fbpx
Начало » Бакалавър » Мария Рачева: Всеки трябва да има предвид собствените си интереси и заложби, за да се чувства професионално удовлетворен

Мария Рачева: Всеки трябва да има предвид собствените си интереси и заложби, за да се чувства професионално удовлетворен

  • netpro
  • 11 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Мария Рачева: Всеки трябва да има предвид собствените си интереси и заложби, за да се чувства професионално удовлетворен
UK-1

Визитка:

Име: Мария Рачева

Специалност: BSc Management

Университет: University of Manchester

Държава: Великобритания

Изборът

Търсех университет по 2 критерия – да е добър за специалността, която бях избрала, и да е в средно голям град – не исках да живея в малко населено място. Намерих статистика в интернет за най-добрите университети във Великобритания – обща и такава за бизнес специалности по-конкретно и набелязах добри университети в по-големите градове. Манчестър бе един от тях.

Относно специалността – Мениджмънт, редом с IT и Архитектура бяха най-предпочитаните сред българските студенти в университета. Аз лично избрах Мениджмънт като компромисен вариант между мен и моите родители. Научих много, но като цяло не я чувствах като „призвание” докато следвах. Бих посъветвала всеки, на който му предстои подобен избор, да проучи какви са възможностите за професионална реализация след завършване, но да има предвид и собствените си наклонности, интереси и заложби, ако иска да се чувства професионално удовлетворен.

Образованието

Кандидатствах сама, събрах и подготвих необходимите документи и пуснах кандидатурата си онлайн в системата на UCAS. Сравнително бързо получих първите отговори. През ноември вече бях одобрена от 2 университета, единият от които – University of Manchester. Последният отговор получих през април. Общо бях приета от 4 университета, а един ми отказа. Потвърдих на University of Manchester и започнах да получавам писма от тях по пощата, свързани със започването на следването ми там.

Що се отнася до моята специалност, в първата година всички освен един предмет бяха задължителни. Във втората и третата година всички предмети бяха свободноизбираеми. Можеш да избираш от богата палитра от курсове, предлагани от бизнес училището: маркетинг, финанси, икономика, човешки ресурси и не само. Това, което за мен отличава Manchester Business School от повечето бизнес училища на Острова, е критичният поглед, предоставен от неортодоксални курсове като Management in Society, People, Management and Change и Work, Industry and Society.

Оценяването се случва чрез изпит или чрез курсова работа, или чрез комбинация от двете. Когато се пише курсова работа, се очаква изрядно слагане на т.нар. „references”, или указания откъде е взета информацията, която ползваш. В последната година има опция за писане на дисертация, но не е задължително.

Характерно за учебния процес е като цяло всичко да бъде организирано и планирано отрано. Отрано се знае какъв е графикът на изпитите и на лекциите и семинарите. Курсовите работи трябва да се предават в срок, иначе се отнема процент от оценката спрямо дължината на просрочването.

Като цяло контактът с преподаватели е добър, можеш свободно да говориш с тях и да им задаваш въпроси, било то след лекции или по email. Преподава се по нови учебници и се използват актуални примери.

Животът във Великобритания

Има възможност за настаняване в студентско общежитие само през първата година на бакалавъра, в редки изключения и само ако има свободни места – и в следващите години. Има различни по цена варианти за настаняване, с или без собствен санитарен възел, само с момичета или момчета или смесено. Интересното е, че можеш да се окажеш съквартирант с хора от различни държави, дори различни континенти. В първата година живях с хора от Ирландия, Англия, Австралия, Бразилия и Китай.

Във всички случаи студентът спи сам в стая, освен ако не кандидатства за една от двойните стаи, предвидени за семейства. В цената, която плащаш за квартира, са включени и сметките, независимо колко ток или вода си изконсумирал. Противно на практиката в България, наемът на общежитие не е много по-нисък от квартира извън кампуса, даже в доста случаи може да се окаже, че е по-лесно да се намери прилична квартира на по-ниска цена от общежитието.

Студентите започват да търсят квартира за 2-рата си година в университета около януари, февруари месец на първи курс. Разбира се, някои намират квартири и в последния момент, в края на лятото или преди самото начало на учебната година. Като цяло е добре търсенето на квартира да започне по-отрано, за да има по-голям избор на незаети квартири и достатъчно време да се огледа внимателно. Ако имате възможност, поговорете с хората, които към момента живеят на конкретното място. Те ще могат да ви кажат неща, които понякога агенцията би пропуснала. Сключването на договор за наем на квартира е сравнително лесно и бързо. Разбира се, очаква се да имате гарант, но поне за мен не е било задължително да е някой в UK.

Храната в супермаркетите не е скъпа и човек може да се храни добре, като си готви, за не повече от 30 паунда на седмица. За щастие има магазини, където може да си набавите българска, турска, гръцка, полска и всякаква храна, за да пробвате нещо ново или пък кулинарно да се чувствате повече като у дома си. Пак противно на практиката в България, храната в университетските столове и кафенета не е по-евтина от тази на други места.

Учебници могат да се купят нови (от книжарници или онлайн) или пък употребявани от университета. В началото на всеки семестър студенти продават учебниците си от миналата година и слагат обяви из университета. Има и борса за учебници 2 пъти в годината, организирана от студенти. 3ти вариант са обявите в различни фейсбук групи на хора от университета. Някои хора не си купуват учебници, ами ползват тези, които са в университетската библиотека. Някои учебници могат да се намерят и онлайн. Също така в следването се ползват и доста академични журнали, които също са достъпни онлайн.

Забавленията

В мултикултурен град с 3 големи университета като Манчестър, интересните неща за правене, места за посещаване и хора за срещане, са много! На първо място бих споменала многобройните т.нар. societies или може би по-познати като кръжоци по интереси, където студенти се срещат, за да правят заедно неща според интересите им. Като пример бих споменала Hiking society, Anthropology Society, Bulgarian Society, Film Society и т.н.

Пъбове, барове, клубове и дискотеки също има достатъчно. Една особеност е обаче, че за разлика от България, нощният живот започва и свършва по-рано. Клубовете започват да се пълнят към 10 и към 3 вече е утихнало.

Бих препоръчала на всички едно място, наречено International Society (http://www.internationalsociety.org.uk/). Там има разнообразие от евтини курсове по всякакви езици, културни вечери, посветени на различни държави, и най-различни интересни и забавни активности, които срещат интернационални студенти от цял свят. Едно от тях са пътуванията до различни градове, културни и природни забележителности на Острова, които се случват всяка събота и неделя. Също така до летището на Манчестър има много нискотарифни полети – за неголяма сума може да се разходите до безброй дестинации в Европа.

Бъдещето

Университетът не осигурява стажове, студентът сам трябва да си търси такива и да кандидатства за тях. Университетът обаче предлага безплатна търсачка, в която публикува обяви за стажове и работа, както и кариерен център с много ресурси и консултанти на разположение. Можете да си запишете час, за да поговорите с консултант, да проверят CV-то ви или пък да прочетете или отнесете вкъщи някои от многото гайдове за как да пишем CV, мотивационно писмо, как да се подготвяме за телефонно интервю или асесмът център и т.н. Кариерният център също така провежда семинари, на които дава актуална и полезна информация за различните аспекти на процеса по кандидатстване. До 3 години след завършване студентът може да ползва търсачката за работа и кариерния център на университета. Също така всяка година в университета се провеждат различни кариерни изложения, най-мащабното от които е насочено към завършващи студенти.

Що се отнася до моите планове, останах 1 година след завършването ми в Манчестър, където работих по специалността в 2 фирми последователно и придобих опит. Също така осъзнах, че за мен е по-ценно да се живея в България, където в момента се занимавам с онлайн маркетинг, а в свободното си време с професионално ориентиране на ученици.

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top