fbpx
Начало » Бакалавър » Малта – Чарът на остров и вековни традиции в образованието

Малта – Чарът на остров и вековни традиции в образованието

  • bobi
  • 22 февр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Малта – Чарът на остров и вековни традиции в образованието

Тази малка южноевропейска държава е по-популярна като туристическа и езикова дестинация, отколкото като място за висше образование. Може ли обаче да се промени представата за нея? Да разгледаме по-подробно университетите в страната и условията, които те предлагат, и ще решим. Но първо няколко думи за местоположението, начина на живот и други интересни факти.

География

Малта е една от най-малките и гъсто населени държави в Европа. Тя всъщност се състои от група острови в Средиземно море, южно от Италия. Трите най-големи и обитаеми острова са Малта, Гозо и Комино. Общото население е около 420 000 души.

Интересни факти

  • Столицата на Малта е Валета.
  • През 1980 г. Малта е включена в списъка на местата, категоризирани като Световно наследство от ЮНЕСКО.
  • Малта е парламентарна република.
  • Официалните езици са английски и малтийски, но се говорят и френски, немски и испански.
  • През 2018 Валета е Европейска столица на културата.
  • Площ – малко над 300 кв. км.
  • Нейната стара столица е Мдина или „Градът на тишината” (Silent City), защото движението на автомобили там е забранено. Гордостта на града е Катедралата, както и крепостният насип, който разкрива прекрасна гледка към острова.

Ето какво харесва в Малта по отношение на географията Давид Димитров, студент там: „Харесвам прекрасната природа, великолепните плажове и забележителностите. Въпреки малките си размери, тя е пълна с невероятна архитектура, и едва ли две седмици биха стигнали да се види всичко, построено през вековете“.

История

През своята дълга и бурна история архипелагът е изиграл жизненоважна роля в борбите за господство над Средиземно море и във взаимодействието между нововъзникващата Европа и по-старите култури на Африка и Близкия изток. В резултат на това малтийското общество е формирано от векове на чуждо управление от различни сили, включително финикийци, римляни, гърци, араби, нормани, сицилианци, шваби, французи и британци. Малта изиграва изключително важна стратегическа роля през Втората световна война като база за Съюзническите сили. Островът е силно бомбардиран от германски и италиански самолети, и до края на войната е опустошен.

След войната движението за самоуправление става по-силно и в резултат Малта става независима от Великобритания и се присъединява към Британската общност на народите през 1964 г. Обявена е за република на 13 декември 1974 г. и е приета в Европейския съюз (ЕС) през 2004 г. В Малта преобладава европейска атмосфера в резултат на тесните връзки с континента, особено с южна Европа. Малтийците са известни със своята топлина, гостоприемство и щедрост към непознати, черта, отбелязана в Библейската книга „Деянията на апостолите“, и спомената във връзка с преживяванията на св. Апостол Павел, за когото се казва, че е корабокруширал близо до Малта през 60 г.

Университетско образование

Повечето от колежите и университетите са разположени около столицата Валета, на североизточния бряг на остров Малта. Най-големият от тях е Университетът в Малта, публично финансиран, който има около 11 000 студенти, включително около 700 чуждестранни студенти. Основният кампус се намира в пристанищната зона Мсида, точно на запад от Валета. Има и по-малък кампус във Валета и друг на Гозо, вторият по големина от малтийските острови. Системата на държавните университети в Малта включва също Малтийския колеж по изкуства, наука и технологии в Паола (на юг от Валета) и Института за изучаване на туризма в Сейнт Джулианс (на северозапад). Заедно с Университета в Малта, всички те участват в програмата на ЕС за обмен „Еразъм“ и Болонския процес за съвместимост на висшето образование в цяла Европа. Официалният език за преподаване е английски, въпреки че чуждестранните студенти също се насърчават да учат малтийски.

Давид, първа година студент в Университета на Малта, специалност Социална политика (Social Policy), споделя: „Университетът е един от най-старите не само в Европа, но и в света. Акредитиран е и дипломата, с която излиза човек, е призната по целия свят. Освен това отношението на хората към чужденците е прекрасно и човек бързо може да се почувства комфортно като у дома си. Преподавателите са на много високо ниво и прави впечатление доброто отношение към всеки един студент индивидуално. Лекциите са интересни и се насърчава много дискусията и критичното мислене. Харесва ми, че ни насърчават да не мислим различно и да градим свое собствено мнение. Университетът е много приятно място, както и библиотеката, където също е тихо и спокойно, и можете лесно да се съсредоточите и да учите.“

Това са трите по-големи институции в Малта:

1 University of Maltа

2 Institute of Tourism Studies

3 Malta College of Arts, Science and Technology

Университетът на Малта

Намира се на позиция 601-800 в класацията на Таймс Хайър Едюкейшън (Times Higher Education), и на 801-1000 в Световната класация на университети на QS (QS World University Ranking), и в двете за 2021 година, което е доста добре за малка държава с малко на брой висши институции. Бакалавърският прием се определя въз основа на резултатите от училищните изпити (A-нива (A-levels) или каквото съответства за дадена държава). Бакалавърските програми са безплатни за малтийците и жителите на ЕС, докато чуждестранните студенти (около 600 записани в университета) трябва да плащат такси. Програмите, от които може да избирате, са разделени в 14 факултета: Изкуства; Застроена среда; Дентална хирургия; Икономика, управление и счетоводство; Образование; Инженерство; Здравни науки; Информационни и комуникационни технологии; Право; Медии и науки за знанието; Медицина и хирургия; Наука; Социално благополучие и теология.

Любопитно за университета

Университетът на Малта води началото си от основаването на Колегиум Малитенс (Collegium Melitense), който е създаден чрез директна папска намеса на 12 ноември 1592 г. Този колеж се ръководи от йезуитите, подобно на други техни колегии, известни като „Collegia Externorum“, грижещи се за студенти, които не са йезуити. С папска була на папа Пий IV от 29 август 1561 г., потвърдена по-късно от була на папа Григорий XIII от 9 май 1578 г., йезуитите са оправомощени да присъждат степени на магистър по философия (Magister Philosophiae) и доктор по богословие (Doctor Divinitatis). Документът за основаването на институцията обаче уточнява, че освен философия и теология, трябва да се преподават и други предмети като граматика и хуманитарни науки.

След отслабването на чумата от 1675 г., главата на Ордена на йезуитите Николо Котонер назначава д-р Джузепе Замит за преподавател по анатомия и хирургия. Този опит за формализиране на медицинското обучение в болницата на Ордена се смята от мнозина за началото на медицинското училище на бъдещия университет. Замит създава първата медицинска библиотека на острова, както и градина с лечебни билки в един от каналите на Форт Сейнт Елмо.

Разходи за живот

Разходите за живот в Малта са сравнително ниски, особено в сравнение с високото качество на живот, на което студентите в страната се наслаждават ежедневно. Страната предлага зашеметяващи плажове, образование на добро ниво и богата култура при относително ниски разходи. Наемът е около 1000 евро на месец, което е ниска цена в подобен тропически рай. Ястията, напитките и различните социални дейности също имат по-ниска цена от много други средиземноморски дестинации, което прави страната привлекателна образователна и туристическа дестинация едновременно.

А какъв съвет дава Давид, който вече е направил своя избор? „На бъдещите студенти бих препоръчал да не се колебаят, ако искат да учат в Малта. Сигурен съм, че ще получат качествено образование и в същото време ще се насладят на прекрасния живот на този красив остров. Първоначално могат да бъдат изненадани от обстановката, защото културата е различна от това, което сме свикнали в Европа. Въпреки това културната бариера се преминава доста бързо и след това трудно би искал да напуснеш това място.“

Материал на Ива Йохан Ганчева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top