fbpx
Начало » Бакалавър » Как се пише Personal Statement (Мотивационно есе)

Как се пише Personal Statement (Мотивационно есе)

  • Milena Uzunova
  • 29 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Как се пише Personal Statement (Мотивационно есе)

Ако кандидатствате за бакалавърска програма във Великобритания, едно от най-важните неща, на които трябва да посветите мисъл и време, е мотивационното есе (Personal Statement). Това е вашият шанс, в рамките на не повече от 4000 знака и 47 реда, да убедите преподавателите от приемната комисия, че именно Вие сте подходящият кандидат когото търсят.

Не се притеснявайте, ако художественото слово не е Вашето форте и не можете да измислите някакво много оригинално начало на есето Ви. За разлика от американските университети, британските се впечатляват повече от запомнящи се факти, поднесени в стройна структура, отколкото от цитати и метафори.

Информацията, която комисията очаква да научи за Вас от есето Ви, може да се обобщи в няколко задължителни точки.

1. В КАКВО УЧИЛИЩЕ УЧИТЕ (или сте завършили), какъв е профилът на училището, напр. чужди езици, математика, изобразително изкуство и т.н. и каква учебна програма сте следвали, с какво училището се отличава от други подобни училища, какъв процент от завършващите продължават образованието си във висши учебни заведения и т.н. Ако тази информация се съдържа в препоръката Ви, спокойно можете да започнете направо с

2. КАКВА СПЕЦИАЛНОСТ ИСКАТЕ ДА УЧИТЕ В УНИВЕРСИТЕТА И ЗАЩО. Това е най-важната част от есето и обикновено заема около 60-70 % от обема на текста. Тук трябва да проличи, че изборът Ви не е някакво случайно хрумване, а е резултат на траен интерес и дълго, внимателно обмисляне на възможностите и перспективите. Помислете какво наистина Ви е подтикнало да се насочите към избраната специалност: човек, когото познавате или известна личност, изявена в конкретната професионална сфера, книга която сте чели, филм, който сте гледали, някаква случка или събитие в живота ви, което е оставило трайна следа в съзнанието Ви. Напишете кои от нещата, с които досега сте се занимавали по някакъв начин са свързани с избраната специалност. Напр. ако искате да учите инженерни науки, математиката винаги е била любимият Ви предмет, който сте изучавали като СИП или ЗИП. Освен това сте били член на Клуба по математика в училище и редовно сте участвали в математически състезания и олимпиади (дори сте печелили награди!). Или пък искате да учите Бизнес и мениджмънт – пишете за участието си в програмата “Мениджър за един ден” или Клуб “Млад предприемач”. Ако избраната специалност е Международни отношения и политика, може би можете да се похвалите с участието си в училищния клуб “Дебати” или в Младежкия европейски парламент…

Тъй като сте чуждестранен кандидат-студент, много важно е да убедите комисията защо точно във Великобритания искате да учите. Не е достатъчно да споменете само, че британските университети се ползват с отлична репутация. Трябва да проличи, че сте разгледали внимателно (on-line) каталозите и сте запознати в подробности с учебните програми по специалността в избраните от Вас университети. Направете кратък, по-общ коментар, напр. че са добре балансирани, дават доста широка професионална подготовка, предполагат работа в екип и възможност за участие в изследователски проекти и т.н. Ако сте избрали програма “сандвич”, която включва една година учебна практика, добре е да коментирате с какво Ви привлича този вид програма. Тъй като вероятно английският език не е Вашият роден език, добре е да пишете защо смятате, че ще се справите успешно с предизвикателствата на една сериозна академична програма, която ще бъде изцяло на английски език.

3. ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИНТЕРЕСИ, ХОБИТА И ИЗВЪНКЛАСНИ ДЕЙНОСТИ. Струва си да ги споменете, но не като някакъв списък, а като житейски опит, който ви е помогнал да изградите ценни качества на характера, (напр. самостоятелност, адаптивност, комуникативност, лидерски качества, толерантност, умения да разпределяте времето си и да подреждате приоритетите си и т.н.) които ще Ви бъдат полезни в бъдеще.

И накрая, няколко съвета:

1.Не четете примерни есета на други кандидати (такива има много в интернет). Те могат да Ви създадат чувство за малоценност или да надуят излишно самочувствието Ви. Или най-малкото да Ви изкушат да използвате чужди мисли в собственото си есе.

2. Направете си предварително списък на основните моменти, които трябва да съдържа есето ви. Напишете всичко, за което се сещате по отделните точки. По-късно можете да редактирате текста и да съкратите по-маловажното и ненужното.

3. Избягвайте общите твърдения, клишираните изрази, високопарните фрази, лексика и идиоматични изрази в чиято употреба не сте 100 % сигурни, както и американизми, жаргонни или твърде разговорни изрази.

Желая Ви успех!

Ели Тончева

Управител на консултантска фирма ЕДЛАНТА

www.edlanta.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top