fbpx
Начало » Класации » Най-добрите холандски университети за 2018

Най-добрите холандски университети за 2018

  • Lyubina Panayotova
  • 21 ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за Най-добрите холандски университети за 2018

Вижте кои са първите 5 холандски университета според  последната класация на Times Higher Education

Обучението в Холандия е една от най-предпочитаните опции сред студентите от България и от света. В класацията на Times Higher Education’s World University Rankings 2018 13 холандски университета присъстват в топ 200. Те са разпределени в 12 различни града, като в Амстердам се намират два от тях. Все повече студенти избират холандското образование и това е причината броят на програмите на английски език да нараства. Всички университети от Холандия в класацията предлагат над 40 бакалвърски и магистърски програми на английски език, а някои имат над 100 програми изцяло на английски – например  University of Amsterdam и Leiden University.

  1. University of Amsterdam

Основан през 1632г., университетът в Амстердам (UvA) е третият най-стар университет в Холандия. В него учат около 25,000 студенти и това го прави най-големия холандски университет по брой студенти. UvA заема челни позиции най-вече заради програмите си в областта на изкуствата, хуманитарните и социалните науки. Университетът предлага около 150 програми на английски език и в него учат повече от 3,000 чуждестранни студенти от над 100 държави. Основният му кампус е в центъра на Амстердам. UvA е един от най-големите европейски центрове за проучвания. Централната библиотека на университета има над 4 милиона книги. University of Amsterdam управлява и 5 музея.

  1.  Delft University of Technology

Delft University of Technology (TU Delft) е най-големият и най-старият държавен технологичен университет в Холандия. Основан е като кралска академия за цивилни инженери. Броят на студентитте в TU Delft значително нараства след Втората световна война. Най-старият кампус се намира в центъра на Делфт, но сега той е преместен в областта Мекелпарк, специално създадена за университетските сгради. Символ на TU Delft е неговата библиотека, чийто покрив е направен от стъкло за естествена изолация.  В университета учат 16,000 студенти, като една четвърт от тях са чуждестранни.

  1. Wageningen University and Research

Wageningen University and Research е една от водещите институции за социални и природни науки, със специален фокус върху науките за земеделие и околна среда. В университета учат едва 10,000 студенти в бакалавърски, магистърски и докторски програми. Повечето бакалвърски програми се преподават отчасти на холандски и на английски език, но има над 40 програми, които са изцяло на английски. През последната година университетът привлича голям брой чуждестранни студенти – около 20 процента от състава му. Най-общо той предлага около 20 бакалавърски програми в областта на бизнеса, международното развитие и здравните науки. Има и 29 магистърски програми, от които всички са на английски език и са с продължителност 2 години. Градът Вагенинген е в центъра на Холандия и е близо до немската граница. Университетското мото, в унисон с фокуса върху социалните проблеми, е „да изследва природния потенциал за подобряване качеството на живота”.

  1. Leiden University

Основан пред 1575 година, Leiden University е най-старият университет в Холадния, който поддържа връзки с кралското семейство и негови членове често са студенти там. Много политици, държавни лидери и водещи фигури в културния и интелектуалния живот на Холандия са завършили този университет. Философите Спиноза и Декарт са учили в Leiden по време на Нидерландския златен век (17.век). Оттогава досега 17 носители на Нобелова награда са били свързани с университета, включително и Айнщайн. Leiden University предлага над 200 бакалавърски и магистърски програми на английски език. 23,000-те му студенти него идват от 100 различни държави. Независимо от силните традиции, университетът е познат с иновативните си подходи в преподаването, които се фокусират върху индивидуалното обучение и груповата работа.

  1. Utrecht University

Utrecht University е основан през 1636 година и е разположен в красивия средновековен град Утрехт в центъра на Холандия. Университетът първоначално има 4 факултета по философия, теология, медицина и право. Оттогава се е разраснал с още 3 факултета, в които се изучават хуманитарни специалности, право, икономика,геонауки и ветеринарна медицина. Общо в него има 49 бакалавърски и 147 магистърски програми, от които изцяло на английски език са 6 бакалавърски и 89 магистърски програми. Университетът се асоциира с 12 носители на Нобелова награда и 19 носители на наградата Спиноза.

Ето и пълното класиране на холандските университети в класацията Times Higher Education’s World University Rankings 2018:

Позиция в Холандия Позиция в света Университет
1. 59. University of Amsterdam
2. 63. Delft University of Technology
3. 64. Wageningen University and Research
4. 67. Leiden University
5. 68. Utrecht University
6. 72. Erasmus University Rotterdam
7. 83. University of Groningen
8. 103. Maastricht University
9. 122. Radboud University Nijmegen
10. 141. Eindhoven University of Technology
11. 165. Vrije Universiteit Amsterdam
12. 179. University of Twente
13. 195. Tilburg University

 

Материал на Милена Узунова 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top