fbpx
Начало » Бакалавър » Ректорът на СУ сключил договор с майка си за 9 хил. лв.

Ректорът на СУ сключил договор с майка си за 9 хил. лв.

  • bobi
  • 15 окт. 2019
  •  Коментарите са изключени за Ректорът на СУ сключил договор с майка си за 9 хил. лв.
Ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков е сключил договор с майка си проф. Мария Герджикова за 9 хил. лева. Това става ясно от случайно попаднал в ръцете на преподаватели документ.

Договорът е сключен между Алма Матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка – проф. Мария Герджикова и е подписан от ректора.“Този договор дойде по погрешка в една университетска канцелария, прикачен към друг договор. Така разбрахме, че съществува, вероятно е бил предназначен за деловодството“, разказа преподавател пред bTV, пожелал анонимност. Видно от документа е, че за по-малко от два месеца проф. Герджикова получава 9000 лева възнаграждение. Сумата е платена за периода 3 септември – 30 ноември 2018 г.

Парите са за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.„Виждам очевидна нередност. В условията на договора и в задачите, които са изпълнени, всъщност са заложени компетентности, за които има много специалисти в Софийския университет, които не са потърсени“, разказа още преподавателят.Департаментът директно посочва с кого желае да работи – с проф. Мария Герджикова, защото няма процедура по избор на експерти. В договора е посочено, че парите са от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите – звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща.

„Тук ще се постави въпросът дали този изпълнител е толкова уникален. Но дори и да е така, дори и да не е имало друго лице, което да може да извърши тази дейност, подписващият е трябвало да се отведе. Свързани лица, според закона, са и онези, които се явяват роднини по права линия, какъвто в случая е майката“, обясни адвокат Грета Ганева, която е специалист в сферата на антикорупционното законодателство. От университета не отрекоха съществуването на договора. Проф. Атанас Герджиков и проф. Мария Герджикова са отказали интервю. Отказали са и останалите участници в договора – директорът на Департамента проф. Росица Пенкова, както и зам.- ректорът Георги Вълчев.От университета обясниха, че са сключили договор с проф. Герджикова заради професионалните й качества и опит.„Независимо от изложените обстоятелства, за да не остане ни най-малко съмнение за нещо нередно, още сега проф. Герджикова ще дари полученото по договора възнаграждение“, отговарят писмено от СУ.“От университета не признават конфликт на интереси, но признават няколко факта. Единият от тях е, че е налице такъв договор. От друга страна, имаме потвърждаване на факта, че са получени парите за възнаграждението. Тоест няма съмнение, че договорът е изпълнен и е стигнал до неговия край“, коментира адвокат Грета Ганева.

По думите й, когато се касае за ректор на държавен университет, трябва да се вземе предвид, че в случаите, когато изразходва публични средства, той попада в обхвата на Закона за противодействие на конфликт на интереси.
„Тези хора не могат да сключват договори със свои роднини, включително по права линия, какъвто е този случай“, поясни Ганева.
Пред в. „24 часа“ проф. Герджиков определи случващото се като „предизборен компромат“.
„Проверих кой е подписал договора – ресорният заместник-ректор, който отговаря за департамента. Говорих с юристи от нашия факултет, в който по всеобщо признание има добри специалисти в областта на правото. Те смятат, че не може да има никакъв конфликт на интереси, защото не става дума за делегиране на права за конкретен случай – аз съм делегирал на всички зам.-ректори правомощия и отговорности за определени ресори, както изисква Законът за висше образование. Всички документи на департамента минават през заместник-ректор. Той е одобрил доклада и той е подписал договора“, обясни ректорът на Алма Матер. Огорчен е от атаката, особено от твърденията, че проф. Герджикова е избрана от департамента заради роднинската си връзка с него.
„За съжаление, свикнахме с подобни атаки преди избори. Най-добре го е формулирал Иван Кулеков преди повече от 30 г.: „Имаме си земя, имаме си вода… правим си кал“, коментира още проф. Герджиков.
Източник: https://www.actualno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top