fbpx
Начало » Бакалавър » Министър Цоков: Използваме европейския опит при подготовката на нормативни актове във висшето образование

Министър Цоков: Използваме европейския опит при подготовката на нормативни актове във висшето образование

  • bobi
  • 05 дек. 2023
  •  Коментарите са изключени за Министър Цоков: Използваме европейския опит при подготовката на нормативни актове във висшето образование

В ход е работа по предложения за промени в Закона за висшето образование. При обсъжданията използваме опита на българските университети и проучваме най-добрите европейски практики. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на форум за инициативата „Европейски университети“. Дискусията се организира от посолствата на Испания и на Франция в рамките на Испанското председателство на ЕС, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Това е инициатива, която има визията и енергията да промени Европа, превръщайки я в най-конкурентното място в света, бе посочено на събитието. Започнала преди шест години тази инициатива цели развитието на Европа в областта на образованието, науката, креативността и иновациите на младите хора.

„За нашия екип е много важно обществената и специализирана дискусия за учебните програми на университетите, за ефективното им финансиране, за студентските кредити по различните направления, за продължителността на обучението. Опитът на европейските университети е също много важен и ние трябва да го проучваме, за да взимаме най-правилните решения“, каза министър Цоков. По думите му осем български университета участват в инициативата, а други два са асоциирани членове. „Това показва, че българските висши училища търсят активна връзка с европейски партньори и е още една възможност за по-добро взаимодействие на образователните ни системи“, поясни проф. Цоков.

Той обърна внимание и на възможностите, които инициативата дава за споделени образователни ресурси, за съвместни проекти и научни изследвания. „Това дава висока добавена стойност и може да издигне на още по-високо ниво университети които участват в Алианса“, подчерта министърът.

В откриването на събитието участваха посланикът на Кралство Испания Алехандро Поланко Мата и посланикът на Франция Жоел Мейер, а вицепремиерът Мария Габриел поздрави участниците с видео обръщение.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top