fbpx
Начало » Бакалавър » Как да финансираме образование в Нидерландия?

Как да финансираме образование в Нидерландия?

  • bobi
  • 23 дек. 2021
  •  Коментарите са изключени за Как да финансираме образование в Нидерландия?

През последните години образованието в Нидерландия стана една много популярна тема между кандидат студентите.  Това се дължи не само на качеството на обучението, но и на това, че държавата на лалетата предлага изгодна опция за неговото финансиране.

Таксата за бакалавърски програми е 2168 евро на година, като първата се плаща на половина- 1084 евро. Нидерландия не предлага стипендии за българските студенти, тъй като членовете на Европейския съюз плащат около 30% от таксата. Таксата за студентите от държавите, които не са част от Европейския съюз излиза около 9000 евро. Финансовата помощ, която може да вземе българският студент в Нидерландия се състои от две части. Първата е студентски заем, а втората е студентска субсидия. Към финансирането има бонус-безплатна карта за градски транспорт.

Студентски заем

Студентският заем покрива само таксата на обучение. Това, което го прави изгоден е лихвата му, която е под 0.1%. Заемът се отпуска на студенти от ЕС, под 30-годишна възраст. Кандидатстването е лесно, няма специални критерии за доходи или резултати от обучението. За студентски заем можете да кандидатствате когато имате граждански номер (BSN) и нидерландска банкова сметка. Одобрението може да отнеме до половин година, но рядко отнема повече от два месеца. Парите получавате на вноски, всеки месец по 173.58 евро, които покриват таксата за обучение.

След завършване всеки студент има 15 години срок за изплащане на заема, като има две години аванс в началото.

Студентска субсидия

В случай че работите в Нидерландия и имате договор, като студент можеш да получавате студентска субсидия на стойност 396,39 евро. Изискванията са да имате 56 работни часа на месец и доказан доход на родителите под 30 000 евро годишно. Кандидатстването за това финансиране може да отнеме малко повече време, но одобрението е почти сигурно. Важно е да знаете, че субсидията ще се изплати след минимум 3 месеца работен стаж. Ако завършите обучението си в рамките на 10 години, нидерландското правителство ви подарява студентската субсидия и не трябва да я изплащате.

Безплатна карта за градски транспорт

Покрай студентското финансиране, всеки студент може да се възползва от безплатна карта за градски транспорт, както и за междуградски линии. Важно е да знаете, че трябва да изберете между карта за делнични дни, или уикенд карта. Независимо какъв е изборът ви ще може да се възползвате от 40% намаление за другата линия. Също като със студентската субсидия, ако завършите обучението си в рамките на 10 години не трябва да изплащате картата.

Няколко съвета от нас:

  • Не се отчайвайте, ако одобрението за финансиране отнема време, защото е напълно нормално. Обикновено студентите биват одобрени до 3 месеца, но често се случва да има забавяне до половин година и повече. Имейли до DUO могат да помогнат и да ви дадът повече информация относно забавянето.
  • Не очаквайте да започнете работа веднага щом пристигнете в Нидерландия. Може да отнеме време да намерите свободна позиция за вас, особено ако не знаете нидерландски. Нашият съвет тук е да подготвите сума за издръжка поне за половин година напред, преди да заминете.

Вече знаете повече за финансирането на образованието в Нидерландия. Като студент имате добрата възможност да се възползвате и да учите с малко средства в една прекрасна държава.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top