fbpx
Начало » Бакалавър » Квартира или общежитие?

Квартира или общежитие?

  • netpro
  • 20 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Квартира или общежитие?
obschezhitie

 

 

            Когато се местите да продължите образованието си в друг град, това е един от най-сериозните въпроси, върху които трябва да помислите. Докато в другите държави общежитията са примамлив вариант, защото се намират в кампуса на университета и са добре поддържани, тук в България нещата стоят малко по-различно.

            Какви са плюсовете и минусите на общежитията?

            Минусите ги знаем всички- съжителство с интересни представители на флората и фауната, влошени елементарни битови условия… да продължавам ли?

            Положителната страна на нещата обаче съществува. Макар бавно, общежитията на университетите у нас се обновяват. Ремонтите включват нови подови настилки нова дограма, нови мебели, прилични бани. В някои блокове дори е решен проблемът с личното пространство- вместо трима души да са буквално натъпкани на приблизително 20 квадратни метра, стаята е разделена на едно самостоятелно помещение, където да живее един човек и друго, по-голямо, за още двама. Разбира се, може по договорка с университета един човек да живее сам в стая за двама или трима, но това е обвързано с допълнително заплащане.

            Още една приятна перспектива на живота в общежитие е възможността да се запознаеш с живота в студентското градче като черпиш сведения от първа ръка. Обикновено в стаите се настаняват хора от различни курсове на различни специалности, макар и от един университет. Така опознаваш средата, има кой да ти покаже елементарни неща като къде приготвят храната по-добре, в коя дискотека не сервират алкохол-менте или в коя обществена пералня използват най-добре миришещия омекотител. А, ако останеш на общежитие, впоследствие и ти връщаш услугата, като се превръщаш в персонален гид на следващия „заек“.

            Въпреки всичко обаче, може би трябва да сте подготвени и за неизбежните спънки. Нелюбезни домакинки, които може да се заядат за всичко с теб, защото днес не са в настроение, касиери, които с часове не могат да пресметнат точната сума която дължиш и всякакви подобни дреболии. И още едно предупреждение- ще ти поискат депозит, със сигурност, а, когато напускаш общежитието, не очаквай да си го получиш обратно- все нещо ще си счупил или развалил по време на престоя си. А имай предвид, че и съквартирантите ти най-вероятно са счупили или развалили точно същите неща, които и ти.

Какво трябва да знаете за квартирите?

Тъй като в България не е практика общежитията да са част от университетските кампуси, е напълно възможно да си намерите квартира по-близо до мястото, където всъщност учите. Информационните табла на университетите са мястото, където трябва да погледнете.

Първият проблем при квартирите са условията, които поставят наемодателите: повечето от тях имат куп изисквания, които трябва да покриете, за да вземете стаята или апартамента, който предлагат. Много по-лесно е за момичетата да си намерят място за живеене, тъй като хазяите ги считат за по-тихи, по-чисти, по-способни да поддържат ред в къщата от момчетата.

Факт е, че квартирата е по-скъпа от общежитието но с колко зависи от много фактори. Ако изберете да живеете в самостоятелна сая в общежитие и трябва да сравните наема с този на част от голям апартамент, разликата ще е не повече от 50ина лева. Реално обаче, ако сметнете всичките си разходи на месец, нищо чудно квартирата да ви излезе и по-евтина. В апартамента разполагате с кухня и пералня, които не са част от обзавеждането на никое общежитие, а това е предпоставка за допълнителна сума, която трябва да отделите на месец за обществена пералня и хранене навън. Студентските столове, които излизат най-евтино, в повечето случаи не са опция и студентските градчета са пълни със заведения за бързо хранене.

В квартирата можете да си позволите повече лично пространство, повече самостоятелност и повече тишина, особено ако искате да се концентрирате върху конкретна задача. Тук отпадат и проблемите с неприятни домакинки и портиери.

Когато наемате квартира обаче, трябва да знаете няколко неща: първо, агенциите за недвижими имоти понякога имат неоправдано високи комисионни, така че по-добре потърсете нещо от собственик- има много групи в социалните мрежи, които могат да ви помогнат. А да не забравяме и информационните табла все пак.

Настоявайте и за сключване на договор с условия, които удовлетворяват и двете страни- много наемодатели с цел да не се налага да декларират допълнителните си доходи предпочитат да минат без тази формалност, но е по-добре да се презастраховате.

Материал на Ева Дончева

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top