fbpx
Начало » Бакалавър » Лондон остава най-добрият град за студентско образование

Лондон остава най-добрият град за студентско образование

  • bobi
  • 12 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Лондон остава най-добрият град за студентско образование

Брекзит може да влияе върху броя на студентите във Великобритания, но качеството на образованието се запазва. Според последни изследвания на международната класация на центровете за висше образование (International Ranking of Higher Education) Лондон остава най-добрият град в света за висше образование. Разбира се, конкуренцията е жестока, като най-ожесточена е с градовете Токио, Бостън и Берлин. Въпреки всичко – Лондон остава номер 1.

Столицата на Великобритания всъщност е за поредна трета година на първото стъпало и не може да бъде изместена. Да, трябва да признаем, че вече достъпността е много по трудна, а образованието – значително по-скъпо, защото вече не се отпускат заеми на студентите, но все пак… Има защо да е на първо място. Класацията посочва, че това се случва първо, заради водещите свтовни институции, като Imperial College и King’s College London, както и заради високите оценки за работа с международни студенти и след това – реализацията им в островната държава.

И макар че по-горе посочихме три други градове, които се борят да останат на първо място, то според класацията Мюнхен тази година е на второ място, а на трето идват Токио и Сеул. Надолу класацията следва Берлин, Мелбърн, Цюрих и Сидни. Париж, Монреал и Бостън приключват класацията за топ 10 градове.

Класацията е създадена от образователни анализатори от QS Quacquarelli Symonds и се основата на собствени проучвания сред над 85 000 бъдещи и настоящи студенти по целия свят. Статистиката обхваща задължително градове с население над 250 000 човека и да има поне два или повече университета в световна образователна класация като Times Higher Education.

Друга интересна статистика е, че въпреки че градът е най-добрият за студентско образование в света, то той остава чак на 15-то място като желание на студентите да учат там в следствие на последиците от Брекзит. Притесненията са, че градът може да отпадне и от топ 20, защото случаите на коронавирус се увеличават, а Брекзит все повече стеснява „примката“ около желаещите да учат.

И когато говорим за добри градове във Великобритания за образование, не трябва да изпускаме Единбург, Глазгоу и Манчестър. Те влизат в топ 30 на най-добрите градове за живеене. А друг по-малък град – Ковънтри – смело си проправя път нагоре, особено заради приобщаването на всеки чуждестранен студент и спокойния живот там. Със сигурност този град ще продължи своето развитие в следващите години.

А говорим ли за градове извън Европа – както казахме – Бостън остава един от най-добрите градове благодарение на близостта си до Масачузетският институт и Харвард. Но като цяло американските градове страдат поради трудната им достъпност и високите разходи и такси. Такива градове са Лос Анджелис, Ню Йорк и Сан Франциско, които имат страхотни университети, но таксите и разходите за живот са непосилни за мнозина.

Но дори да имате финанси за образование, американските градове страдат и от други фактори, които замърсянване, престъпност и корупция, което отблъсва бъдещите студенти.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top