fbpx
Начало » Класации » QS vs. THE – Сравнение между различните университетски класации

QS vs. THE – Сравнение между различните университетски класации

  • Lyubina Panayotova
  • 29 ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за QS vs. THE – Сравнение между различните университетски класации

Съвсем на скоро публикувахме последните класации на университети за 2018. Според QS World University Rankings 2018 и Times Higher Education World University Rankings 2018 има сериозно разминаване в подредбата на най-добрите висши учебни заведения. Ето как изглежда топ 10 на университетите според двете проучвания.

QS World University Rankings 2018 Times Higher Education World University Ranking 2018
1 Massachusetts Institute of Technology (MIT) University of Oxford
2 Stanford University University of Cambridge
3 Harvard University California Institute of Technology (Caltech) / Stanford University
4 California Institute of Technology (Caltech)
5 University of Cambridge Massachusetts Institute of Technology (MIT)
6 University of Oxford Harvard University
7 UCL (University College London) Princeton University
8 Imperial College London Imperial College London
9 University of Chicago University of Chicago
10 ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology / University of Pennsylvania

 

Въпреки че има различни вариации във всяко класиране, седем университета се появяват в първите 10 според двете проучвания. Тези университети са: Massachusetts Institute of Technology, Stanford University, Harvard University, California Institute of Technology и University of Chicago в САЩ, както и University of Cambridge и University of Oxford във Великобритания. Интересното е, че има само един университет извън Обединеното кралство и САЩ.

Макар и МИТ, Харвард и Оксфорд могат да претендират, че са едni от най-добрите световни университети в класациите, всъщност Станфорд е университетът, който има най-висока средна позиция, като се класира на второ и трето място.

Защо има разлика?

Разликите между всяко класиране произтичат от факта, че те оценяват университетите според различни критерии. Въпреки, че THE и QS имат за цел да вземат под внимание качеството на научните изследвания, това не се случва и за сметка на това те дават предимство на репутацията на университета.

Дори когато класациите оценяват едни и същи неща, техните методи са различни. 40% от общия резултат на университета в QS World University Rankings се определя от академичната репутация. За да оцени това, учени от цял свят са анкетирани и са помолени да оценят научните изследвания, произведени от други университети. Подобен показател в THE World University Rankings е академичната репутация – вместо това от академичните среди се иска да оценят качеството на преподаването в университетите и това определя само 15% от общия резултат на университетите. Тази разлика е причината двете класации да генерират драстично различни резултати.

На коя класация да се доверим?

Ако търсите университет, който е добре оценен от работодатели и други университетски преподаватели и ще ви даде идеални възможности за добре платена работа след дипломиране, QS World University Ranking трябва да бъде вашият ориентир.

И ако искате да видите класация, която отразява както усилията на университета, концентрирани в научни изследвания, така и неговата репутация, класирането на THE World University Rankings си заслужава доверието.

Не на последно място, трябва да се отбележи, че както класификацията „THE“, така и „QS“ се опитват да преценят колко е универсален университет (в случая на QS това се прави чрез измерване на съотношението на международните студенти и преподаватели). Ако искате да учите в чужбина, и двете класация със сигурност могат да улеснят избора ви.

Материал на Любина Панайотова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top