fbpx
Начало » Бакалавър » Как да се подготвим за последната година в университета

Как да се подготвим за последната година в университета

  • Lyubina Panayotova
  • 15 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за Как да се подготвим за последната година в университета

Ако ти предстои последна година в университета, вероятно тази мисъл всява паника. Съвсем нормално е да се чувстваш претоварени от перспективата за финалните изпити, огромният брой писмени работи, многобройните самостоятелни проекти и, разбира се, дисертацията. Последната година в университета обаче далеч не би трябвало да те кара да потъваш в порочния кръг на тревожност и депресия. Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да победиш страха и да сграбчиш в свои ръце последната си година като бакалавър.

Фокусирай се върху книгите за четене

Независимо дали си прекарал лятото на плажа, или си избрал да работиш, с наближаването на новия срок е време да се съсредоточиш. Виж списъка с книги за четене и се опитай да прелистиш няколко, преди да се върнеш отново в университета. Повярвай ми, сега ще ти бъде много по-лесно да се прочетеш няколко книги, докато все още чувстваш относително спокойствие.

Информирай се какво да очакваш

Непознатото често е по-плашещо от познатото, така че ако разбереш какъв вид проекти и изпити ти предстоят през последната година, ще бъдеш по-добре подготвен. Ако още не си получил обща представа за това, което е в дневния ред за новата учебна година, провери дали можеш да се свържеш с някой преподавател, който да ти изпрати повече информация.

Планирай как да планираш

Помниш ли какво е вълнението да купуваш нови тетрадки и химикали, преди да се върнеш в училище? Освежи това чувство, като инвестираш в лъскав нов органайзер или дневник. Дори ако все още не можеш да започнеш подходящо планиране, понякога като отбележите ключови дати, помага да се завърти колелото. Плюс това кой не харесва нови канцеларски материали? Никога не е твърде рано да се опиташ да бъдеш организиран.

Влез във форма

Късните нощи и ранното ставане през последната година може да те карат да посегнеш към енергийните напитки и захарните продукти, но трябва да се опиташ да устоиш на изкушението на бързите дози енергия. Сигурно дълго си игнорирал максимата „здрав дух в здраво тяло“, но сега е времето да се придържаш сериозно към нея.

Дори само да включиш шепа зеленчуци на ден в диетата си и бърза разходка из местния парк, всяко малко нещо ще ти е от полза. Упражненията и спорта имат тенденция да активизират мисленето и вниманието. Ще откриеш, че ставаш по-активен и по-концентриран, а това определено е качеството, което искаш да постигнеш през последната година в университета.

Мисли позитивно

Не е необичайно да се чувстваш затрупан и да изпитваш притеснение, когато имаш много информация пред себе си. Важно е обаче да се пазиш както физически, така и психически. Ако усещаш, че се страхуваш и изпадаш в паника, преди да започнеш последната си година, добра идея е да разговаряш с някого, за да излееш чувствата си открито.

Понякога някой приятел или член на семейството може също да помогне, но ако все още се чувстваш объркан, може да потърсиш съвет от професионалист. Първото ви пристанище може да бъде и вашият университет, тъй като там често разполагат с консултантски персонал, които ще ви помогне да се справите с изпитите или друг стрес, породен от следването.

Работи в екип

Ако имаш близка група от приятели в университета, тогава „прегърнете“ последната година заедно, това може да бъде чудесен начин да запазите нивото на ентусиазъм. Груповото проучване, четенето или дискусионните сесии могат да ти дадат идеи и да ти помогнат да превърнеш скучния си учебен ден в социално събитие, което е забавно и продуктивно. Като допълнителен бонус, ученето как да работиш конструктивно като част от екип по време на стресови времена е голямо умение, което ще ти е от полза, когато търсиш работа.

Въпреки че може да е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, ако се сблъскаш с последната си година с позитивна нагласа, определено си на път към това да завършиш успешно последната си година в университета.

Материал на Любина Панайотова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top