fbpx
Начало » Бакалавър » Наеми във Великобритания

Наеми във Великобритания

В процеса по получаване на висше образование в чужбина, жилищният въпрос и разходите по него са една доста съществена част. В броят ни от май/ юни тази година засегнахме въпроса с търсенето на квартира в един общ план, а сега ще направим един преглед на наемите на квартири във Великобритания – дестинация особено предпочитана от българските кандидат-студенти в последните няколко години.

Първокурсниците в британските вузове обикновено се уреждат със стая в общежитие към университета, за да се аклиматизират по-добре. Във втори курс обаче повечето от тях отиват на свободен наем по най-разпространения начин – делят си апартамент или къща. Университетът, агенции и студентски организации оказват помощ в намирането на квартира и дори съквартиранти. Студентите наемат жилища в т.нар. „студентска област” или извън нея – в частния пазарен сектор. В първия случай става въпрос за жилищен фон към висшите училища и предназначени за ползване от студенти. В другия – за частния свободен пазар на имоти.

Къде наемат студентите

 • Halls of residence (Сгради към висшите училища)
 • House share (Частни къщи, отдавани на студенти)
 • Room in a private house (Стая в частна къща)
 • Private flat (Частен апартамент, отдаван на студенти)
 • Private sector halls of residence (Частни сгради от хотелски тип, използвани от студенти)

 

Животът на Острова е скъп и част от това се дължи на наемите

Всеки, който иска да учи във Великобритания и възнамерява да живее под наем, трябва да е подготвен за малко по-високи наеми, сравнено с държави като Германия, Холандия, Франция, Италия. Образно казано, цифрите са приблизително еднакви, но в единия случай са в евро, а в другия – в британски лири. Разликата в курсовете на двете валути означава, че при сходни по показатели квартири в Лондон и Париж, в английския град ще заплатите около 20-25% повече.

Големите градове вървят с високи наеми

Както навсякъде, в столицата и големите градове наемите са по-високи. Един преглед на офертите за самостоятелна стая в апартамент в Лондон и Портсмут, например, показва, че стаята в столицата е два пъти по-скъпа –  160 срещу 80 британски лири на седмица.

Примерни наеми по градове

За изходна база взимаме най-често срещания наем на седмица за самостоятелна стая с едно легло в апартамент и къща в различни градове във Великобритания.

град в апартамент в къща
Лондон 100 – 400 британски лири 80 – 200 британски лири
Бирмингам 90 – 150 британски лири 40 – 100 британски лири
Ливърпул 60 – 100 британски лири 50 – 100 британски лири
Манчестър 70 – 150 британски лири 50 – 150 британски лири
Оксфорд 50 – 150 британски лири 100 – 200 британски лири
Единбург, Шотландия 100 – 150 британски лири 50 – 150 британски лири
Кардиф, Уелс 80 – 150 британски лири 80 – 100 британски лири
Белфаст, Северна Ирландия 50 – 100 британски лири 50 – 100 британски лири

 

източник: www.accommodationforstudents.com

Какво е очевидно

Започнете ли да следите пазара на недвижими имоти за студенти, веднага ще ви направят впечатление няколко неща: първо – както стана дума, в големите градове е по-скъпо, второ – предлаганите стаи в къщи обикновено са повече от тези в апартамент и почти винаги са по-евтини, трето – с 400 британски лири на месец ще можете да покривате наема си във всеки един град на Острова, четвърто – Лондон се откроява като града с най-високи наеми.

Съквартирантите

Ползването на самостоятелно жилище е лукс, който малцина могат да си позволят, а и истинският студентски живот произтича от споделянето му със съквартиранти.

Културният модел в предлагането на съвместно ползване на жилища има дългогодишни традиции във Великобритания и функционира отлично. Това не означава, че всичко се случва перфектно, но означава, че през Интернет или на място можете да получите много информация и оферти, и да влезете в контакт с голям брой студенти, които търсят хора, с които да поделят наеми. На сайта www.accommodationforstudents.com има специална секция, в която студенти от цял свят обменят информация за свободни стаи и търсят съквартиранти.

Обобщение и съвети

 • Сумите, които заплащат студентите на свободен наем, варират в различните градове. Средната цена на седмица е около 70 британски лири.
 • Основно правило е, че наемът пада с увеличаването на броя студенти, които поделят апартамента или къщата, но ограничението най-често е до 4 души в жилище.
 • Важно: подпишете ли споразумение веднъж, задължени сте да платите наема до края на срока в него, дори да решите да се изнесете по-рано!
 • Сметките за ток и газ ще увеличат разходите ви с около 40 британски лири в зимните месеци.
 • Възможно е да имате отделна кабелна телевизия в стаята и да прекратявате услугата в летните месеци, в които евентуално ще отсъствате. По правило, всяко жилище има един телевизионен лиценз и всеки друг приемник трябва да се декларира.
 • Необходимо е да направите застраховка на имуществото си в жилището. Потърсете съдействие по въпроса от висшето училище, в което се обучавате.
 • Местоположението на жилището спрямо университета може да натовари бюджета ви с разходи за транспорт, или да направи това перо излишно.
 • The Assured Shorthold Tenancy (AST) е споразумението, което подписва студентът за ползване на жилище. То се сключва най-често за срок от 6 месеца до 3 години. За студентите е най-удобно да наемат жилището за 9-10 месеца, колкото трае учебната година, но това не урежда наемодателите и те най-често настояват за минимален срок от 12 месеца, за да не остават жилищата празни през летните месеци.
 • Студентите редовно обучение са освободени от заплащането на такса към местната власт, но тези, които учат part-time (задочно), не са.

материал на Ивайло Ганчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top