fbpx
Начало » Бакалавър » Как да изберем университет в Англия

Как да изберем университет в Англия

 • Milena Uzunova
 • 29 авг. 2017
 •  Коментарите са изключени за Как да изберем университет в Англия

Изборът на специалност обикновено е първата крачка от пътя към получаване на висше образование. Следващата стъпка е изборът на държава, когато е решено, че ще се учи в чужбина. Веднъж избрали Англия, за място, в което планирате да учите, трябва да изберете висшето училище. Откъде да получите информация и как да направите проучване? Основните опции са две: да се обърнете към консултантска фирма или сами да направите проучване. Ако ще действате сами, източниците ви са Британски съвет, международната организация на Обединеното кралство за образователно и културно сътрудничество, Интернет, приятели, които са учили или учат там и образователните изложения.

Преди да започнете каквото и да е проучване, добре е да помислите върху някои основни неща:

 • най-добрият английски университет не значи непременно най-добро образование по конкретната избрана от вас специалност;
 • разумният избор на учебно заведение включва и преценка на: преподавателския състав, местоположението, учебната база и възможностите за настаняване в общежитие;
 • две еднакви програми често имат различен учебен план във висшите училища, проверете какво точно искате да изучавате.

В Англия има над 300 висши учебни заведения – университети, колежи, технически институти. Част от тях редовно присъстват на образователни изложения у нас. Посетете щандовете и презентациите им, така ще добиете представа за тях от личен опит, макар и периферен. Ваши приятели може да са учили в някой от тях, разпитайте ги подробно.

Къде да търсите в Интернет? Ето сайтовете, които съдържат почти всичко, което би ви било необходимо като информация:

 • порталът за централизирано онлайн кандидатстване в Обединеното кралство www.ucas.ac.uk
 • официалният държавен образователен портал www.educationuk.org
 • www.thecompleteuniversityguide.co.uk – много, много важен и полезен източник; класации на висшите училища в Обединеното кралство /включително по основни академични направления/;
 • www.guardian.co.uk – електронното издание на реномираната медия има секция образование, която публикува актуална информация и класации на висшите училища;
 • www.independent.co.uk – още едно електронно издание, което в раздела си за образование има много полезна информация.

Тези страници наистина могат да ви окажат неоценима помощ в избора на учебно заведение. Те са удобни и лесни за ползване, подредени са и предлагат пълна, актуална и систематизирана база данни за висшето образование в Англия.

Нека разгледаме класациите на www.thecompleteuniversityguide.co.uk, за да видим как не всичко започва и свършва с Оксфорд и Кеймбридж. Ако например се интересувате от счетоводство и финанси, ето кои са най-добрите места за вас:

1 Warwick

2 London School of Economics

3 Bath

4 Strathclyde

5 Leeds

6 Lancaster

7 Loughborough

8 Exeter

9 Southampton

10 Bristol

За компютърни науки водещите институции са:

1 Cambridge

2 Oxford

3 Imperial College London

4 Bristol

5 Southampton

6 Edinburgh

7 York

8 University College London

9 Warwick

10 Bath

За право:

1 Oxford

2 Cambridge

3 University College London

4 London School of Economics

5 Nottingham

6 Durham

7 Queen Mary

8 Glasgow

9 Bristol

10 Edinburgh

В този портал можете да проучите как се класират висшите училища в Англия според качеството на програмите им в над 70 академични области. Критериите за съставянето на класирането са свързани оценки, които се поставят за удовлетворението на студентите, изследователската дейност на университета, стандартите за прием и перспективите след завършването. Когато преглеждате класациите на висшите училища, неминуемо ще забележите повтарящите се имена на конкретни университети и ще добиете представа за тези, които с редовно присъствие в челните места, излъчват сигнали за качество на обучението си като цяло. Така ще имате увереността, че попаднали в такъв университет, макар и не като пръв избор, ще можете да разчитате на диплома от престижно английско учебно заведение. Поглед върху британските университети можете да получите и от сайта www.topuniversities.com, който също ежегодно класира университетите в света, по региони, държави и академични области.

Какво е добре да знаете, ако се колебаете между няколко университета. Ако вече сте се спрели на няколко университета, с дребни различия по-между им, и се колебаете между тях, идва моментът добре да прецените някои неща. Първо, кое е приоритетно за вас – престижността на учебното заведение, съдържанието на програмата, по-ниската таксата /ако има такъв момент/, условията на живот, които се предлагат. Ясно е, че компромиси винаги могат да се направят, а избистрянето на приоритетите винаги стеснява избора. Ако финансовият въпрос не ви притеснява, можете да се фокусирате върху най-доброто, ако за конкретната специалност това значи частна институция, докато ограничените финанси предполагат посока към държавните вузове, което в никакъв случа не означава отказ от качество, Оксфорд и Кеймбридж все пак са държавни, но може да означава по-ниска такса. След това идва ред на изискванията за прием и въпросът с академичния ви потенциал и резултати към момента. Вижте дали успеха и езиковия сертификат, с които разполагате, отговарят на това, което университетът иска. Преценете другите изисквания като допълнителни изпити, интервюта, изготвянето на портфолио, за да оптимизирате избора си. Не се подценявайте, но и не се надценявайте. Няма смисъл да посочвате в UCAS дадено елитно висше училище, ако нямате нагласата и усещането, че ще се справите с високите стандарти на обучението и огромната конкуренция. Друг съществен момент е самото обучение и произтичащите от него позитиви и негативи. Много е важно да сте наясно със следните неща:

 • какво ще се изучава като дисциплини
 • как протича обучението и изпитната част
 • как протича дипломирането
 • ориентирано ли е практично обучението, ако това е важен аспект в програмата
 • ще имате ли възможност за обучение на разменни начала в други университети, ако това ви интересува
 • предвиждат ли се стажове в компании, което би помогнало за професионалната ви реализация

В помощ за вашия избор на университет би било местоположението му и възможностите за ползване на общежитие. И тук не става въпрос само от финансово естество, но и като възможност за създаване на контакти и активно участие в студентския живот. Големият град, особено ако е столицата Лондон, означава по-високи разходи за живот, но и по-голяма близост до обществени и културни събития и присъствие в активна международна общност, което е огромен плюс за студентите в областта на изкуствата и бизнеса например.

Когато дойде моментът да направите обмислен избор за конкретен университет, не се колебайте да се свържете директно с него. Всъщност, можете да го направите и далеч преди това. Потърсете отговор на въпросите си от офиса за международни студенти. Комуникацията, която ще осъществите, може да потвърди или разколебае избора ви, но винаги ще ви е от полза, стига да не се поддадете на емоции, а трезво да изпитате нещата.

Образованието в Англия е отлична възможност. Университетите са сред водещите в света, а възможността за ползването на студентски заем за годишната такса от 3290 лири в държавните институции, на практика ги прави и много достъпни. Ето защо, когато опре до избор на конкретен университет, придържайте се към правилото да търсите най-добрия за конкретната специалност, или друг, но престижен университет, ако първото не се получи; уверете се, че ще изучавате точно това, което искате и че ще получите образователната степен, която ви е нужна, а останалото може да е въпрос на компромис.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top