fbpx
Начало » Бакалавър » Повече от 80 години УАСГ подготвя архитекти и инженери за работа у нас и в чужбина

Повече от 80 години УАСГ подготвя архитекти и инженери за работа у нас и в чужбина

  • bobi
  • 21 мар. 2023
  •  Коментарите са изключени за Повече от 80 години УАСГ подготвя архитекти и инженери за работа у нас и в чужбина

Университетът за архитектура, строителство и геодезия се счита за основоположник на висшето техническо образование в България. В него са подготвени специалистите, които са построили практически всички жилищни, промишлени, хидротехнически обекти и транспортни съоръжения в страната и голям брой в чужбина.

УАСГ е на първо място в националния рейтинг на висшите училища, обучаващи в направление „Архитектура, строителство и геодезия”. Специалността “Архитектура” е призната официално от Министерството на културата и комуникациите във Франция и Кралския институт на британските архитекти RIBA.

УАСГ е подготвил повече от 5900 архитекти и 25 000 инженери от съществуването си до днес.

През юни предстои кандидатстудентската кампания, каза пред Радио София ректорът на УАСГ проф. Иван Марков.

„Изпитите за инженерните специалности са по математика, а за архитектурните – математика и рисуване. До края на юли записваме студентите“, уточни проф. Марков.

Той добави, че в университета се обучават около 3000 студенти, а най-желаната специалност е „Архитектура“, следвана от „Строителство на сгради и съоръжения“ и „Геодезия“. През миналата есен УАСГ е навършил 80 години от създаването си, каза още проф. Иван Марков.

Традиционно Студентският съвет към УАСГ организира 7 спортни турнира и изпраща делегати за международни състезания. Съветът организира и състезанието „Спагети бридж“, каза Амина Рамез от Студентския съвет към УАСГ.

„В състезанието „Спагети бридж“ правим мостове от спагети, като е разделено на три категории – авторски за дизайн, за най-добро копие на вече съществуващ мост и инженерен мост за изпитване, където идеята е като се направи моста само от спагети и лепило, той да бъде тестван до неговото пръсване“, обясни Амина Рамез.

Тя добави, че предстоят и „Годишните академични награди Хаус“.

„Правим ги всяка пролет. Това е представление, което изнасяме в аулата, което е игра на сцена. Винаги има сюжет, като в него са вкарани проблемите на студентите в нашия университет. По този начин успяваме да дадем гласност на нашите проблеми и желания“, обясни Амина Рамез.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top