fbpx
Начало » Бакалавър » МОН предлага минимална заплата за преподавателска длъжност в университетите

МОН предлага минимална заплата за преподавателска длъжност в университетите

  • bobi
  • 09 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за МОН предлага минимална заплата за преподавателска длъжност в университетите

В измененията и допълненията в Закона за висшето образование /ЗВО/, които са предложени за обществено обсъждане, има текст за определяне на минимална заплата за преподавателска длъжност в университетите, като това се отнася за най-ниската преподавателска длъжност. Целта е да се коригира това изкривяване, което е заради липсата на отговорност към развитието на младите преподаватели и го има в политиките на голяма част от висшите ни училища, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на национален форум за качеството, количеството и доходите в държавните висши училища в България. На форума, организиран от КНСБ, бяха изнесени данни за неравенства в заплащането в държавните ни университети.

Доминиращите модели на заплащане във висшите ни училища са рентиерски или се стимулират преподавателите, достигнали до някаква длъжност, а разликата между най-високите и най-ниските възнаграждения е 2,6 пъти – средно за висшите училища. В системата на училищното ни образование тази разлика е 1,5 пъти, каза министър Вълчев. Той съобщи, че близо 1800 лева е средната брутна заплата на преподавателите във висшите училища, но има неравенства в заплащането.

Имаме една тъжна новина от миналата седмица и тя е, че нито едно българско висше училище го няма в одобрения списък за университетските европейски мрежи. Само България и още две страни нямат нито едно висше училище в този списък, съобщи министър Вълчев. Той обясни, че чрез тези европейски университетски мрежи ще се осигуряват възможности за общи дипломи, ще могат да се задържат студенти в България, те ще бъдат и стандарт за качество в тези висши училища, които се включат в тях.

„Включените в мрежите университети ще бъдат в радарите на международните рейтинги, а тези университети, които не се включат, има голяма вероятност да затънат в провинциалност“, коментира министърът. Той съобщи, че в Полша – двете най-големи висши училища, ще се обединят, за да влязат в първите 300 университета в световните рейтинги. Министър Вълчев каза, че има нормативно основание – за финансиране на програми за консолидация и оптимизация, и ще се насърчи финансово обединението на университети. Ако искате да привличате чужди студенти, трябва да имате повече чуждоезикови програми, препоръча образователният министър на ректорите.

Източник: www.novini.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top