fbpx
Начало » Бакалавър » Парламентът е напът да забрани временно откриването на нови университети

Парламентът е напът да забрани временно откриването на нови университети

  • Lyubina Panayotova
  • 06 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Парламентът е напът да забрани временно откриването на нови университети

Мораториумът ще действа до приемането на Национална карта на висшето образование в България, която да определи териториалната и профилна структура на университетите.

Временно се забранява откриването на университети, филиали, факултети, департаменти и колежи към държавните висши училища. Мораториумът ще действа до приемането на Национална карта на висшето образование в България, която да определи териториалната и профилна структура на университетите. Такова решение взе парламентарната комисия по образование и наука по време на второто четене на промените в Закона за висшето образование в четвъртък, съобщи Дневник.

Една от причините за взетото решение е разрастването на мрежата от висши училища в последните години, която доведе до дублирането на обучения в направления и професии в един и същ регион от различни университети, без да е отчетена необходимост от тези професии, за сметка на недостиг в други.

Друго изменение е свързано с възможността мандатът на ректор, директор на департамент, филиал и колеж, ръководител на катедра и техните заместници да не бъде прекратяван предсрочно след навършване на 65 години. С новите промени те ще имат възможност да довършват мандатите си. По-рано образователната комисия реши на ръководни позиции в университетите да не могат да бъдат избирани лица, които към дата на избора си са навършили тази възраст.

В сряда беше потвърдено и решението за вече приетия текст, който ограничава т.нар. летящи преподаватели. С тази промяна се предвижда хабилитиран преподавател да участва при акредитацията само на едно висше училище или направление, в което е на основен трудов договор. Това изменение бе подкрепено и от Съвета на ректорите на българските университети.

Окончателното гласуване на промените в пленарната зала тепърва предстои.

 

Източник: www.svobodnaevropa.bg

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top