fbpx
Начало » Бакалавър » Предлагат минималната заплата на асистентите да достигне 1300 лева

Предлагат минималната заплата на асистентите да достигне 1300 лева

  • bobi
  • 13 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Предлагат минималната заплата на асистентите да достигне 1300 лева

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев предлага проект на постановление на Министерския съвет за определянето на минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища. Предложението е от 1 януари 2021 г. минималната заплата на асистентите във висшите училища да достигне 1300 лева, се посочва в проекта на образователния министър, публикуван за обществено обсъждане.

В него се казва, че една от основните цели на приетия през февруари 2020 г. Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование /ЗВО/ е да се постигне система за висше образование, която да е способна да отговори на динамиката на обществените процеси при поддържане на необходимото качество на висше образование, т.е. система, способна на устойчиво развитие. Причината за приемане на предложения проект на постановление е да се насърчи развитието на всяка една от институциите за висше образование в сътрудничество и с активната подкрепа на държавата. Това предполага висшите училища, като част от европейското пространство за висше образование, да се развиват не само като образователни институции, но и като научни центрове. За постигането на тази поставена цел от особено значение е не само да се стимулира научноизследователската дейност на младите нехабилитирани преподаватели, но и професионалното им развитие и тяхната отговорност към развитието на висшето училище. В тази посока с посочените промени в ЗВО, освен увеличаване на квотата на младите преподаватели в органите за управление на висшите училища, е предвидено и определянето от МС на минимална заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища.

За определяне на размера на тази заплата бяха проведени редица консултации между Министерството на образованието и науката, Съвета на ректорите, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ при КНСБ и Синдиката „Висше образование“ при КТ „Подкрепа“, информира министър Вълчев. Той уточнява, че е имало обединение около виждането, че заплатите на младите преподаватели не трябва да изостават от заплатите на учителите в средните училища. Била е посочена и необходимостта от промяна в отношението на някои ректори към младите и останалите преподаватели.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top