fbpx
Начало » Бакалавър » Най-важните съвети за кандидатстване в университет

Най-важните съвети за кандидатстване в университет

  • Lyubina Panayotova
  • 04 дек. 2018
  •  Коментарите са изключени за Най-важните съвети за кандидатстване в университет

Трябва ли да имате 6.00 в Дипломата за средно образование, за да бъдете приети в най-престижните университети в света?

 

Проучванията показват, че дипломата има не дотам голяма стойност при кандидатстване в университет в чужбина. По-важни компоненти от апликационната форма на кандидат-студента са сертификатът по чужд език, мотивационното писмо и препоръките от преподавател или работодател. Учудващо нали?

Това е така, тъй като образователните системи навсякъде по света имат различен стандарт и обучението навсякъде протича по различен начин. Съответно отлична диплома на кандидат от Китай, Швеция или Южна Африка няма как да са еквивалентни заради разликата в образователните системи.

Cosmo Study Abroad Expert е международна консултантска компания по образование, създадена в Дубай, която навлезе на българския пазар тази есен. Една от основните стратегии на компанията е да разбие митовете за кандидатстването и образованието в чужбина. За разлика от всички останали агенции по образование Cosmo следва международните практики за консултиране и сътрудничество в чужбина.

 

Експертите на консултантска агенция Cosmo разкриват пред нас най-важните съвети, когато кандидатствате в университет на Запад.

 

Мотивационно писмо

 

Това, което впечатлява комисиите на университети от Бръшляновата лига и университети от ТОП 100 на Световните класации, всъщност са мотивацията и личностните качества на кандидата. Те биват изразени в мотивационното писмо и референциите. Ако вие сте един кандидат с отлична диплома, но не се различавате по нищо от останалите 1 000 кандидати с отлична диплома, как смятате, че може да се направи избор кой е по-подходящ?

Мотивационното писмо и референциите се оказват с тежест до 50% от апликационната ви форма. Те отразяват мотивацията ви; пътя, който сте извървели до момента; всички препятствия, през които сте преминали; работен стаж, било то дори в Макдоналдс, ако това ви е помогнало да станете по-организиран и е подобрило някои от уменията ви; доброволческа дейност, която показва, че сте социално отговорен; както и всички извънкласни дейности и хобита, с които се занимавате извън училище.

 

За да подкрепим казаното дотук, ще ви дадем два примера на успешно приети кандидат-студенти

 

  • Стефан Стойков от Индианаполис бе приет във всичките 8 университета от Бръшляновата лига, в това число и Харвард. Като неговият успех се крие в мотивационното му писмо, в което разкрива детайли около имиграцията на семейството му от България в САЩ. В него той споделя за трудния им живот там, както и доброволческата дейност, с която се занимава, извънкласните дейности и проекти, които са му донесли отличия и редица други фактори, които са го направили изключително мотивиран да стане един добър професионалист.
  • Жанета Георгиева от Димитровград кандидатства с успех 4,70 в един от най-елитните италиански университети, който се намира в ТОП 100 в света за специалност „Бизнес науки“. Това, което грабна комисията и й даде преднина пред други кандидати с по-висок среден успех, бе нейното мотивационно писмо. В него тя изразява неограничените си таланти и извънкласни дейности. От пеене, фотография, спорт, професионално гримиране – до блогърство и доброволчество в домове за изоставени и болни животни.

 

Препоръките

 

Препоръките са неотлъчно свързани с успешния прием на кандидата. Те до голяма степен потвърждават факти от мотивационното писмо, през погледа на пишещия препоръката.

Референциите подобно на мотивационното писмо биват пренебрегвани от кандидатите в България. Това е така, поради факта, че не е прието в България да се ползват препоръки почти никъде. За разлика от нас – на Запад има изградена практика да се ползват референции за почти всичко – от кандидатстване за проекти до кандидатстване за работно място или място в училище. Препоръки се изискват от тези институции или организации с цел да се прецени дали кандидатът има ясна оценка за себе си, качествата си и постиженията си.

 

Има два важни фактора, които трябва да имате предвид, когато изисквате препоръка от някого

 

Първо – някои от най-престижните университети изискват повече от една референция. Massachusetts Institute of Technology (MIT) дори имат изискване за три препоръки. Кандидатите често мислят, че всички тези референции трябва да са от преподавателите им в училище. Това е най-голямата грешка, свързана с препоръките, която можете да направите. Когато има изискване за повече от една препоръка, университетите обикновено искат от вас да им предоставите една препоръка от преподавател по сходен предмет на специалността, за която кандидатствате и още една препоръка, която да бъде от “неакадемично” лице. Тази втора референция може да бъде от работодател, фондация, в която сте бил доброволец, треньор, ако имате значителни спортни постижения или друго лице, което е имало поглед върху вас по време на вашите извънкласни занимания. Това се изисква с цел да се разбере мнението не само на академик, а и на човек, който ви познава и е в неакадемична среда.

 

Второ – друга много голяма грешка, която кандидатите правят е да изискват препоръка от някого, без да разяснят какво те са изразили в мотивационното си писмо, какво искат да покажат чрез него, както и да посочат къде и за каква специалност кандидатстват. Следователно учителите и хората, които пишат препоръките, пишат неща на своя глава, които могат да се различават от фактите във вашето мотивационно писмо, или дори да противоречат на ценностите или мисията на учебното заведение.

 

Езиков сертификат

 

Сертификатът по чужд език, доказващ свободното владеене на съответния език, обикновено е един от първите фактори, по който се пресяват кандидатите. Нямате ли необходимото ниво – то дори да сте национален шампион по предмета и респективно специалности, за която кандидатствате – няма да бъдете допуснат до прием в елитен ВУЗ на Запад.

Най-много кандидати от България, логично кандидатстват с английски език, тъй като е най-разпространеният език в световен мащаб и има най-голямо разнообразие от специалности, преподавани именно на английски.

Във висшите учебни заведения по света има три основни сертификата, които могат да докажат знанията ви по английски език. Това са IELTS, TOEFL и сертификатите на Cambridge – CAE или CPE.

В България от ранна възраст се говори на малките ученици дори в предгимназиалните курсове, че Cambridge сертификатите са много важни за по-нататъшното развитие и за евентуалното кандидатстване в англоговоряща страна. Това отчасти е така, но не напълно.

 

Всъщност, Cambridge сертификатите са най-малко предпочитаните от престижните университети

 

Неслучайно, ако разгледате секцията “Изисквания за кандидатстване”(Admission requirements или English Language requirements) на сайта на университета, за който кандидаствате, винаги най-отгоре са упоменати именно IELTS и TOEFL на първо място. CAE/ CPE е или по-отдолу, или е споменат под формата на “Other certificates we MIGHT consider” или казано на български – “Други сертификати, които може да приемем или вземем под внимание”. Това веднага обуславя по-горе изложеното твърдение, че престижните университети предпочитат IELTS и TOEFL.

В никакъв случай не поставяме под въпрос валидността и качеството на Cambridge сертификатите, но е важно да се разбере, че повечето елитни учебни заведения предпочитат кандидати с другите два сертификата, заради по-подходящия им формат, който е насочен и към академичната им подготовка по езика.

 

За повече информация и безплатна консултация: www.cosmostudyabroad.com

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top