fbpx
Начало » Бакалавър » Образователни програми в Азия

Образователни програми в Азия

През последните години редица азиатски държави инвестират значително в образователните си системи и записват все по-голям брой международни студенти в своите програми. Иновативни програми, достъпни такси, програми на английски език, съчетани с екзотичната култура – всичко това прави Азия все по-примамлив избор и определено една по-различна алтернатива на европейското образование. В следващите редове ще обобщим информацията за обучението в трите най-популярни азиатски дестинации – Китай, Сингапур и Япония.

 

Китай

Защо Китай?

5 НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА КИТАЙ

Университетите там се различават от тези в останалите страни основно по тематиката на предлаганите курсове и начина на преподаване. За разлика от повечето европейски вузове, в които се преподават стотици различни специалности, в Китай има специализации и строго профилирани институти.  Най-голяма популярност имат курсовете, свързани с уникалните характеристики на китайската цивилизация – език, изкуства, култура, традиционна медицина, но наред с това местните висши учебни заведения вече са световни научни центрове. Това се дължи на извършените реформи през последните четиридесет години, които довеждат до цялостно модернизиране на китайското образование. Китайските университети предлагат високо качество на обучението срещу сравнително ниски такси. Преимущество е възможността за изучаване на източни езици, които са все по-модерни и търсени сред специалисти от всякакви области. На разположение на студентите са и едни от най-богатите библиотеки в света, както и допълнителни занятия по източна култура като калиграфия, китайска кухня, бойни изкуства, танци и много други.

Университети

 

В Китай има около 1 000 университета, повечето от които са с вековна история. Пекинският университет например съществува повече от 900 години. Предлаганите степени са по международния стандарт: бакалавър, магистър, доктор.

Китайските университети се нареждат на високи позиции в международните класации и дори изместват известни европейски и американски вузове. Според последното издание на QS World University Rankings 2019 три китайски институции попадат в топ 50 в света: университетите Tsinghua, Peking и Fudan. Всички висши училища са държавни. Пекинският университет е най-големият в страната, с многобройни факултети и отлична материално-техническа база.

Програмите в китайските университети са главно на китайски език. Съществуват много възможности за 2 или повече подготвителни години за изучаване на езика. За да привлекат повече студенти от чужбина, университетите увеличават и възможностите за програми на английски език.

Такси и кандидатстване

 

Таксите за обучение зависят от самия университет, както и от специалността. В програмите на английски език таксите са значително по-високи от тези в програмите на китайски. Университетите предлагат финансиране под формата на стипендии, нисколихвени заеми и съдействие при намиране на почасова работа.

За бакалавърските програми таксите са в порядъка на 2,000-4,000 евро на година, а за магистърските и докторските – от 3,000 до 5,000. Кандидатстването става по документи – диплома/академична справка, формуляр за кандидатстване, медицинско свидетелство, препоръки, свидетелство за езици.

 

Сингапур

Защо Сингапур?

 

Сингапур успява да поддържа баланс между западния модерен свят и източната традиция. През последните години градът-държава набира особена популярност на интелектуален център в Азия, а университетите и програмите му се нареждат на челни места в световните класации. Два от шестте държавни университета в страната са сред водещите в света. Предлагат се много възможности за стипендии на международните студенти, а повечето програми са изцяло на английски език. Сингапур е известен и с качеството си на живот – градът е познат като един от най-безопасните в света.

 

 Университети и програми

 

Повечето университети в Сингапур са държавни. Два са университетите, които най-често присъстват в международните класации за образование. Това са National University of Singapore (NUS) и Nanyang Technological University (NTU). В класацията Times Higher Education 2018 те заемат 22-ро и 52-ро място. Другата световна класация QS World University Rankings 2019 нарежда NTU на 11-то и NUS на 12-то място. Националният университет в Сингапур е отличен и като най-добрият университет в Азия за поредна година. Тук се намират и международните факултети на редица водещи световни университети: INSEAD, University of Chicago, University of Nevada, SP Jain School of Global Management. Особено популярни в азиатската държава са програмите по бизнес и управление, както и престижната MBA програма.

МАГИСТРАТУРА В СИНГАПУР: ВЪЗМОЖНОСТИ, ТАКСИ И ФИНАНСИРАНЕ

Такси и кандидатстване

 

Сингапурските университети имат за цел да привлекат международни студенти чрез разнообразие от опции за финансиране. Таксите за обучение са сравнително по-високи от тези в Европа, но и по-ниски от тези в САЩ и Канада. В Националния университет те са между 30,000 и 40,000 долара годишно Точната сума зависи много от университета и избраната специалност. Съществува и много интересна възможност за плащане на субсидийна такса за обучение. Международните студенти в National University of Singapore и Nanyang Technogical University могат да бъдат избрани за получаване на субсидия. Тя е в размер от 5,000 до 40,000 долара, в зависимост от изучаваната дисциплина. За да бъдат избрани, студентите подписват споразумение да работят в сингапурска компания в продължение на 3 години след завършване. Съществуват и опции за стипендии от университетите и от външни агенции. Кандидатстването е стандартно и се извършва по документи.

 

Япония

Защо Япония?

 

Добри стипендии, качествено образование и възможност да живеят в изцяло различна културна среда. Това са част от предимствата, които предлага на международните студенти висшето образование в Япония. В стремежа си да привлече повече студенти от чужбина, държавата направи няколко съществени промени през последните години: улеснен процес по кандидатстване, помощ при намиране на работа, започване на учебната година през септември вместо традиционно през април, чуждестранни преподаватели и все повече програми на английски език.

Университети и програми

 

В Япония има близо 780 университета, от които 5 попадат в топ 100 в света. Водещ в международните класации е University of Tokyo на 23-то място в света, следван от Kyoto University, Tokyo Institute of Technology, Osaka University и Tohoku University. Повечето бакалавърски програми са с продължителност 4 години и се увеличава броя на програмите на английски език. Владеенето на японски обаче безспорно е огромно предимство за прием.

 

Такси и кандидатстване

 

Японските такси са по-ниски от тези в САЩ и Великобритания, в порядъка на 4-5,000 евро на година за бакалаври и магистри. Години наред японското министерство на образованието поддържа стипендиантски програми за българи. Два вида стипендии предлага Япония съвместно с фондация „Св. св. Кирил и Методий“ – за завършили висшисти, желаещи да се развиват научно, и за пълен курс обучение на бакалаври. Безспорен плюс при тези програми е липсата на задължителен изпит по японски език и осигурената възможност сложните йероглифи да се изучават на място, преди старта на самото следване. Съществуват и други възможности за стипендии на международни студенти. Повечето японски университети изискват от кандидатите от чужбина да държат приемен изпит, който покрива областите на науките, математика и знания за Япония.

 

Материал на Милена Узунова

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top