fbpx
Начало » Бакалавър » Предимствата на образованието във Великобритания

Предимствата на образованието във Великобритания

  • Lyubina Panayotova
  • 03 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Предимствата на образованието във Великобритания

Великобритания е една от най-популярните дестинации за висше образование сред българските студенти. Това не е изненадващо предвид фактът, че английският е най-разпространеният чужд език изучаван в българските училища, а нивото на образованието на Острова е едно от най-високите в Европа. Но какви са всъщност причините толкова български абитуриенти избират да следват във Великобритания?

 

Практически насочено образование

За разлика от страни като България и Германия например, висшето образование във Великобритания е много по-практически насочено. Много курсове включват възможността за така наречената ‘сандвич година’ или година в индустрията. Най-често тя се провежда между втората и третата година от бакалавърските програми, като през това време студентите, с помощта на университета, намират подходяща стажантска позиция и прекарват година, работейки в сферата, в която искат да се развиват.

Дори и курсът ви да не включва цяла година стаж, вероятно ще имате модул по професионално развитие. По време на този курс ще развиете умения за писане на CV и мотивационно писмо и ще научите как да се представите по най-добрия начин на интервюта. От вас вероятно ще се изисква да проведете и няколко седмици неплатен стаж, а това, което научите по време на стажа, ще използвате за да изготвите презентация или есе, за които ще получите оценка.

 

Кариерно развитие

Друг голям плюс на британските университети са кариерните им центрове, които могат да ви подготвят за предстоящо интервю, да прегледат CV-то ви или да ви насочат към подходящи работодатели. Често кариерните центрове провеждат и интересни събития и работилници.

 

Лесна комуникация с преподаватели

Интересен факт е, че студентите говорят на първо име на преподавателите в британските университети. Това създава приятелска атмосфера, в която студентите не се притесняват да задават въпроси и да изказват мнението си, дори и по време на лекция. Преподавателите отделят лично внимание на всеки студент и са на един имейл разстояние – често отговаряйки и късно вечер или през уикендите.

 

Извънкласни дейности

Извънкласните дейности са изключително важни в повечето университети. От традиционните спортни клубове до общества по куидич или Pokemon Go, в британските университети има по нещо за всеки. Участието в тези клубове не просто ще ви помогне да намерите приятели, с които имате сходни интереси, а и ще ви даде възможност да участвате в управителния им съвет. Опитът, който ще придобието по този начин, ще е много полезен, когато започнете да си търсите работа.

 

Материал на Юлия Кошаревска

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top