fbpx
Начало » Бакалавър » Медицина в Германия: Студентски живот от Albert-Ludwigs-University Freiburg

Медицина в Германия: Студентски живот от Albert-Ludwigs-University Freiburg

  • Lyubina Panayotova
  • 03 апр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Медицина в Германия: Студентски живот от Albert-Ludwigs-University Freiburg

„Благодарение на Едланта не усетих никакви трудности при кандидатстването в Германия“

 

Дима Вичева е на 20 години от Бургас и е завършила Немска езикова гимназия в „Гьоте“. В момента следва медицина в Albert-Ludwigs-University Freiburg – във Фрайбург, Германия.

 

Какво те насочи към специалността, която учиш?

Още в седми клас забелязах, че проявявам по-голям интерес към биологията и химията в училище. Тъй като баба ми е хирургична сестра, като малка прекарвах доста време при нея в болнична обстановка и винаги оставах впечатлена от случващото се там. В гимназията интересите ми останаха непроменени и така в  края на 12-ти клас се стигна и до кандидатстване за специалността, представляваща детската ми мечта.

Медицината е една от най-престижните и трудни специалности в България. И все пак, какво те накара да избереш Германия?

Изборът между Германия и България беше изключително труден. Все още има моменти, в които се чудя дали съм взела правилното решение. Основната причина да избера Германия обаче е специализацията. Специализантите в Германия имат по-добри шансове за реализация, здравните заведения са по-добре оборудвани, заплащането е по-високо, местата са повече. Още сега, през първата част от обучението, мога да видя и други позитиви в тукашното следване. Материалната база на университета е изключително добра, както и нивото на преподавателите.

Труден ли беше кандидатстудентският процес?

Благодарение на Едланта не усетих никакви трудности при кандидатстването. Цялата документация беше оставена в техните ръце. За мен оставаше само да уча за изпита по немски език и за ДЗИ.

Как протича обучението и как е структурирана учебната програма?

Между различните университети по медицина в Германия съществуват значителни разлики. Първите, разбира се, са между Regel- и Modellstudiengang. Но дори когато сравняваме два университета Regelstudiengang, програмата не е една и съща. Това, което много харесвам в университета във Фрайбург е, че първо се изучават по-общи предмети като химия, физика, биология. Тоест преходът между училище и университет е достатъчно плавен, за да не се причинява излишен стрес. Лекциите не са задължителни, което също допада на много студенти. Всичката информация обаче, със съвсем малки изключения, се качва в сайта на университета или в онлайн платформа за учене. Практиките за сметка на това се провеждат всяка седмица и присъствието строго се следи. От тях зависи допускането до изпити. За разлика от българските университети, тук няма „сесия”, т.е. изпитите се полагат веднага след приключване на т.н. блок от лекции. Така остава, за щастие, повече време за ваканция. Първите две години следването е главно ориентирано към теорията. След четвъртия семестър се полага първият държавен изпит, наречен Physikum. Той има писмена и устна част. Следващите три години са повече с практическа насоченост. Следва вторият държавен изпит. Последната година от следването представлява главно работа в болница, последвана естествено от трети и последен държавен изпит.

Какви са плановете ти за реализация?

Все още не съм се насочила към определена специалност, в която искам да се реализирам, но пък имам още доста време да реша. Важното за мен е да продължавам да се наслаждавам на следването.

 

Запиши се за безплатни консултации за кандидатстване в Германия и други университети в чужбина на www.edlanta.com.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top