fbpx
Начало » Бакалавър » Офертата на Италия – добро образование на прилични цени

Офертата на Италия – добро образование на прилични цени

  • Milena Uzunova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Офертата на Италия – добро образование на прилични цени
Лидер в областта на програмите по дизайн и изкуства, такси до 1 000 евро на година в държавните институции

Приветлива Италия е на една крачка от нас и освен като туристическа дестинация има с какво да се похвали и като образователни възможности. Родината на Леонардо Да Винчи и Данте е блян за всички, които се интересуват от обучение и работа в сферата на дизайна във всичките му разновидности.

Като неудобство може да се отчете факта, че в италианските висши училища не са много програмите на английски език, което вероятно е обяснение за не особено големия интерес на българските кандидати към тях.

Специфично за организацията на висшето образование в Италия е наличието на два основни сектора, в които функционират учебните заведения: университетски и неуниверситетски. В университетския сектор влизат 89 институции – държавни и частни университети, университети за чуждестранни студенти и специализирани училища за post graduate програми. В другия сектор са политехническите институти по дизайн, академии по изкуства и други висши училища със специфични области на обучение.

Образователно-квалификационните степени са три: студентско ниво – бакалавърска степен; магистърска степен и докторантско ниво. За всяка степен се провежда обучение в различни по продължителност цикли – 3 години за бакалавър Laurea (L / L3), титла Dottore и още 2 години за втория цикъл Laurea Specialistica (LS), титла Dottore Magistrale. Докторската степен се изучава с минимална продължителност 3 години Dottorato di Ricerca (DR), титлата е Dottore di Ricerca. Има и професионално ориентирана диплома от третата степен на университетското образование – Diploma di Specializzazione, която се получава след 2 до 6 години обучение. Също така Master Universitario di 1° livello (MU1) и Master Universitario di 2° livello (MU2), които са магистърски програми с продължителност минимум 1 година.

Италианските висши училища, както вече стана дума, са доказана класа в областта на дизайна и изкуствата, също така в туризма и технологиите. Сред тях има някои с изключително древна история и съвсем нови и модерни институции.

  • Това са най-добрите италиански висши училища за 2009 г., според www.topuniversities.com

1 University of BOLOGNA
2 Sapienza University of Rome
3 Polytechnic University of Milan
4 University of PADUA
5 University of PISA
6 University of FLORENCE
7 Polytechnic University of Turin
8 University of TRENTO
9 University of PAVIA
10 University of TRIESTE
11 University of Rome TOR VERGATA
12 University of NAPLES – Federico II
13 University of SIENA
14 University of MODENA
15 University of GENOA

Учебен процес
Учебният процес протича на триместри, като във всеки се държат изпити. Преподаваният материал е достъпен онлайн за студентите, правят се писмени разработки по конкретни теми, а изпитната част може да е устна или писмена. Като цяло италианските университети имат репутацията на трудни за завършване, което се обуславя от факта, че процентът на отпадащи е голям, а в магистърска степен продължават 3-4 от 10 студента.

 

Кандидатстване
Италианските висши училища са автономни като управление и всеки има правото на собствена политика и правила за прием. Като граждани на ЕС, българите кандидатстват свободно и равнопоставено в италианските вузове с диплома за средно образование и удостоверение за владеене на италиански език или входящ тест по езика в отделните институции. От това са освободени завършилите Италианския лицей в България. Документите трябва минат през посолството на Италия у нас, за да получат декларация за съвместимост с изискванията. Проверете подробностите на www.ambsofia.esteri.it Всичко, което предавате, трябва да е преведено на италиански език и легализирано.

Такси
Образованието е платено. В държавните висши училища най-общо казано е между 850 и 1 000 евро на година. В частните десетки пъти по-скъпо. Всъщност какво ще платите опира до много неща. Престижни висши училища като Bocconi и Politecnico di Milano от една страна имат МВА програми от по 40 хил. евро, а от друга отпускат пълни стипендии за обучение. Като цяло висшите училища се съобразяват с финансовите възможности на студентите и техния успех, така че е възможно при ниски показатели в първия случай, и високи във втория, да получите стипендия или опрощаване на такси.

Условия за живот
Стая в общежитие излиза около 200-250 евро на месец с консумативите. На свободен наем в самостоятелен апартамент в някой от големите градове ще платите тройно за същото. За единична стая сумите са приблизително като тези в общежитие. Условията в европейските страни са уеднаквени до толкова, че и в този случай може да се каже, че 1 000 евро на месец са абсолютно необходими за спокоен живот и обучение в Италия.

В Италия студентите имат право на работа по 20 часа на седмица. Не е нужно да имате разрешително, но не е лесно да си намерите нещо добро, поне в първите години на обучението. Кандидат-магистрите обикновено са в полезрението на бизнеса, което е насърчително.

Можете да направите проучване, което да ви подготви и ориентира за образованието ви в Италия. На http://italy.accommodationforstudents.com търсете възможности за настаняване. В последните години Италия успява да привлича все повече и повече чуждестранни студенти, като най-много има в университетите в Рим, Болоня, Флоренция, Падуа и Милано.

Защо да не станете един от тях?

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top