fbpx
Начало » Бакалавър » НБУ даде началото на 29-тата си академична година

НБУ даде началото на 29-тата си академична година

  • bobi
  • 02 окт. 2019
  •  Коментарите са изключени за НБУ даде началото на 29-тата си академична година

Първокурсници, преподаватели, студенти и гости на Нов български университет изпълниха Аулата на 30 септември на тържествената церемония по откриването на академичната 2019/2020 година. Участници в празничното събитие бяха академичното ръководство в лицето на проф. д-р Пламен Бочков, ректор на НБУ, доц. д-р Юлияна Гълъбинова – зам.-ректор по качеството и акредитацията, гл. ас. д-р Владимир Димитров – зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р Георги Арнаудов – зам.-ректор по научноизследователската и творческата дейност, гл. ас. д-р Стоян Боев – Декан на Факултет за базово образование, доц. д-р Ясен Захариев – Декан на Магистърски факултет, гл. ас. д-р Димитър Трендафилов – помощник ректор по международната дейност и доц. д-р Екатерина Тодорова – Декан на Бакалавърски факултет и водещ на събитието. Официални гости на церемонията бяха представители на Настоятелството на НБУ, г-жа Райна Кабаиванска и г-жа Йорданка Фандъкова – кандидатът за кмет на София на коалиция ГЕРБ-СДС.

„По традиция на този ден, на това тържество, Ректорът отправя послание към първокурсниците. Моето послание днес към Вас е да бъдете смели.

Хорхе Букай има една притча за смелостта, която вероятно е доста поизтъркана вече, както впрочем и самия Хорхе Букай, но това, че една история или една мисъл се е превърнала в клише, съвсем не означава, че в нея няма някаква истина или някаква опора, която да можем да ползваме.

В историята на Хорхе Букай се разказва за един катерач, който пада от висока скала, в последния момент се хваща за края на едно въже, виси там и отчаяно го стиска. Вътрешен глас го призовава:
„Пусни въжето, дай си шанс – нито можеш да се изкатериш нагоре, нито можеш без край да държиш това въже. Пусни въжето.“ Но човекът няма смелост, страхува се, не знае какво става, защото на всичкото отгоре е тъмно, вали сняг, той не вижда къде е, не може да се ориентира, стиска това въже и така до сутринта, когато най-после го откриват спасителите и виждат, че той е само на по-малко от метър от земята. Но не се е осмелил.

Аз Ви призовавам – бъдете смели. Ако обърнем тази история към днешно време ще видим един човек, който стиска отчаяно един телефон, разбира се – смартфон и не смее да го пусне, защото се страхува да не остане сам, неразбран, не харесван, неприет. Не го пуска тоя телефон, а ако го пусне има един шанс. И аз ви призовавам да ползвате този шанс – да излезете, да имате смелостта да излезете. Да пуснете въжето, да пуснете телефона – каквото си изберете, защото в крайна сметка това са само метафори. Да напуснете този онлайн свят, в който вие пребивавате по-голямата част от времето си и да си съградите един офлайн свят тук – в университета, в нашето университетско пространство. Да направите едно свое пространство, лично, където да общувате преди всичко непосредствено с вашите преподаватели. Безценно е!“ – така Ректорът на Нов български университет, проф. д-р Пламен Бочков завърши приветственото си слово към първокурсниците и им пожела „На добър час!“.

Тази година академично слово произнесе един от младите, модерни, различни и вдъхновяващи преподаватели в Нов български университет – преподавателят по реклама и автор на магистърска програма „Рекламен мениджмънт и визуален брандинг“ – доц. д-р Кристиян Постаджиян.

Освен преподавател, доцент Постаджиян е и член на Апелативната комисия на Националния съвет за саморегулация в рекламата, на Българската асоциация по маркетинг, на журито на най-значимите рекламни фестивали у нас, сред които и Effie Bulgaria. Автор е на различни статии в областта на корпоративните комуникации, както и на монографията „Похвати за изграждане на потребителска ангажираност в рекламата“, а през последните шест години организира в Нов български университет уникален образователен проект – „Рекламна академия“, която има за цел да въведе младите хора в комуникационния бизнес и да ги запознае с процеса по създаване на рекламна кампания.

Академичната лекция на доц. д-р Кристиян Постаджиян беше на тема „За вдъхновението и вдъхновените“:

… Вдъхновението е заразно и стига да го допуснем до нас ние лесно можем да се заразим. Днес в тази аудитория има хора с огромен опит и ерудиция. Нека общуваме открито с нашите преподаватели, с нашите колеги, с нашите приятели и вярвам, че така ще намерим най-краткия път до вдъхновението. Но не само общуването между хората – средата също е изключително важна за вдъхновението. Повечето от нас познават всяко кътче от тази сграда. Познават котките около Нов български университет, знаят точно кога цъфтят розите и магнолията в двора на университета. Това е познатата среда. За други тя все още е непозната и мистериозна, но предстои да я открият. Средата е тази, която също ражда вдъхновението. Тя предразполага, тя привлича, тя задържа. И разбира се нека не говорим само за средата в нейната материалност, но и за онова, което не виждаме, но усещаме. Средата, в която чувстваме че можем, че сме силни, че сме свободни и в разнообразието си – богати.

И ето, че говорейки за общуването и за средата, отново стигаме до онези милиони малки неща, в които търсим и намираме вдъхновение. Защото вдъхновението е усмивката на хората, с които работим, помощта на колегите, с които сме заедно, преподавателят, който застава пред теб не само за да те научи, но и за да те окуражи. И когато сме намерили вдъхновението за себе си нека не забравяме, че наш човешки дълг е всеки миг, всеки ден да предаваме това вдъхновение нататък.

Има една мисъл, която винаги ме е водила и тя е, че добрите неща винаги се случват тогава, когато правиш малко повече от това, което непосредствено се изисква от теб. И може би точно това „малко повече“ е онази щипка вдъхновение, която, добавена към добрите дела, ги превръща във вдъхновяващи и заразни.

Скъпи гости,
Скъпи студенти,
Скъпи колеги,
Пожелавам Ви една успешна и много интересна академична година. Нека търсим, намираме и разпространяваме повече вдъхновение!“

Началото на деня започна със срещи с новоприети студенти и програмни консултанти и преподаватели, а за първите 1000 новоприети студенти бяха подготвени подаръци.

Програмата след Церемонията продължи с коктейл и концерт на група Funky Miracle в парковото пространство зад Аулата, където беше разположен и photo spot, на който всички имаха възможност да си направят селфи.

През целия ден студентите и гостите на Нов български университет имаха възможност да посетят инсталацията от пейки „Скритите букви“ на Тодора Радева и Кирил Златков в пространството пред централния вход на Университета. Буквите са собственост на фондация „Прочети София“ и пристигат в НБУ по идея на директора на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева и на изпълнителния директор на Нов български университет д-р Георги Текев.

Друга външна експозиция, която можеше да бъде разгледана, е „Леонардо. Благородният гений“ – организирана Н.Пр. Стефано Балди – посланик на Италия в България. Изложбата е част от поредица от събития, свързани с отбелязването на 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи.

Музеят на НБУ показа „Дарове от Светлин“ – рисунки и платна, които акад. Светлин Русев е подарявал на приятели и колеги по различни поводи, както и дарение от 12 гравюри и една маслена картина, дарени от Маестрото на Музея на НБУ.

Студентите и гостите на Нов български университет имаха възможност да разгледат и десетките изложби в коридорните пространства на студенти и преподаватели по изящни изкуства, фотография и графичен дизайн.

Източник: www.nbu.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top