fbpx
Начало » Бакалавър » Канада е удачен избор

Канада е удачен избор

Дипломи с международна тежест
Канада е сред най-развитите страни в света, а също така е известна като социално ангажирана държава. Суровото лице на капитализма придобива една по-приветлива физиономия на територията на Канада и често дори се стига до идеализации, които неуморно, но добродушно се осмиват, най-дейно от американците. В една холивудска комедия показваха арестанти в канадски полицейски участък, задържани за престъпления от типа: разсеял се и не заредил безоловен бензин или позволил си да изпадне няколко пъти в мрачно настроение.

Факт е, че Канада е богата и педантично устроена страна, а канадците са дисциплинирани (представяте ли си, че това е най-богатата на питейна вода държава и същевременно най-пестеливата на този ресурс, до фанатизъм), трудолюбиви хора с високо национално самочувствие. Климатът е суров и населението основно се е скупчило в по-топлия юг до американската граница.

Сравнена със САЩ, казват, че Канада е по-трудна за достъп и по-стриктно се отсяват желаещите да живеят, работят или учат там. Приемат ли ви веднъж обаче, ще се почувствате обгрижени и задоволени в битов и социален аспект.

Канада е разделена на провинции и територии, всяка с относителна автономия. Официалните езици са английски и френски, а това значи, че в зависимост от местоположението на университета, който сте си избрали, ще ви бъде преподавано на един от тях. Франкофонските вузове основно са в провинция Квебек.

Това са част от най-елитните канадски университети, които намират място в световния топ 100, а някои от тях понякога попадат дори в топ 20.

University of Toronto

University of British Columbia

University of Alberta

Simon Fraser University

Universite de Montreal

University of Calgary

Mcgill University

University of Waterloo

Universite Laval

York University

Канадските университети са класни. Имат репутацията на вузове, които предлагат отлични правни и бизнес програми. University of Toronto, York University, Mcgill University имат едни от най-добрите МВА програми в света. Реално във всеки канадски вуз можете да учите каквото пожелаете. Предлаганите програми са над 10 000, а кандидатстването не е ограничено откъм броя на университетите. Бакалавърските степени са от три и четири години, магистърските – 2, а докторските – от три до пет години.

Кандидатстване

Нещата са приблизително сходни с процедурите в САЩ. Университетите имат автономен прием, а езиците, на които се преподава са английски и френски. Съответно такива трябва да са и езиковите ви сертификати. Разпознаваемите и предпочитаните са IELTS (6.5), TOEFL (поне 550 точки, iBT 80 и нагоре),CAE или Canadian Academic English Language assessment CAEL (70) за английски език. Universite de Montreal изисква от кандидатите да докажат ниво на владеене на френски език чрез Test de français international (TFI). Като цяло в канадските вузове не се кандидатства с изпити, а по документи – преведена и легализирана диплома и академична справка и езикови сертификати или езиков тест. Документи се изпращат най-вече през януари и февруари, но все пак това зависи от самия вуз и неговите изисквания. До болка втръсналото правило е, че колкото по-рано, толкова по-добре. Възможно е документите, макар и закъснели, да не се отхвърлят, а да се пренасочат за други приемни дати.

Необходими документи (примерен вариант):

 • Формуляр за кандидатстване
 • Диплома за завършено средно образование
 • Уверение от ВУЗ
 • Академична справка
 • Диплома за завършено висше образование (ако има такова)
 • Служебна бележка за стаж по специалността (ако има такъв)
 • Такса за разглеждане на досието (гарантирано плащане)
 • Препоръки (ако това се изисква от програмата, за която кандидатствате)

Всички документи трябва да са в три екземпляра и да са оригинали или нотариално заверени ксерокопия. Всички изисквани документи, които в оригинал не са на английски или френски език, трябва да са придружени от легализиран превод на френски език.

Полезни сайтове за стипендии, обучение и работа.

 • www.scholarshipscanada.com
 • www.studyincanada.com
 • www.studycanada.ca
 • www.cic.gc.ca
 • www.aucc.ca

Такси

В Канада всички плащат за образование, това се отнася и за местните студенти, и за чуждестранните. Таксите започват от 6 000 канадски долара на година и вървят нагоре, като в един осреднен вид са около 10 000 канадски долара. University of Toronto например има различна тарифа, дето се казва, за всяка специалност, всяка диплома и всеки семестър. Една хуманитарна или бизнес дисциплина, завършваща с бакалавърска степен, например се таксува от порядъка на 7 000 канадски долара. Правото е сумата по две, а медицината – близо по три.

Стипендии

Подобно на щатските университети и канадските предоставят възможност за пълно или частично финансиране на обучението. Съществуват държавни програми за стипендии, канадски и международни фондации също могат да са ви от полза, а и самите университети отпускат стипендии за чуждестранни студенти. Конкуренцията е страховита, не се съмнявайте. Да се учи в Канада не е много евтино, ако добавим и високия жизнен стандарт в страната, ще излезе, че цялото начинание изисква сериозни суми. Добрата новина е, че има доста варианти за финансова помощ, а и можете да работите, за да се издържате. Лошата новина е, че ако спечелите стипендия, това може да рефлектира върху условията, при които можете да се трудите, под формата на някакви ограничения.

Полезни сайтове: www.scholarshipscanada.com

www.studentawards.com

Виза

За да учите в Канада ще ви трябва виза, а за да получите такава с цел обучение ще трябва да изпълните различни условия. Да сте приет в канадска образователна институция, да докажете, че сте платили изисканите такси, да докажете финансов ресурс, с който ще се издържате, да имате чисто криминално минало, здравна застраховка и да убедите имигрантската служба, че нямате намерение да оставате незаконно в страната след завършване. В някои случаи няма да ви е нужно разрешение за обучение. Например ако обучението ви е свързано с кратка програма и престой по-малък от 6 месеца. България се обслужва от Посолството на Канада в Букурещ. Внимателно преценете сроковете за прием с дългата процедура по легализирането на престоя ви в Канада, която може да отнеме месеци.

Полезни сайтове: Външно министерство на Канада www.international.gc.ca

информация за имигранти www.cic.gc.ca

Кампусите са мини градчета с всичко необходимо и отлични условия за живот и отдих: стаи с интернет, спортни зали, заведения за хранене, библиотеки, лаборатории и дори зали за културна дейност.

Разходи за живот

Онтарио, Британска Колумбия и Квебек са най-скъпите провинции, а Монреал, Торонто и Ванкувър – най-скъпите градове. Едностаен апартамент можете да наемете срещу сума между 500 и 1 200 канадски долара в зависимост от града. Добавете още 1 000 канадски долара за останалите разходи и картината ще е пълна. Без да гарантирате поне 1 000 долара за издръжка на месец ще ви е трудно да убедите властите да ви издадат студентска виза.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top