fbpx
Начало » Бакалавър » Особености на образованието в Норвегия

Особености на образованието в Норвегия

  • Milena Uzunova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Особености на образованието в Норвегия

Норвегия е скандинавска държава, което означава, че не е сред популярните у нас образователни дестинации. Няма данни за броя на българите, които учат там, вероятно са под 100 души. Интересът на кандидат-студентите от други държави също не е особено голям, тъй като общият брой на чуждестранните студени е около 10 – 15 000, според различни източници. Нека разгледаме малко факти за висшето образование и живота в Норвегия.
Норвегия е разположена в западната част на Скандинавския полуостров. Климатът може да бъде много суров в някои части на страната, със смразяващ студ и чести смени на атмосферните условия. През лятото има период, през който слънцето реално не залязва, а през зимата такъв, когато изобщо няма слънце. Това определено не са условия към, които се свиква лесно, или биха действали предразполагащо при евентуален избор на място за живот.

Решавате, че ще учите в Норвегия. Къде обаче?
В сектора на висшето образование има 8 университета, 9 специализирани университетски институции, 21 държавни университетски колежа, 2 национални академии по изкуства и 16 частни колежа. Кои от тези институции обаче са някакво име в света? Факт е, че норвежките висши училища не са в горните места на световните класации. Ето кои все пак се класират най-високо, според класацията www.webometrics.info:

University of Oslo
Norwegian University of Science & Technology
University of Bergen
University of Tromso
Ostfold University College

Най-високо класираният от тях в класацията QS World University Rankings 2011/12 e University of Oslo – на 108-мо място, а в други класации понякога влиза в топ 100.

University of Oslo
University of Oslo е най-старата и голяма образователна институция за висше образование в страната. В неговите 8 факултета се обучават почти 28 хил. студенти. Предлагат се над 40 магистърски програми на английски език, но бакалавърските програми се преподават само на норвежки. Интересен момент е това, че от 2012 г. е възможно да не се приемат чуждестранни студени в бакалавърските програми. Това ще се решава през месец януари 2012 г. и решението ще бъде обявено на сайта на университета.
Ако все пак тази възможност не отпадне, и ако ви приемат, в най-добрия норвежки университет можете да се обучавате в бакалавърска или магистърска програма без такса и с гарантирано място в общежитията му.
Кандидатстването в магистърски програми има краен срок 15-ти април. Освен бакалавърска диплома трябва да се представи английски езиков сертификат, но резултатите в него отговарят на обичайно изискваните за прием в бакалавърски програми iBT TOEFL – 80 т. и IELTS – 6.0.
Norwegian University of Science & Technology

В този университет се предлагат около 30 магистърски програми на английски език. Отново няма такси за кандидат-студенти от държави от ЕС и отново критериите за владеене на английски са на ниво, което обикновено се изисква за прием в бакалавърска програма. Бакалавърските програми се преподават предимно на норвежки.

Норвежки език
В Норвегия има три официални писмени езика и твърде много говорими диалекти. Въпреки това имате уверението, че не е необходимо да учите и трите писмени езика, още по-малко всички диалекти, за да усвоите норвежкия език, който, когато бъде научен, ще ви помогне да се разбирате и в Швеция, и в Дания. За чуждестранните студенти е предвидена подготвителна година в университетите, ако искат да изучават езика. Има и летни програми за същата цел.

Образователните степени
В съответствие с решенията на Болонския процес, в Норвегия се прилага ECTS (European Credit Transfer System) и се присъждат образователните степени бакалавър, магистър, доктор, съответно по схемата 3-2-3 години обучение. В две от държавните висши училища, предлагащи образование по изкуства, се предлагат бакалавърски програми с продължителност 4 години. Предлагат се и професионално ориентирани дипломи /квалификации/, които се получават след 4-6 години обучение.

Учебна година и срокове за кандидатстване
Учебната година обикновено започва от средата на август и завършва средата на юни. Прием обикновено се осъществява два пъти през нея – за есенен и пролетен семестър. Сроковете за подаване на документи и записване са различни в различните висши училища, зависят от съответната програма и от това на какъв език ще се обучавате. Общото между тях е, че 5-6 месеца преди започването на обучението трябва да сте подали всичките си документи. Това става директно към избраното учебно заведение. Всички чуждестранни студенти, които ще прекарат повече от 3 месеца в страната трябва да си изкарат студентска виза /Student residence permit/.

Големият плюс на висшето образование
Както вече стана дума няколко пъти – няма такси за бакалавърски и магистърски програми в държавните висши училища за студенти от ЕС.
Други плюсове:
•    Норвегия е сред най-развитите, богати и социално уредени държави;
•    нивата на престъпност са ниски, животът е спокоен /случаят Брейвик буквално шокира страната, която вероятно дава толкова жертви в престъпления за години/;
•    изискванията за прием във водещите университети не са твърде високи.

Минусите не са малко
Въпросът с плюсовете и минусите, относно нещо толкова комплексно и субективно оценявано като живот и обучение в чужда държава, винаги предизвиква полемики и не винаги се приема еднозначно. Минусът за един е плюс за друг, но обективността изисква да се посочат някои неща, които просто минават под негативен знак.

В Норвегия няма да намерите топ университет. От който и ъгъл да се погледне, там няма висше училище от световна класа. От който и университет да вземете диплома, не очаквайте работодателите да цъкат с респект, когато проучват кандидатурата ви за работа.
Разходите за живот са много сериозни. Препоръчителната сума за месечни разходи, която най-често ще срещнете, когато проучвате въпроса, възлиза на 9 000 норвежки крони, което е малко по-малко от 1 200 евро. Студенти с опит, споделят, че ще са нужни дори повече пари. Стандартът на живот в Норвегия наистина е много висок. Храненето в ресторанти може да разори работещи хора с далеч по-сериозни възможности от един студент. Чуждестранните студенти имат право на работа до 20 часа на седмица, което означава на половин работен ден. Дори това обаче не е достатъчно на повечето от тях да покриват разходите си.
Няма много програми на английски език. Сайтовете на университетите и www.studyinnorway.no подчертават, че чуждестранните студенти са добре дошли в Норвегия. Посочват се толерантността и дружелюбността в обществото, както и факта, че почти всеки говори английски език. Макар да не е част от ЕС, Норвегия не таксува студените от държави, които са част от него, което също показва отвореност към чуждестранните студенти. Но реално се вижда, че на английски се предлагат предимно магистърски програми и то в не особено голяма бройка. Същевременно най-добрият университет обмисля да не приема чужденци в бакалавърски програми. Очевидно „интернационалната среда” не е нещо, на което студентите могат да разчитат особено.
Климатичните условия и аномалиите във времето могат да затруднят адаптацията. За някои това може да е приключение, но месец нощ или месец ден си е доста странно, екстремните студове /макар и не навсякъде/ също не се понасят леко.

Какво излиза, когато се тегли чертата?
Всеки би трябвало да реши за себе си дали Норвегия би била добро място за получаване на висше образование. Определено е по-различно преживяване от традиционните дестинации за българските кандидат-студенти. Вероятно би била интересно място за един семестър по Еразъм програма. Ако обичате скандинавската култура, морето и специалности, свързани с морето, екологията и възобновяемите енергийни източници – норвежките висши училища могат да ви предложат нещо интересно.

Полезни сайтове:
www.siu.no
www.studyinnorway.no
www.norvegia.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top