fbpx
Начало » Бакалавър » Колежи по сценични изкуства в САЩ

Колежи по сценични изкуства в САЩ

 • bobi
 • 21 февр. 2023
 •  Коментарите са изключени за Колежи по сценични изкуства в САЩ

Сценичните изкуства, а именно това да бъдеш актьор, танцьор или сценичен режисьор, е кариера, която определено не е за всеки и тези, които желаят да я преследват трябва да притежават доза талант, за да бъдат успешни. От друга страна съществуват десетки световноизвестни университети и училища за изкуства, които целят да подпомогнат на своите ученици да развият своите знания и умения и да станат успешни в своята сфера. Има множество примери на известни хора, възпитаници на такива образователни институции. Някои от най-известните такива в САЩ са следните:

 1. Училището Джулиард

Винаги изброен в горната част на класацията за драма и танци, Джулиард може да се похвали с невероятно дълъг списък от забележителни възпитаници, спечелили повече от 105 награди Грами, 62 награди Тони, 47 награди Еми, 26 награди Беси, 24 награди Оскар, 16 награди Пулицър, и 12 национални медала за изкуство.

Училището е изключително ексклузивно, като подбира само осем до 10 ученици за актьорската програма на BFA, осем до 10 ученици за актьорската програма на MFA и около 24 ученици за танцовата програма на BFA. Процентът на студенти които биват приети е само 4,9%, което означава че само 5 от 100 кандидати успяват да учат в Джулиард.

Извън класната стая танцовата програма прави 15 публични представления всяка година, а програма по драма представя много пиеси както в Ню Йорк, така и в Лос Анджелис за професионалисти от индустрията като кастинг режисьори, агенти и мениджъри. Ако търсите програма, която може да ви насочи към бързия път към невероятна кариера, Джулиард е отличен избор.

 1. Училище по изкуства Тиш, Ню Йорк

Подобно на Juilliard, Тиш също винаги е на върха в класацията както за драма, така и за танци. И с основателна причина: училището има дълъг списък с известни възпитаници, много от които са участвали на Бродуей, в Radio City Music Hall, както и във филми и по телевизията. Въпреки че списъкът на забележителните завършили е дълъг, някои имена, които може да разпознаете, включват Лейди Гага, Елизабет Олсен, Джеймс Франко, Спайк Лий и Кристен Бел.

Тиш предлага много различни степени в различни артистични области, включително драматургия, филми и телевизия, писане на драма и кинознание. Училището също включва и различни медии за изпълнение като музикална продукция или дизайн на видеоигри. Също така училището се възползва от това, че е позиционирано в Ню Йорк, като свързва студенти по драма с професионални актьорски студия, където те могат да играят в широк спектър от постановки, водени от световноизвестни театрални артисти и преподаватели.

 1. Университет Карнеги Мелън

Карнеги Мелън има дълга история на първокласно драматично образование: всъщност това е първата драматична институция в САЩ, която присъжда дипломи. По-важното е, че Карнеги Мелън е драматична централа с факултет на работещи професионалисти в театъра и известни възпитаници, включително Холи Хънтър, Били Портър, Джудит Лайт, Тед Дансън и Захари Куинто. Това училище предлага отделни специалности по актьорско и музикално театрално изкуство, като дава възможност на учениците да се специализират в различни видове представления.

Драматичният отдел предлага уникално, практически обучение, което дава на учениците много възможности на сцената. Отделът прави 20 представления годишно. Освен това училището отменя часовете за една седмица всяка година, за да позволи на учениците да участват в представления от всякакъв вид (като оригинални произведения или адаптации на филми). Завършващите се представят в постановки в Ню Йорк, Лос Анджелис и Питсбърг пред професионалисти от бранша.

 1. Консерватория в Бостън

Една от най-добрите танцови програми в САЩ, Бостънската консерватория може да се похвали с факултет на артисти от световна класа, които са работили с известни хореографи като Антъни Тюдор, Робърт Джофри, Хосе Лимон, Марта Греъм, Алвин Ейли и Агнес де Мил, и с танцови компании като Boston Ballet, Joffrey Ballet от Ню Йорк и Limón Dance Company.

През годината има много възможности за представяне, като най-престижната е възможността да се изявяваш като член на танцовия театър в Бостънската консерватория. Възпитаниците изпълняват с танцови компании по целия свят, както и на Бродуей. Особеност на консерваторията в Бостън е, че е специализирана в съвременния танц.

 1. Училище за драма в Йейл

Няма списък с най-добрите колежи за сценични изкуства, който да не включва училището за драма в Йейл. Това училище е световно известно със своята магистърска програма за актьорско майсторство (MFA). По-общата бакалавърска програма (BFA) не ви дава достъп до същите преподаватели или възможности за изпълнение като MFA.

MFA предлага програми във всеки аспект на изпълнението, от сценично действие до технически дизайн и управление на сцената. Драматичното училище също може да се похвали с дълъг списък с известни възпитаници, включително Мерил Стрийп, Анджела Басет, Сигурни Уивър, Пол Джамати и Лупита Ньонг’о. Училището също инвестира сериозно в мрежовите възможности на учениците; студентите в последната си година играят в постановки в Ню Йорк и Лос Анджелис пред професионалисти от бранша.

През последните 10 години 100% от завършилите са намерили агенти или мениджъри през първия месец извън училище. Така че, ако сериозно искате да се занимавате с кариера в сценичните изкуства, определено трябва да помислите за MFA програмата на Йейл.

 1. Северозападен университет

Северозападният университет е едно от малкото драматични училища, което не изисква прослушване за прием. Приемането обаче е трудно, тъй като от студентите по драматургия се изискват високи академични стандарти, а настоящият процент на приемане в университета е само около 8%. Не е изненадващо, че много от възпитаниците на програмата продължават да преследват забележителна кариера. Някои от най-забележителните студенти в училището включват Дейвид Швимер, Стивън Колбърт, Анна Гън, Джулия Луис-Драйфус и Зак Браф.

Студентите в Северозападния университет имат много възможности да участват както в спонсорирани от училище, така и в изложби, организирани от студенти. Около 40 представления годишно се организират в Центъра за сценични изкуства Wirtz, а други 40 представления, водени от студенти, се случват в кампуса. Освен това възрастните хора са поканени да участват в постановки в Ню Йорк и Чикаго пред професионалисти.

 1. Училище за изкуства на Университета на Северна Каролина (UNC School of the Arts)

Университетът на Северна Каролина е дом на изключителни драматични и танцови програми. Възпитаниците на танцовата програма продължават да изпълняват с Американския балетен театър, Ню Йоркския балет, Тихоокеанския северозападен балет, балета „Джофри“, танцовата компания „Пол Тейлър“, Американския танцов театър „Алвин Ейли“ и ансамбъл „Марта Греъм“. Други са танцували с изпълнители като Лейди Гага, Джанет Джаксън и Бионсе. Сред забележителните възпитаници на университета на Северна Каролина са Мери-Луиз Паркър, Лукас Хеджис, Антъни Маки и Дейн ДеХан.

Студентите по драма и танци в UNC имат много възможности за представяне, включително изяви пред професионалисти от индустрията в Ню Йорк. Студентите по драматургия също имат представления в Лос Анджелис.

 1. Калифорнийски институт по изкуствата (CalArts)

CalArts се счита за най-доброто танцово училище на Западния бряг и едно от най-добрите драматични училища в страната. Училището по танци може да се похвали с изявени преподаватели и с това, че привлича гост артисти, за да даде на студентите си експертна перспектива. Някои наскоро гостуващи артисти включват Бенджамин Милепиед (бивш главен танцьор в балета в Ню Йорк и съпругът на Натали Портман).

Училището предлага и няколко възможности за представяне, като например в американските колежни танцови фестивали; има и програма за международен обмен с Лондонския център за съвременен танц, която позволява на студентите да придобият международен танцов опит.

CalArts може да се похвали и с първокласна драматична програма. Драматичното училище е чудесен избор за актьори, които знаят, че искат да се занимават с филмова или телевизионна актьорска игра. Този курс специално обучава студенти за актьорско майсторство и прослушване за филми и телевизия. Освен това в края на последния семестър студентите се представят в специална постановка в Лос Анджелис. Драматичното училище има куп известни възпитаници, включително Дон Чийдъл, Ед Харис и Алисън Бри.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top