fbpx
Начало » Бакалавър » Роберт Радев: „Когато отивам на лекции съм сигурен, че ще ми е интересно”

Роберт Радев: „Когато отивам на лекции съм сигурен, че ще ми е интересно”

  • netpro
  • 07 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Роберт Радев: „Когато отивам на лекции съм сигурен, че ще ми е интересно”
law-hammer-and-book

Визитка:

Име: Роберт Радев

Специалност: Право

Университет:  Coventry University

Държава: Великобритания

Какво следваш и защо се насочи към тази специалност?

Уча втора година Право – програмата е с продължителност 3 години и със завършването получаваш степен Бакалавър. Университетът се е погрижил за всичко, от което студентите по право имат нужда – от книги и учебници до учебна съдебна зала.

Като цяло обучението е насочено към практиката не само в моята специалност. Мои приятели, които изучават специалности, свързани с дизайн или автомобилостроене, също наблягат на практиката. Осигурява им се индивидуално творческо пространство в университета, което могат да използват през всичките години на обучение.

Какви са ти впечатленията от университета?

Университетът е много добре устроен, целият кампус е съставен от 29 сгради, от които  11 са студентски общежития. Има всичко, което е нужно на студентите, не само за да задоволяват академичните си потребности, но и много места за почивка, срещи и социални контакти.

Университетът разполага с огромна модерна библиотека, както и отлично оборудвани компютърни зали. Любимото място на студентите е т.нар. The Hub, където има пространства за срещи и работа в групи, а също и тихи стаи за учене. В това пространство се върти студентският живот – освен всичко друго,  в него  са разположени кафенета, арт галерия, фитнес и център за предприемачество.

Академичният процес по-различен ли е от този в България? Какви предимства виждаш в обучението там?

Истината е, че в Кралството, когато избереш да учиш дадена специалност, започваш да изучаваш предмети, които са пряко свързани със специалността ти, което на мен лично много ми харесва. Знанието, което се получава е много конкретно и актуално. Освен задължителната теоретична правна рамка, разглеждаме казуси от последните една –две години, което ни дава и съвременния поглед върху правото.

Имаме два типа учебни занятия – лекции и семинари. Първите залагат на теорията, а вторите  – на практиката и дискусиите. Освен това, от студентите се очаква да прекарват много време  в четене и самоподготовка.

А какво мислиш за преподавателите?

Преподавателите са на много високо ниво – и като знания, и като отношение, и като презентация пред студентите. Досега, честно казано не бях виждал двама лектори, в дебат помежду си, да показват толкова много хумор пред 200 души аудитория. Очевидно знаят какво правят и са много опитни. Когато отивам на лекции съм сигурен, че ще ми е интересно и няма да се отегча. Напротив – повечето преподаватели са практикуващи прависти и успяват наистина да ни открехнат вратичката към това, което се случва в правния свят.

Как се справи с адаптацията си в Англия? Кое ти беше най-трудно в началото?

Мислех, че в началото най-трудно ще ми бъде да преодолея езиковата бариера,  въпреки че бях учил английски 12 години,  но всъщност се оказа, че наи-трудно е да свикна с манталитета на хората. Като цяло, те имат доста различни схващания за ежедневието, за храната, за взаимоотношенията. Честно казано, това си е предизвикателство, но особено младите хора не трябва да се страхуват да опитат. Потапянето в една нова култура е нещо невероятно – странно и готино в същото време.

Известно е, че висшето образование в Англия не е евтино. Вярно ли е, че студентските заеми са „замразени” ? Как се справи с изплащането на годишните такси и какви ти бяха останалите разходи – за настаняване, храна и т.н. ?

Известна ми е медийната кампания, която тече през последните месеци в България, относно „замразяването” на студентските заеми. Бих искал да успокоя всички кандидат-студенти и да им кажа, че няма за какво да се притеснят. Помощите, които са спрени са за разходите за живот по време на обучението, а такива имат право да получават само студенти, които могат да докажат, че са живяли на територията на Великобритания поне 3 години. Няма промяна или „ замразяване” на студентските заеми за таксата за обучение.

Колкото до останалите ми разходи, настаняването е доста скъпо, но е добре първата година да живеете в студентско общежитие, за да можете да се запознаете с нови хора, да създадете приятелства, среда и да можете да си намерите по-евтино място за живеене след това. Зависи и в кой град ще следвате. Аз примерно харча не повече от 300 паунда на месец, но както вече споменах – зависи от града, а и от стила на живот.

Кажи нещо за самия град. С какво е известен? На теб харесва ли ти?

Ковънтри е деветият по големина град в Англия. Намира се в централна Англия, наречена Уест Мидландс. Наскоро разбрах, че името е свързано и с разположението в ранното средновековие на кралството Мерсия. Градът е известен с футболния си клуб и с огромната катедрала. Бирмингам, вторият по големина град в Англия, е само на 30 километра западно от Ковънтри. На мен лично много ми харесва мястото, има къде да се отиде, клубовете са приятни, хората също.

Има ли други българи в университета? Помагате ли си?

Принципно, не очаквах даже да чуя за такъв брой българи – около 200-300 българи има в университета. Имаме клуб в университета – Българската асоциация , във фейсбук  имаме група – там се задават доста въпроси и можеш да получиш отговор за всичко. Повечето ми приятели са англичани, но поддържам контакти и с българи.

Имаш ли вече ясни планове за бъдещето?

С моята специалност, вероятността да остана в Англия е доста голяма, защото Правото принципно изучава законите за конкретната държава. Не пречи, естествено, да замина, за да практикувам и в друга държава, което ще наложи конвертиране на дипломата ми. Оказа се, че този процес не е толкова сложен и мога да практикувам в която точка на света пожелая.

Какво би посъветвал бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?

Направете го! Не позволявайте негативните коментари на хората, както и коментарите в интернет пространството да ви спрат. Колко и да е трудно и невъзможно, следвайте мечтите си. Това важи за живота като цяло. Направете така, че да сте доволни от себе си. Следването в Англия е едно наистина, ама наистина невероятно изживяване. То ще ви даде добра академична подготовка, а животът в чужбина ще ви направи по-самостоятелни и ще ви помогне да изградите много ценни личностни качества. Стискам палци на всички български кандидат-студенти да бъдат приети там, където искат най-много!!!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top