fbpx
Начало » Бакалавър » Обучение за магистърска степен в Холандия

Обучение за магистърска степен в Холандия

  • bobi
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Обучение за магистърска степен в Холандия

Холандия определено се харесва на българските кандидат-студенти. Според различни данни, в Холандия за различни образователни степени учат около 1 500 българи. Напоследък страната на лалетата става предпочитана дестинация и за кандидат-студентите от Великобритания заради доброто качество на обучение при доста по-ниски такси. Какво всъщност да очаквате, ако решите да търсите магистратура в Холандия?

Таксите

Обучението е платено. Магистърските програми в холандските висши училища най-често са около 1 700 евро на година, а като цело се движат в рамките на 1 200 – 20 000 евро. Най-високите суми, естествено, се отнасят за единични програми в частните висши училища и то най-вече за традиционно скъпи програми като МВА или такива в облатта на медицината, денталната медицина и правото.

Продължителност на обучението и предлаганите степени

Стандартната магитърска програма в Холандия е с продължителност от 1 или 2 години, много рядко се срещат 3 или 4-годишни програми, те са изключение от общата картина.

Минималната продължителност на магистърска програма е 1 година (60 кредита). Ето какви са образователните степени, предлагани от университетите с изследователски профил и тези за приложни науки:

  • Master of Arts (MA)
  • Master of Science (MSc)
  • Master (M)

Изборът

Програмите в холандските висши училища са международно признати и покриват висок стандарт на обучение. В миналогодишната класация Times Higher Education World University Rankings 12 холандски университета са в топ 200, това са: Utrecht (67-ми), Wageningen University (70-ти), Erasmus University Rotterdam (72-ри), Delft University of Technology (77), University of Amsterdam (83), University of Groningen (89), Eindhoven University of Technology (114), Maastricht University (115), Radboud University Nijmegen (127), VU University Amsterdam (140) и University of Twente (187). В топ 100 обикновено традиционно намират място 4-5 холандски университета, което потвърждава класата на холандското висше образование.

Магистърските програми на английски език в холандските образователни институции са около 1 000, включително МВА програмите. Холандия е сред държавите, които предлагат най-много международни програми с обучение на английски език.

Когато избирате университет за магистърската си програма, трябва да знаете, че те са основно 2 типа: изследователски университети и университети по приложни науки. В първите можете да запишете програма с предимно изследователски и теоретичен профил в широк спектър от академични области, а във вторите – практически фокусирани програми в областта на изкуствата и науките. В Холандия има лимит на свободните места в някои магистърски програми.

Като извод и обобщение може да се заключи, че Холандия е отлично място за специализация с магистърска степен, ако търсите обучение на английски в престижен университет и на добра цена.

На сайта www.studyfinder.nl можете да намерите всички програми, които се предлагат от холандските висши училища, по критерии като профил на висшето училище, търсена образователна степен и локация в Холандия. Всяка от програмите е представена подробно с информация за висшето училище, език на преподаване, продължителност, условия за прием, такса и контактна информация.

Условия за прием

Всеки университет и всяка програма може да има свои специфични изисквания освен основното, което е задължително за прием във всяка магистърска програма, а именно – наличието на призната в Холандия диплома за висше образование с бакалавърска степен. Оттук насетне, от сайта www.studyinholland.nl можете да проучите условията за прием във всяка програма, във всеки университет в Холандия. Подаването на документи става директно в избраната институция.

Ако ще изучавате програма на холандски език можете да минете подготвителна година или езиков курс. Езиковите курсове се провеждат в няколко от университетите за нива начинаещ, средно ниво и напреднал, като таксите варират от 250 до 2 500 евро, с възможност за отстъпки.

Ако ще изучавате програма на английски език, холандските висшиучилища признават и трите най-популярни езикови сертификата – IELTS, TOEFL и сертификатите на Cambridge ESOL. Както вече стана дума, проверяването на изискванията за конкретната програма е задължително, за да избегнете недоразумения, но имайте предвид, че обикновено за прием в магистърски програми нивата на владеене на английски трябва да са както следва: IELTS – 6-6.5, TOEFL iBT – 90 точки и САЕ оценка А.

Ето как Инна Иванова описа на страниците на списанието кандидатстването си в магистърска програма:

„Подаването на документите се оказа много бърз и лесен процес, който не ми е струвал много пари. Изискваше се преведена и легализирана диплома близка до специалността, за която се кандидатства, заедно с притурката с оценките (кандидатстването може да стане и с академична справка, за тези които са 4-ти курс), успех най-малко 4.2 (моят е отличен), сертификат по език (приеха ме с Cambridge Proficiency), знания по математика и статистика, както и компютърни умения. Сертификатът по език може да е IELTS, TOEFL или FCE, CAE, CPE Cambridge, като за социални науки се изисква малко по-високо владеене на езика. Знанията по математика и статистика се установяват например с това дали сте имали подобен курс в бакалавърската си степен.

Много бързо след подаването на документите си получих отговор, че съм приета. Веднага си платих таксата за учебната година, заявих желание за стая в общежитие (която се гарантира на международни студенти и варира от 250 до 350 евро на месец)…”.

Срокове за кандидатстване и учебен процес

Обучението в магистърските програми обикновено започва в началото на всеки семестър, т.е. на 1-ви септември (най-често) или 1-ви февруари. Крайният срок за подаване на документи обикновено е до 1-ви април или съответно 1-ви септември.  През лятото, юни-юли, кандидатът вече е получил потвърждение или отказ за прием в магистърската програма.

За преподаването в холандските университети са характерни следните неща: интерактивен подход, работа в екип, практическа насоченост и всичко това с обучение, фокусирано върху студента. Обучавалите се там са единодушни, че балансът между теория и практика е много добър, работи се по казуси и проблемите се разглеждат в широк спектър от теоретични подходи и практическа приложимост.

Оценяването е по 10-степенна скала, при която 1 е минимална оценка, а 10 – отличен. Оценки 1-3 и 10 се поставят много рядко.

Варианти за стипендии

Холандските университети отпускат стипендии за магистърски програми. На сайта www.nuffic.nl има база данни с възможните стипендии в холандски висши училища, както и тези администрирани от Netherlands Organization for International Cooperation in Higher Education (Nuffic). Стипендиите за магистърски програми са насочени предимно към студенти от държави извън ЕС, което означава, че по-скоро трябва да те подготвени да учите без стипендия.

Разходи и студентски живот

Ето какво споделя по въпроса Елена Статева:

„Студентският живот в Холандия е разнообразен и динамичен, както и особено здравословен, поради ежедневната употреба на велосипеда като средство за предвижване. Съществуват редица (международни) младежки организации, които организират дейности със социална, екологична, образователна или чисто занимателна цел. Наймеген, в частност, предлага приятни кафенета и заведения за среща с приятели, където предпочитаната напитка е бирата. Клубната сцена не е особено развита, но затова пък градът е домакин на множество фестивали и концерти. Що се отнася до студентските разходи, таксите за едногодишна магистратура в Радбауд университет възлизат на около 1700 евро, месечният наем за стая в студентско общежитие варира между 250 и 400 евро, а месечната издръжка за храна, учебни материали, транспорт и други може да бъде сведена до 200-250 евро.

Холандия е отворена за чуждестранни студенти страна, университетите по правило имат много такива от всички краища на света. Най-много са те от Германия, Китай, Белгия, Испания и Франция.

Кои унивреситети могат да са за вас

Магистърски програми в областите естествени науки, социални науки, бизнес науки, право, медицина можете да намерите в: Utrecht University, University of Amsterdam, Leiden University, Erasmus University of Rotterdam, Maastricht University.

Ако се интересувате от магистратури в инженерните науки и технологиите, търсете в UtrechtUniversity, Leiden University, Eindhoven University of Technology, University of Twente, Delft University of Technology. Tilburg University е известен като отлично място за образование по Право и бизнес науки.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top