fbpx
Начало » Бакалавър » Прекалено скъпата Великобритания… Все по-малко българи!

Прекалено скъпата Великобритания… Все по-малко българи!

  • bobi
  • 22 юли 2021
  •  Коментарите са изключени за Прекалено скъпата Великобритания… Все по-малко българи!

От много години Великобритания е една от любимите дестинации за образование на българските студенти, а и не само. И нямаше как да е друго – страната предлага отлично обучение, прекрасни преподаватели и много възможности за развитие.

Но нещата се промениха с влизането в сила на Брекзит. Обучението стана изключително скъпо за всички студенти, които не са граждани на Великобритания, в това число и България.

Бърза справка по данни на Атлантическият клуб в София показва, че около 60 000 български студенти учат и пребивават на островната държава. А както знаем, освен обучение, нашата страна има и изключително силно общности, които са се интегрирали добре.

Основният проблем, който в момента е на повърхността, е вече скъпото образование. До този момент студентите успяват да вземат студентски заеми и благодарение на тях да прекарат цялото си обучение там, а и след това да останат и да работят. Ситуацията вече е друга.

Знаем, че много университет са предприели все пак действия, за да свалят таксите на студентите, които са от страните-членки на Европейския съюз. И така обучението за тях е по-евтино в сравнение с това за британците. Но всеки университет има различна политика и е хубаво, когато кандидатствате, първо да направите проверка на условията в конкретното учебно заведение.

Единственият плюс е, че тези, които досега са учили и са били студенти във Великобритания, успяват да запазят своя статус при определени условия т.е. почти както са били преди „Брекзит“. Но какво се случва с новите желаещи да учат там?

Справка със сайта Emerging Europe показва плашещи данни – над 40% е спадът на кандидат-студентите от страните от Европейския съюз. И притеснението не се оказва единствено по-високата такса, ами и визата, които трябва да получат, за да учат на Острова.

Затова много от младежите са се преориентирали към други страни. И най-вече кандидат-студенти от Централна, Източна и Югоизточна Европа. Оказва се, че за нашите географски ширини таксите наистина са прекалено скъпи и търсим по-евтини дестинации.

Част от тези печеливши дестинации, които ще приемат отказалите се от Великобритания студенти, са Нидерландия и Скандинавските държави, особено Дания. Там таксите са ниски, а условията за живот доста близки до тези във Великобритания. Все пак Нидерландия остава най-предпочитаната дестинация, поради програмите на английски език. Втора причина са посочили младежите и по-топлия климат, в сравнение с Дания. А като трета причина – стандарта на живот. Както знаем, в студентски градчета като Венло (например) животът излиза доста евтин, но със сигурно качествен. Това не можем да кажем за Дания, която е една от най-скъпите дестинации в Европа за живот.

Има и едно друго притеснение за нашите региони – Цетрална и Източна Европа, а то е, че все още няма престижен университет, който да попада в топ 100 на най-добрите учебни заведения в света. Може би, ако имаше, това би пренасочило доста студенти да учат именно по нашите географски ширини. Но предстои и това да се случи някой ден, като сайтът Emerging Europe посочва, вече има цели 3 университата от тези региони, които влизат в ТОП 500, което също не е за подценяване. И за да не си задавате въпроси кои са тези три университета – това са Тартурския университет в Естония, Карловия университет в Прага и Земелвайс в Будабеща.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top