fbpx
Начало » Бакалавър » Кулинарни изкуства – учете в България и в чужбина!

Кулинарни изкуства – учете в България и в чужбина!

  • bobi
  • 02 февр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Кулинарни изкуства – учете в България и в чужбина!

Кулинарното изкуства набира все по-голяма популярност не само в широката общественост, но и сред младите. В България все по-често попадаме на кратки /честно еднодневни курсове/, които показват различни кулинарни техники. Наред с тях, има и няколко специализирани кулинарни училища, в които бъдещите готвачи придобиват професионалния си опит. Обучението се провежда от високо квалифицирани преподаватели, често т.нар. „шеф готвачи”, които предсатвят различните сфери на кулинарното изкуство като пекарство, сладкарство,   сомелиерство, както и организационни умения в кухнята. Много от споменатите училища имат собствен ресторант, в който се обучават следващите поколения готвачи. Той може да се посещава и от клиенти, които ще бъдат обслужени на доста по-ниска цена от останалите ресторанти. Посетителите могат да се насладят на ястия от родната и чуждата кухня.

Някои от кулинарните академии дават възможност  на своите възпитаници да придобият международен опит, като осигуряват практика в световно известни ресторанти, хотели, туристически обекти. Всеки един стаж е съобразен с индивидуалните възможности и знанията на студента. Много често, след като мине стажът, на студентите се осигурява работа в реномирани ресторанти и хотели.

След завършване на курса на обучение  младите готвачи ще могат да приготвят за своите клиенти изискани ястия, да правят менюта и точно разпределение на необходимите им продукти, умело да съчетават напитки и храни, така че да бъдат ценен кадър за всеки работодател, без значение дали това е в България или в чужбина.

Единственото, което трябва сами да направят, е да имат хъс и постоянство.

 Къде да учите?

В България няма много места, в които да изучавате кулинария. Повечето от тях са академии, които ви предлагат различен период на обучение. В повечето случаи получавате сертификат и опит. Има, разбира се, и университет, който ви предлага акредитирано образование със завършена бакалавърска степен. При кулинарията най-важното е как се справяте в самата кухня, така че не се притеснявайте, че няма да получите диплома. В повечето случаи практиката и стажовете ще бъдат чудесен старт на кариерата ви като шеф готвач,

Висше училище по мениджмънт – Варна

ВУМ предлага 2 програми, акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация.

– „Гастрономия и кулинарни изкуства“ (3 годишен курс на обучение, 6 семестъра – за придобиването на образователно-квалификационна степен „Професионален бакалавър“)

– „Хотелиерство и кулинарни изкуства“ (4 годишен курс на обучение, 8 семестъра – за придобиването на ОКС „Бакалавър“).

Програмите се отличават с иновативност, засилено практическо обучение, изследователски елементи и новаторски подход към кулинарията, поради което са обединени под марката „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) към ВУМ. ВУМ Предлага на студетните си възможност за стажове в световни ресторанти, отличени с „Мишлен“ звезди, които са с продължителност до 12 м за целия период на следване.  Дестинациите са са много –  Франция, Испания, Португалия, Италия, Великобритания, Германия, Швеция, Дания и др.

Кулинарни академии в България:

Кулинарна академия HRC

Кулинарна академия HRC предлага съвременна база, разположена в центъра на София,. На 2500 квадратни метра са разположени 6 кухненски лаборатории. На разположение на студентите има шоколадова работилница, пекарна, демонстрационен ресторант, топла и студена кухни, сладкарска лаборатория и още. В учебната винарска изба, компютърна зала, и най-голямата кулинарна библиотека в България студентите могат да подобряват теоретичната си подготовка на тема кулинария, храни, напитки и всичко свързано с тях. В демонстрационния театър с близо 100 места те могат да се учат от едни от най-добрите готвачи в света.

Академия HRC предлага двугодишна програма по Кулинарни изкуства и  програма по Управление в ресторантьорството, която се провежда в рамките на три семестъра. Програмите са разработени от лидери в образованието и индустрията. Академия HRC предлага професионална и модерна база, инструктори с богат международен опит и програма разработена изцяло на английски език!

Студентите в Кулинарна Академия HRC  идват от различни страни от всички континенти и имат шанс да опознаят не само България, но и Западна Европа и САЩ! Платените стажове  се провеждат в някои от най-добрите хотели и ресторанти, за да се подготвят учениците за истинска международна  кулинарна кариера.

Обучението в Кулинарна Академия HRC е признато от Комисията за Акредитация на Американската Кулинарна Федерация като отговарящо на международните стандарти за 2-годишно кулинарно образование.

След успешно завършване на четирите интензивни семестъра в Кулинарна академия HRC, получавате акредитирана диплома по кулинарни изкуства.

Академия „5 звезди“  към Grand Hotel Sofia

В академията има различни курсове като например „Готварство за любители“ и „Сладкарство за любители“. Главният готвач на GHS е Жоро Иванов. Той има впечатляваща биография, седем години от които са като шеф-готвач в брюкселския ресторант La Truffe Noire (с две звезди „Мишлен“), и говори за храната и готвенето с умозрителността и спокойствието, с което възрастните диригенти говорят за симфониите, които дирижират.

Пълният курс за готвачи и сладкари продължава няколко месеца, което е достатъчно, за да се прецени дали някой от записалите се има потенциал и евентуално да му се предложи работа в самия хотел. Според Жоро Иванов българските кулинарни училища трябва да са специализирани – за италианска кухня, за френска кухня и т.н., а не общи по кулинарни изкуства.  Споделя, че на двудневните любителски курсове в GHS се записват предимно високообразовани хора – компютърни специалисти, собственици на фирми, на възраст около 25 – 40 години. Някои от тях имат съвсем конкретни желания, например да подобрят уменията си в барбекюто и два дни им се демонстрират техники точно в тази посока.

Кулинарно Училище Amuse Bouche

Буквално преведено от френски „Амюз Буш“ [amuse bouche]  означава „удоволствие за устата“. Вдъхновени от идеята, че храната сплотява, кулинарно училище „Амюз Буш“ има за цел да превърне готвенето в удоволствие, независимо по какъв повод ви се налага. Школата е създадена преди няколко години и се намира в много приятен светъл апартамент в кв. „Лозенец“. Идеята на училището да бъде в апартамент е усещането за домашна обстановка. Има различни курсове, като един от тях е курс за напреднали – „Нови кулинарни умения в кухнята“, който се провежда всяка събота и неделя.

Школата е основана от шеф-готвач Ангел Димитров, който впоследствие заминава на обучение в Англия. Предлаганите курсове (минимум пет и максимум девет участници) са доста разнообразни като съдържание и продължителност. „Как да оцелеем в кухнята“ например е ориентиран към начинаещите и от него често се възползват млади хора, които ще заминават за чужбина и трябва да готвят за себе си.

В Amuse Bouche има и много еднодневни курсове, които през седмицата са от 19:00 ч., а в събота и неделя от по-ранни часове. Често те се водят от гост-готвачи.

Къде да уча в чужбина?

Разбира се, че в много части на Европа и света може да изучавате кулинарията, както под формата на академии и курсове, така и в университети. Главните обаче готвачи, критици на ресторанти и автори на редица рецепти и книги са изучавали предимно изкуството на готвенето в държави като Франция, Италия и Швейцария.

Франция

Всеизвестен факт е, че френската кухня е една от най-изтънчените. Друга особеност на кухнята е, че се опитва да се готви максимално здравословно. Докато се обучавате във Франция, ще усъвършенствате кулинарните си умения и техники за готвене като професионално боравене с ножове, подготовка на сосове и сирена. Ще опознаете и много кулинарни термини и определения. Някои от подходящите места за кулинария във Франция са:

  • Groupe ESA – École Supérieure D’Agriculture D’Angers – в него се изучават над 2600 студента. ESA е специализирано място не само за кулинария, но и за мениджмънт, търговия и още няколко възлови специалности.
  • ISA Lille – School of Life Sciences and Bioengineering – Намира се в Лил и се обучават над 1200 студента. Има 4 магистратури, като едно от основните пера на учебното заведение е “food science”. Програмите са както на Френски, така и на английски език.
  • Ferrieres School – едно образование в сърцето на Франция – Париж. Университет е нов от 2015 и е изцяло фокусиран върху тъй нареченото “Hospitality”- има хотелска част, както и кухня, в която може да се включите. Университетът е изцяло практически насочен т.е. докато учите, вие ще работите.

Италия

Италианската кухня изглежда доста проста, въпреки че пресъздаването на типичното тесто за пица или приготвянето на домашни тестени изделия не е толкова лесно. Италианската кухня освен тестените изделия и пицата, се основава и на средиземноморската кухня. На фокус днес са 2 предложения:

  • Bologna Business School – университетът в Болоня предлага над 15 специалности. Има различни програми за кулинария, като дори има и 2 магистърски програми. Едната е изцяло върху теорията на храната, другата е по-скоро практическа.
  • University of Padova – един от най-старите и престижни университети в Италия основан още през 1222-ра година. Университетът има 32 департамента. Подходящ за изучаване на кулинария.

Швейцария

Швейцария е добре известна с традиции в първокласното обслужване в комбинация с кулинарията си. Програмата за обучение в швейцарските академии съчетава традициите на много европейски кулинарни школи, включително италианските и френските. Курсовете се преподават на английски, като има дори части на немски, френски и италиански.

  • Culinary Arts Academy – част от групата Swiss Education Group, обединила няколко университета в сферата на туризма и хотелиерството. Академията предлага двойна бакалавърска програма по кулинартни изкуства в партньорство с английския университет Derby, както и магистратура по кулинарен мениджмънт.
  • Bern University of Applied Sciences – Университетът има над 6000 студента, като се намира в Берн. Има 6 департамента, като един от тях е технология на храната. В него ще може да специализирате кулинария и да се обучите на тънкостите на готварството. Предлагат се и множество стажове и обмен на студенти.
  • ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology – Университетът е Цюрих е един от най-добрите в света, като заема завидното 10-то място. Има над 18 000 студента от 80 националности. Департаментите са 16, като в тях работят над 370 преподавателя.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top