fbpx
Начало » Бакалавър » Оксфорд и Кеймбридж = Мисията невъзможна? Съвсем не!

Оксфорд и Кеймбридж = Мисията невъзможна? Съвсем не!

Много често Оксфорд и Кеймбридж са смятани за невъзможно постижение поради ред причини – оценките ми не са достатъчно добри, конкуренцията  е прекалено голяма, много е трудно, точно мен ли ще приемат и т.н.

 

Да, влизането в тези университети не е никак лесно, но е въпрос на правилна подготовка, добро предварително проучване и малка доза късмет. Всъщност, много често се оказва, че в основата на провала на кандидат-студентите в тези учебни заведения е най-вече липсата на информация и адекватна подготовка за техните приемни изпити и интервюта, които са известни с нестандартната си структура, нетипични изисквания и различен подход към изследване потенциала на всеки един кандидат.

Всяка специалност в Оксбридж (както се наричат заедно Оксфорд и Кеймбридж), за която се кандидатства, има индивидуални изисквания както за допълнителни изпити, така и за типа интервюта, които се провеждат на място.

 

Най-популярните изпитни формати са LNAT (National Admission Test for Law), който се изисква за специалност право в повечето университети в Англия, включително и Оксфорд; BMAT (BioMedical Admission Test), който се държи за специалности като медицина в много университети в Обединеното кралство, включително и Оксбридж, и TSA (Thinking Skills Assessment), който е специфичен изпит за Оксбридж и се изисква за голяма част от специалностите в тях, като например Икономика; История и иконометрия; География; Философия, политика и икономика; Психология; Философия и лингвистика и други. Тъй като LNAT и BMAT са широкоразпространени формати, които се изискват и от други университети в Англия, тук ще дадем повече детайли за TSA, който е специфичен за Оксбридж.

TSA Oxford е изпит с продължителност 2 часа, който се държи предварително и се изисква заедно с документите за кандидатстване.

 

Нужно е да знаете, че регистрацията за TSA започва доста рано. За гимназисти, които сега са в 12 клас и ще кандидатстват тази година, срокът за записване е 15-ти октомври, а самият изпит е на 2-ри ноември. TSA Oxford може да се държи в няколко изпитни центъра в България, а официалните резултати излизат на 15-ти януари 2018. Интересен факт е, че университетът има достъп до резултатите на по-ранен етап и това също е фактор за вземане на решение кои кандидати да бъдат поканени на интервю.

TSA Oxford се състои от две части:

 

  • Част I: Thinking Skills Assessment – 50 тестови въпроса за 90 минути
  • Част II: Writing Task – есе по една от три възможни теми за 30 минути

Тестовата част се състои стандартно от 25 задачи с по 4 опции за отговор и 25 въпроса, изискващи критично мислене (отново с 4 възможни опции за отговор). Полезно е да се знае, че калкулатори и речници не са разрешени, тоест кандидатите разчитат само на собсвтените си знания и умения. Не се отнемат точки за грешни отговори и именно затова, в случай че времето ви притиска, е добре да дадете отговор на всички останали въпроси, дори и да е въпрос на налучкване.

Тестовите задачи (които обикновено са 25 от общо 50) са три основни вида – приложим подбор, установяване на подход/процедура и идентифициране на сходства.

 

Първата категория въпроси включва различни сценарии и казуси, в които има прекалено много информация, голяма част от която е ненужна за отговоряне на конкретния въпрос и от кандидатите се изисква да приложат уменията си за отсяване на приложимите данни или информация, които са им нужни, за да дадат правилен отговор на конкретния въпрос. Въпросите от втория тип задачи, които изискват установяването на конкретен подход или процедура за намирането на решение са базирани на опериране с данни и числа и извършването на определени калкулации с цел намирането на правилния отговор на въпроса. Третият тип задачи предоставят определен набор от данни и изискват от кандидатите да установят дали друга група данни имат сходна структура или следват подобен тренд.

Въпросите, изискващи критични мислене (които обикновено също са 25 от 50 общо), са основно базирани на части от текст, и изискват от кандидатите да определят основната идея на автора, предположенията му, заключенията, аргументите, които е използвал, пропуските в аргументацията и други. На пръв поглед тези въпроси изглеждат много лесни, но терминологията, която се използва, е изключително специфична и е много трудно да бъде научена и приложена на практика без добра предварителна подготовка.

Втората част на изпита е есе, което трябва да се напише в рамките на 30 минути.

 

И тук може да се каже че, макар на пръв поглед да изглежда много лесно, TSA есетата следват опредеена структура, която е специфична за тези приемни изпити и се различава драстично от есетата, които се пишат в гимназията. Всъщност тя няма нищо общо с тях J Смята се, че за добра подготовка за този вид есе, е необходимо написването на поне 20 различни теми в този формат и проверяването им от специалист в областта. Няма конкретно изискване за дължина на есето, тъй като се залага повече на качеството на написаното, а не на количеството. Въпреки това, за добре аргументирано есе с добре развити точки на анализ се смята такова, което е около 500-600 думи. Много често това също се смята за пречка поради съотношението очакван обем – времеви лимит за написване, но добрата новина е, че и това може да се подобри с повече практика и добра подготовка. Темите за есето са три, като кандидатите трябва да изберат една от тях. Всички теми са общи и не изискват специализирани знания в дадена област, но е хубаво кандидатите да изберат тази, за която имат най-добри познания.
Примерни теми могат да бъдат:

  • „За да бъдеш успешен лидер е по-добре да си обичан или да се страхуват от теб?“
  • „Защо зрението е толкова важно за хората?“
  • „Етичното потребление е решение за бедността или по-скоро опасно разсейване от проблема?“
  • „Възможно ли е банковата система да бъде прекалено регулирана?“
  • „Гласуват ли хората според собствените си икономически интереси?“

 

Преведени на български език, темите естествено звучат различно, но в оригиналния си вариант на английски, те съдържат объркващи думи, не съвсем ясна структура на въпроса и понякога са зададени по двусмислен начин. Всичко това е съвсем умишлено и е с цел да се провокира креативно, критично и аналитично мислене от страна на кандидатите. Също така обаче, много често това се оказва голяма пречка за хората, които държат този изпит без никаква или без достатъчна подготовка.

 

TSA Cambridge има същата структура, но съдържа само първата част и няма есе. Той е с продължителност 90 минути и се държи на място, когато кандидатите са извикани на интервю (освен в случаите, когато университетът не реши нещо друго и не ги уведоми изрично в писмена форма). Тестовите въпроси следват същата структура, описана по-горе.

 

Нужно е да се знае, че дори след успешното преминаване на тези изпити, следва още по-важната крачка, изискваща сериозна подготовка – интервютата на Оксбридж, които са известни с нестандартната си структура, странните въпроси и изпитанията, на които подлагат кандидатите си.

 

Ако сте поканени на интервю, може да очаквате всичко – от това да ви попитат дали наистина смятате че съществувате и каква би била причината камикадзетата да носят каски до това да намерите документите си за кандидатстване смачкани и заляти с кафе на масата пред вас, последвани от въпроса дали наистина смятате, че точно вас ще приемат. Това естествено също е съвсем умишлено и има за цел тестването на реакциите и моментните емоции на кандидатите. Въпросите, които се задават са нетипични, правилен отговор на тях няма и именно заради всичко това, е повече от необходимо да отделите време за подготовка със специалист и за това.

 

Накратко – Оксбридж не е нито мираж, нито мисията невъзможна. Това, което е обаче, е цел, която изисква добро планиране, много усилия, добра подготовка и в никакъв случай подценяването на който и да е от етапите на кандидатстване, защото всеки един от тях е цедка, която може да ви придвижи напред или да ви изхвърли много бързо.

Автор: Людмила Христова 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top