fbpx
Начало » Бакалавър » Как да се подготвим за първия месец от живота в чужбина

Как да се подготвим за първия месец от живота в чужбина

  • bobi
  • 27 мар. 2023
  •  Коментарите са изключени за Как да се подготвим за първия месец от живота в чужбина

Есента е ново начало за много студенти, които започват първия си семестър в чужбина. Ако и вие се впускате в това приключение, подготовката ви сигурно е започнала отдавна – от избор на страна и университет, където да следвате, до самото кандидатстване. Но замисляли ли сте се за какво друго трябва да се приготвите, освен за административната страна на нещата?

Гледайте телевизия на местния език

Започнете да гледате телевизия не просто на местния език, ами предавания, създадени именно в страната, в която отивате, възможно най-рано. Това ще ви помогне не само да свикнете с различни акценти, а и да разберете кои са актуалните теми и местни знаменитости. Така ще може по-бързо да се впишете в разговорите с останалите студенти в университета и да вникнете по-добре някои от най-важните теми в обществото.

Слушайте подкасти  свързани със специалността ви

Ако не обичате да гледате телевизия, намерете подкасти, свързани със специалността ви. Така ще може да упражнявате езика, а и неусетно ще натрупате знания, свързани със сферата, в която искате да се развивате.

Проверете дали университетът ви също има подкаст и се абонирайте, за да следите темите, които вълнуват преподавателите и останалите студенти.

Проверете въвеждащата програма от университета

Най-вероятно университетът ви е подготвил програма за първите седмици от началото на учебната година, която не включва само лекции, а и много опознавателни събития. Обезателно посетете възможно най-много от тях, за да се запознаете с хора от различни специалности и да опознаете града и университета.

Проучете какви събития са подготвили и от студентския съвет и направете списък с тези, на които искате да отидете. Някои от тях може да са платени (например ако учите в Англия), така че проверете предварително дали е необходимо да си купите билети.

Намерете приятели още преди да заминете

Университетът ви вероятно има Facebook група за всички студенти, които започват следването си през тази година. Там ще може да се запознаете с бъдещите ви колеги, още преди да заминете. Тези групи са и чудесно място да разберете какво може да очаквате през първите седмици, а и дори да си намерите квартира или съквартиранти.

Ако не намирате подходящи Facebook групи, може би платформата не е толкова популярна сред младите хора в страната, в която отивате. Разберете какви са предпочитаните социални медии сред връстниците ви там и си направете профил. Във Великобритания например, все повече от студентските групи са не във Facebook, а в Whatsapp.

Проверете дали има група и за вашата специалност. Ако такава още не съществува, защо не я създадете сами? Така ще се запознаете с други хора, следващи същата специалност, а щом същинското учене започне, ще може да обсъждате неща, свързани с учебния процес.

Проучете града предварително

Първите няколко седмици вероятно ще са по-спокойни в университета и ще имате достатъчно време, за да разгледате града, в който ще живеете. Проучете кои са основните неща, които искате да видите – от забележителности до места за хапване и магазини за хранителни стоки, близо до общежитието ви. Цените в различните магазини може да варират доста, за това проучете и къде бихте искали да пазарувате.

Но докато изпълнявате внимателно изготвения ви план за първите няколко дни, не се страхувайте да се изгубите и да откриете различни места в квартала, в който ще живеете. Запознайте се и със съседите си – не се знае кога ще ви потрябва помощ или съвет за новия град, в който живеете.

Не прекалявайте с пазаруването от България

Вече сигурно сте помислили за всичко, което ще ви е необходимо в новата квартира. Не прекалявайте обаче с пазаруването от България. Вероятно ще може да намерите много от нещата, които са ви необходими на по-изгодни цени в страната, в която отивате. Така няма да ви се налага и да пренасяте прекалено много багаж и ще може да се настаните спокойно.

Проверете и какво вече има налично в квартирата ви – ако тя е оборудвана с тави, тигани, тостер и кана за варене на вода например, няма да има смисъл и вие да купувате или носите от България всички тези неща.

Изберете извънкласни дейности

Извънкласните дейности, с които ще изберете да се занимавате по време на следването са изключително важни. Те ще ви помогнат да намерите приятели със сходни интереси и да разберете по-добре местната култура.

Освен това те са изключително полезни при търсенето на работа или подходящ стаж. Дори когато кандидатствате за неплатени стажантски позиции пак ще бъдете оценявани на базата на досегашния ви опит. Ако заемете отговорна позиция в някой клуб или спортен отбор, ще имате за какво да говорите по време на интервюто си.

Използвайте времето преди да заминете да помислите с какво бихте искали да се занимавате. Разгледайте социалните медии на клуба, който изберете и се свържете с членовето му, за да разберете повече и да зададете всички въпроси, които ви вълнуват.

Ако искате да помагате на България от разстояние, проучете и различни доброволчески организации, в които може да се включите от чужбина. В ‘Лечение без граници’ например български студенти и млади професионалисти помагат на пациенти, нуждаещи се от лечение в чужбина с превод и информация.

А ако вярвате в някоя кауза и имате идея как да подобрите ситуацията, защо не започнете да развивате свой проект, с който да промените света?

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top