fbpx
Начало » Бакалавър » Русия – Безплатно образование на световно ниво

Русия – Безплатно образование на световно ниво

  • bobi
  • 22 мар. 2019
  •  Коментарите са изключени за Русия – Безплатно образование на световно ниво

Над 500 руски университети всяка година са готови да приемат своите студенти. Броят на желаещите постоянно нараства, а най-хубавото е, че всяка година квотите за наши студенти нарастват. Пример за това е, че за учебната 2014-2015 г. са били отпуснати 153 стипендии, то за следващата те са били 283 и така нататък.

През последните 3г. кръгът на интересите към специалностите, които предлагат руските ВУЗ-ове, постоянно се разширява. Интерес предизвиква и медицината, която до миналата година не беше включена във възможностите по стипендиантските програми. Кандидат студентите проявяват огромен интерес към специалности, свързани с науката, инжинеринга, съвремените технологии, архитектурата, психологията, туризма, политическите науки, педагогиката, политологията, изтокознанието, финансите, икономиката, мениджмънта и изкуството.

Дали важи дипломата?

Много бъдещи студенти и родители се притесняват, че дипломата от Русия няма да бъде призната в ЕС. Според Първия секратар на руското посолство и завеждащ отдел „Образование“ в мисията – Роберт Шестаков, цитиран от вестник „Стандарт“, в този план е в сила Лисабонската харта, която е подписана от България и Русия. За България руските дипломи се признават с помощта на системата на Националния център за информация и документация (НАЦИД). „Дипломите, получени в Русия, се признават както в България, така и в другите страни на ЕС“, споделя Роберт Шестаков.

Къде и как можеш да кандидатстваш?

От 2017 г. процедурата по кандидатстване е максимално опростена, като всеки, желаещ да получи безплатно образование, трябва да подаде документи само и единствено електронно – на портала RUSSIA.STUDY. В момента апликационната форма е отворена.

Приемът се осъществява по документи, като изключение правят творческите специалности – но дори там не се провежда изпит, а само неформално събеседване с представители на университета. Кандидат-студентите трябва да попълнят анкета в платформата, след което да предоставят диплома (или академична справка за последните 3 години от обучението), международен паспорт с поне 18 месеца валидност и две медицински свидетелства.

Финансовата страна на нещата

Да си студент в Русия само по себе си обаче значи да имаш още куп финансови облекчения – почти или напълно безплатни културни, спортни и пр. мероприятия, както и евтин градски транспорт (в Москва например месечната студентска карта е едва 600 рубли или под 20 лв).

При получаване на студентска виза обикновено чуждестранните студенти нямат право свободно да работят на територията на Русия. Но въпреки това, при определени условия, описани подробно на RUSSIA.STUDY, могат да намерят работа или стаж, подходящи за студенти. Ако човек демонстрира необходимите качества, дори университетите активно съдействат за професионалната му реализация.

Стипендии

Стипендията, която получава студент, е 1800 рубли и не зависи от успеха. Но всеки ВУЗ решава индивидуално как да поощрява и мотивира студентите-чужденци. Здравната застраховка е около 140 лв. Нужните пари за живот на месец за студент в Москва са приблизително 600-800 евро, като в провинцията е много по-евтино. Учебните заведения извън столицата по нищо не отстъпват на тези в Москва и в Санкт-Петербург, а студентът там може спокойно да изкара месеца с 300-400 евро.

Език

Българските кандидати, които не знаят руски език, не бива да се притесняват. Всички университети, които участват в програмата за безплатно образование, имат или работят с подготвителни факултети по руски език. По време на едногодишното обучение по руски език условията са същите (стипендии и общежитие) като за руските студенти. Разходите за общежитие в повечето случаи са символични.

Кога, как и къде се кандидатства?

Кандидатите могат да подават документи на RUSSIA.STUDY  и чрез РКИЦ в София и да избират от 3 до 6 университета, сред които не повече от два в Москва и Санкт Петербург.
Кандидатстването за българските студенти става само по документи.

Студентски живот

Живота в Русия е… сложен за обяснение. Едва ли може да се правят каквито и да е сравнения между Москва, Санкт-Петербург и провинцията. Все пак, ако смятате да учите в страната, то вероятно ще става дума за един от тези два града. За Москва – трябва да го кажем направо – се говори, че е един от най-опасните градове в света, а отделно от това и цените са доста високи. Санкт-Петербург е по-различен. Градът на бреговете на Балтийско море има излъчване по-характерно за Централна Европа, отколкото за пост-съветското пространство.

Някои може да кажат, че този контраст е твърде повърхностен и може би ще са прави. Всяко нещо си има своите положителни и отрицателни страни и не е нужно да правите компромис с желанието си, само заради статистики. Иначе, ако говорим за цени, и на двете места ще са ви необходими поне по 1000 лева на месец, за да живеете комфортно и в прилична квартира.

Плюсове и минуси

            Плюсове:

  • Русия е огромен, развиващ се пазар.
  • Владеенето на руски език е голямо предимство за работа дори и в западни компании.
  • България и Русия са тясно обвързани в политическо и икономическо отношение и (за добро или за лошо) това няма как да се промени бързо.

            Минуси: 

  • Трябва да сме честни – към момента Русия не е демократична страна.
  • Икономиката е твърде зависима от политическата номенклатура.
  • Образованието е най-авторитетно в пост-съветското пространство и част от Източна Европа, но отстъпва в другите региони на света.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top