fbpx
Начало » Бакалавър » Паулина Тодорова: „Киното е комплексно изкуство“

Паулина Тодорова: „Киното е комплексно изкуство“

  • bobi
  • 18 ян. 2019
  •  Коментарите са изключени за Паулина Тодорова: „Киното е комплексно изкуство“

Паулина Тодорова е на 19 години. Родена е в София, където завършва средното си образование в паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство. В момента следва “Кино“ в University of Westminster в Лондон.

 

Труден ли беше изборът да продължите образованието си извън България? Кое наклони везните в крайна сметка?

Изборът дали да продължа образованието си извън България не беше труден за мен. Имах желанието да следвам в Англия още от 8 клас. Това ми позволи да имам достатъчно време за да се подготвя за езиковите изпити и да проуча кой университет най-много отговаря на моите критерии. Това което ме убеди да замина е, че кино индустрията в Англия е много развита и предлага възможности за младите професионалисти да се реализират в специалността си. 

Разкажете ни за вашия университет – къде се намира, къде е в класациите, с какво се отличава от останалите университети? Как спряхте избора си на него?

University of Westminster се намира в Лондон, където са и неговите 4 кампуса. Аз следвам в “Design, Media & Digital Industries” кампус, който се намира в Хароу. Университетът предлага един от водещите Кино курсове в страната, защото тук не само се изучaва в детайли практическата и теоретичната страна на кино изкуството, но също се ползва голямо разнообразие от съвременно оборудване и професионални университетски филмови студиа. Спрях се на този университет, освен заради вече споменатите качества, и заради чудесното му местоположение в спокоен квартал и отличните транспортни връзки. 

 

Как протече кандидатстването? Има ли специфики, за които трябва да предупредите бъдещите кандидати?

University of Westminster изискваха най-много знание и опит, в сравнение с останалите университети, където кандидатствах. След първата стъпка на одобрение на прогнозните ми резултати от матурите и оценката от взетият ми IELTS сертификат за език, трябваше да попълня и въпросник. В него трябваше да разкажеш за себе си, какво те мотивира да бъдеш преуспял filmmaker, кои са любимите ти режисьори и книги, които са те подтикнали към киноизкуство. В края на въпросника трябва да се напише и анализ на филм по техен избор. Следващият етап от кандидатурата бе представянето на портфолиото ми и интервю. Имах свободата да представя до 12 примера на мои не само късометражни филми но и други доказателства за знание и опит като: сценарии, сториборд и снимки. Последния етап от кандидатстването всъщност бе интервюто, където трябваше да защитя филмовия си анализ и портфолиото си.

Как успяхте да спечелите 3 стипендии?

Първо кандидатствах за еднократна стипендия за намаляване на университетската такса през първата година. Написах есе от 500 думи и кандидатствах в конкурса през април, 2017 с помощта на ЕДЛАНТА. В това есе разказах за себе си, затова как бих дала принос към университета и защо заслужавам тази стипендия. Със същото есе кандидатствах за стипендията на Westminster. За есето получих подкрепата на Матей от ЕДЛАНТА. Той ми даде насоки и подточки, които аз спазвах пишейки есето. Третата ми стипендия спечелих от ЕДЛАНТА. Консултантската агенцията имаше конкурс за нейните кандидати за есе на тема “Добре обмисленият избор е гаранция за успех!”.

Разкажете ни малко повече за вашата специалност. Кое е най-важното нещо, което научихте от образованието си дотук?

Най-важното нещо което научих за специалността ми е, че киното е комплексно изкуство. Единствено когато започнеш да се взираш във всеки малък детайл, разбираш  какво го определя като собствено по рода си изкуство, със специфичен визуален език.

Как е структурирано обучението? Какви са възможностите за извънкласни дейности и стаж в рамките на следването?

Обучението е структурирано на равни части между практика и теория. Всеки семестър се снимат различни, според упражнението, късометражни филми от групи между 8-16 студента и същевременно се подготвят курсови работи за теоретичните модули. Има множество извънкласни дейности и възможности за натрупване на опит, извън университета. Интересно е че още от началото на първата година, лекторите са отнасят с теб като с професионалист, без значение какъв опит и познания притежаваш. Това ми помогна да се чувствам уверена в себе си и да натрупам опит през свободното ми време, като freelance оператор и монтажист за студиа в Лондон. Също така в момента работя като part-time Production Assistant.

Какъв е живота в университета и извън него?

Животът в университета и извън него е интересен и наситен с много събития. Единствено от студента обаче зависи, до каква степен ще се стреми на натрупа социални и професионални контакти. Така че тук всеки решава сам.

За финал, какво бихте казали на младите хора, които тепърва обмислят да заминат да учат в чужбина?

Трябва да са силно убедени в желанието си къде отиват и защо отиват там. Аз избрах Лондон, защото знаех, че тук ще мога да развия себе си, като преуспяла личност. Видео монтажът е моето призвание и бях сигурна, че именно тук ще срещна хората, както в университета, така и в индустрията, които ще ми помогнат да постигна целите си.

Този материал е с подкрепата на EDLANTA – Oбразование в чужбина!

Интервю на Любина Панайотова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top