fbpx
Начало » Бакалавър » МОН ще работи със студентите за подобряване на качеството на висшето образование у нас

МОН ще работи със студентите за подобряване на качеството на висшето образование у нас

  • bobi
  • 09 май 2024
  •  Коментарите са изключени за МОН ще работи със студентите за подобряване на качеството на висшето образование у нас

Министерството на образованието и науката (МОН) и Националното представителство на студентските съвети (НПСС) ще си партнират в осъществяването на политиките за подобряване на качеството на обучението във висшите училища и обновяването на материалната база. Това стана известно на среща между служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на НПСС, се съобщава в информация, публикувана в сайта на МОН.

Ще се работи във висшите училища да има нови учебни бази и обучителни центрове, както и повече съоръжения за студенти със специални образователни потребности. Министър Цоков предложи МОН да извърши проучване на съществуващите такива, за да могат да се набележат адекватни мерки.

Проф. Галин Цоков подкрепи и идеята представител на Студентския съвет към висшето училище да участва при удостоверяване на качеството на ремонтираните общежития.

По програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития са предвидени 200 милиона лева за тяхното обновяване за периода 2024-2027 година. Със средствата ще бъдат ремонтирани близо 40 общежития.

Актуализиране и обновяване на учебните планове по специалностите и учебните програми по дисциплините, увеличаването на размера на студентските стипендии, студентските стажове, изграждането на студентските кампуси, следдипломната реализация на обучаващите се в сферата на изкуството и културата също бяха сред темите на срещата.

В нея участваха председателят на НПСС – Ангел Стойков, заместник-председателят и представител на Медицинския университет в Пловдив – Виктория Карамилева, главният секретар на НПСС и представител на Националната художествена академия – Преслава Петранова, членовете на Изпълнителния съвет на НПСС – Мария Андонова, Васко Николов и Денислав Иванов, и представителят на Контролния съвет на НПСС – Елица Дочевска. Включиха се също представители на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“, Военната академия „Георги С. Раковски“, Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“.

От МОН присъстваха също началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска и Росица Колева, директор на дирекцията „Висше образование“.

В интервю за БТА от февруари тази година новоизбраният тогава председател на НПСС Ангел Стойков каза, че от организацията ще изискват да има сериозен контрол за изпълнението на програмата за саниране и ремонт на студентските общежития в периода 2024-2026 г., за който са предвидени 200 милиона лева. Те са разпределени по програмата и сега, за първия ѝ период – около 20-25 университета, ще имат възможност да подобрят условията за живот в студентските си общежития, а с останалите средства по програмата ще продължат да се обновяват сградите в тях.

Програмата не е за построяване на нови общежития, а за ремонтиране, обновяване и саниране на съществуващия сграден фонд на студентските общежития в страната, обясни Ангел Стойков.

Той допълни, че част от сградния фонд е от 80-те и 90-те години, и не е ремонтиран, а последните големи ремонти са правени през 2007 г., но това не е било направено на цялостната база на студентските общежития.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top