fbpx
Начало » Бакалавър » Кристалина Георгиева ще получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на УНСС

Кристалина Георгиева ще получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на УНСС

  • bobi
  • 17 май 2022
  •  Коментарите са изключени за Кристалина Георгиева ще получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на УНСС

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) доцент д-р Кристалина Георгиева ще получи днес почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Церемонията е от 10:00 часа в аула „Максима“ в университета.

На 3 февруари 2021 г. академичният съвет на УНСС единодушно гласува предложението за присъждане на почетното звание, внесено от председателя на Общото събрание на УНСС и ръководител на катедрата „Човешки ресурси и социална защита“ проф. д-р Лалко Дулевски и ректора проф. д-р Димитър Димитров в качеството му на ръководител на катедрата „Национална и регионална сигурност“. Поради пандемичните ограничения тържествената церемония беше отложена с над една година.

Почетното научно звание се присъжда заради заслугите на Кристалина Георгиева като международно признат лидер и визионер в развитието на световната икономика и стабилизиране на финансовите институции, на човешкия капитал и на социалните промени, насочени към подобряване живота на хора в различни части на света, за голямата практическа стойност на нейните академични и научни постижения в областта на икономиката, климатичните промени и устойчивото развитие в глобален мащаб, както и за приноса й за преодоляването на хуманитарни кризи и бедствия чрез превенция и бързи оперативни действия.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров изтъкна, че Кристалина Георгиева е фигура от глобален мащаб и ръководител в три от най-влиятелните институции в света – Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд. „Доцент д-р Георгиева успя да пренасочи мощните механизми на тези институции към по-силно изразена социална и хуманна роля“, каза проф. Димитров.

Проф. д-р Лалко Дулевски определи доц. д-р Кристалина Георгиева като „много достойна световноизвестна личност, която безспорно заслужава званието „Доктор хонорис кауза“ на УНСС“. Той припомни, че тя е доцент на УНСС, автор и съавтор е на над 100 публикации по макро- и микроикономика, и е подпомогнала множество академични и научни изследвания в целия свят.

Проф. Дулевски обърна внимание, че във всички официални биографии се отбелязва, че управляващият директор Кристалина Георгиева притежава докторска степен по икономически науки от УНСС, където е преподавала като доцент през периода 1977–1993 г. Той подчерта, че с решението на Академичния съвет да присъди почетното звание на Кристалина Георгиева „УНСС ще постави на достойно място най-известния българин – свой колега, приятел и възпитаник“. „Тя е символ и пример за това, как един възпитаник на УНСС може да покори големите световни върхове“, допълни проф. Дулевски.

„Направеното от Кристалина Георгиева трансформира МВФ. Тя ръководи международните усилия в икономическия отговор на COVID-19 за предотвратяване на това, което би могло да се окаже бедствие за развиващите се страни и нововъзникващите пазари. Кристалина се превърна в световен лидер в борбата срещу изменението на климата. Тя ръководи най-важната институция в управлението на световната финансова система, в нейното адаптиране към промените, необходими в 21-и век. Не беше лесно, но тя демонстрира състрадание, интелектуална проницателност и ангажираност. Ние, целият свят, сме й дълбоко задължени за нейните огромни усилия и принос“, сподели Джоузеф Стиглиц, икономист и носител на Нобелова награда.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top