fbpx
Начало » Бакалавър » Канада – Не подценявайте възможността за стипендии

Канада – Не подценявайте възможността за стипендии

  • bobi
  • 17 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за Канада – Не подценявайте възможността за стипендии

Канада е една от най-развитите страни в света, а също така е известна като социално ангажирана държава. Суровото лице на капитализма придобива една по-приветлива физиономия на територията на Канада и често дори се стига до идеализации, които неуморно, но добродушно се осмиват най-дейно от американците.

Факт е, че Канада е богата и педантично устроена страна, а канадците са дисциплинирани (представяте ли си, че това е най-богатата на питейна вода държава и същевременно най-пестеливата на този ресурс до фанатизъм) трудолюбиви хора с високо национално самочувствие. Климатът е суров и населението основно се е скупчило в по-топлия юг до американската граница.

Сравнена със САЩ, казват, че Канада е по-трудна за достъп и по-стриктно се отсяват желаещите да живеят, работят или учат там. Приемат ли ви веднъж обаче, ще се почувствате обгрижени и задоволени в битов и социален аспект.

Канада е разделена на провинции и територии, всяка с относителна автономия. Официалните езици са английски и френски, а това значи, че в зависимост от местоположението на университета, който сте си избрали, ще ви бъде преподавано на един от тях. Франкофонските вузове основно са в провинция Квебек.

Защо да учим в Канада?

Не само че Канада е една от най-красивите в света, но страната е известна със своята система за висше образование. Въпреки, че е скъпа за чуждестранни студент, тази страна има една от най-добрите репутацията по отношение на качеството на образованието. В допълнение, Канада е спокойна, безопасна и с много чуждестранни студенти. Най-хубавото е, че след завършването има отлични условия за работа.

В Канада се обръща огромно внимание на oбучението на гражданите, за това не е чудно, че това е страната с едни от най-високите държавни разходи за образование – нарежда се на трето място според доклада на ОИСР. Именно това е и главната причина, поради която тя се е превърнала във водещ световен лидер.

Интересно е, че в различните провинции се наблюдава влияние на различни образователни системи – в англоговорящите най-силно е това на шотландската система, докато във френскоговорящата част предпочитат образеца на френската. Но въпреки тази децентрализация, за високото ниво на образованието в Канада говори най-вече фактът, че канадските деца показват най-добри резултати на международни изложения в областта на информатиката, математиката и на естествените науки.

Университети в Канада

Канадските университети са международно известни с високото качество на преподаване и множеството възможности за научни изследвания. Дипломите от канадските висши учебни заведения са с равностойна тежест като американските и други университети от Британската общност. Повечето университети предлагат широка гама от специалности и всички видове степени – бакалавърска, магистърска, докторска, а също така се издават и специални сертификати за професионална квалификация.

Университетът в Торонто заема челно място в списъка на най-добрите университети в Северна Америка. Предлага на студентите достъп до повече академични курсове, отколкото във всеки друг канадски университет, както и възможността да работят в признати изследователски лаборатории.

Други видни канадски университети са Университетът на Британска Колумбия, където над 50 000 студенти се наслаждават на концертни зали, музеи и различни музикални и спортни програми; а Университетът на Алберта е един от най-уважаваните, защото има активна научноизследователска дейност. Той е известен със своята по-задълбочено учебна програма и високи стандарти на обучение.

Това са част от най-елитните канадски университети, които намират място в световния топ 100, а някои от тях понякога попадат дори в топ 20: University of Toronto, University of British Columbia, University of Alberta, Simon Fraser University, Universite de Montreal, University of Calgary, Mcgill University, University of Waterloo, Universite Laval, York University.

Канадските университети са класни. Имат репутацията на вузове, които предлагат отлични правни и бизнес програми. University of Toronto, York University, Mcgill University имат едни от най-добрите МВА програми в света. Реално във всеки канадски вуз можете да учите каквото пожелаете. Предлаганите програми са над 10 000, а кандидатстването не е ограничено откъм броя на университетите. Бакалавърските степени са от три и четири години, магистърските – 2, а докторските – от три до пет години.

Кандидатстване

Нещата са приблизително сходни с процедурите в САЩ. Университетите имат автономен прием, а езиците, на които се преподава са английски и френски. Съответно такива трябва да са и езиковите ви сертификати. Разпознаваемите и предпочитаните са IELTS (6.5), TOEFL (поне 550 точки, iBT 80 и нагоре),CAE или Canadian Academic English Language assessment CAEL (70) за английски език. Universite de Montreal изисква от кандидатите да докажат ниво на владеене на френски език чрез Test de français international (TFI). Като цяло в канадските вузове не се кандидатства с изпити, а по документи – преведена и легализирана диплома и академична справка и езикови сертификати или езиков тест. Документи се изпращат най-вече през януари и февруари, но все пак това зависи от самия вуз и неговите изисквания. До болка втръсналото правило е, че колкото по-рано, толкова по-добре. Възможно е документите, макар и закъснели, да не се отхвърлят, а да се пренасочат за други приемни дати.

Необходими документи (примерен вариант):

Формуляр за кандидатстване

Диплома за завършено средно образование

Уверение от ВУЗ

Академична справка

Диплома за завършено висше образование (ако има такова)

Служебна бележка за стаж по специалността (ако има такъв)

Такса за разглеждане на досието (гарантирано плащане)

Препоръки (ако това се изисква от програмата, за която кандидатствате)

Всички документи трябва да са в три екземпляра и да са оригинали или нотариално заверени ксерокопия. Всички изисквани документи, които в оригинал не са на английски или френски език, трябва да са придружени от легализиран превод на френски език.

Полезни сайтове за стипендии, обучение и работа:

www.scholarshipscanada.com

www.studyincanada.com

www.studycanada.ca

www.cic.gc.ca

www.aucc.ca

Такси

В Канада всички плащат за образование, това се отнася и за местните студенти, и за чуждестранните. Таксите започват от 6 000 канадски долара на година и вървят нагоре, като в един осреднен вид са около 10 000 канадски долара. University of Toronto например има различна тарифа, дето се казва, за всяка специалност, всяка диплома и всеки семестър. Една хуманитарна или бизнес дисциплина, завършваща с бакалавърска степен, например се таксува от порядъка на 7 000 канадски долара. Правото е сумата по две, а медицината – близо по три.

Стипендии

Подобно на щатските университети и канадските предоставят възможност за пълно или частично финансиране на обучението. Съществуват държавни програми за стипендии, канадски и международни фондации също могат да са ви от полза, а и самите университети отпускат стипендии за чуждестранни студенти. Конкуренцията е страховита, не се съмнявайте. Да се учи в Канада не е много евтино, ако добавим и високия жизнен стандарт в страната, ще излезе, че цялото начинание изисква сериозни суми. Добрата новина е, че има доста варианти за финансова помощ, а и можете да работите, за да се издържате. Лошата новина е, че ако спечелите стипендия, това може да рефлектира върху условията, при които можете да се трудите, под формата на някакви ограничения.

Материал на Борислав Борисов

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top