fbpx
Начало » Бакалавър » Какво ще ви донесе подготвителната година в университет

Какво ще ви донесе подготвителната година в университет

  • Lyubina Panayotova
  • 06 дек. 2017
  •  Коментарите са изключени за Какво ще ви донесе подготвителната година в университет

Подготвителната програма е много полезна, когато сте решили да изучавате академична степен в международен университет, но нямате необходимата квалификация, за да бъдете приети. Правилната фундаментална програма се фокусира върху вашите конкретни интереси, осигурявайки ви най-добрия шанс да бъдете квалифицирани за приемане.

Какво трябва да знаете?

Подготвителната година (в превод от английски език foundation programme) е курс на обучение, който е съставен по британски модел и който цели да запълни липсите в образователната система, от която идват международни студенти. Тази приравнителна програма помага за да придобиете знания и квалификация, които вероятно не са били застъпени в програмата на средното образование.

В програмата на международните студенти в тази подготвителна година задължително са застъпени и часове по английски език. Самата програма може да бъде индивидуална и трансформирана спрямо специалност, в която желаете да се обучавате след това. След завършване на подобна програма не получавате диплома за придобиване на академична степен, но това е сигурна крачка при кандидатстване за по-висока образователна степен като бакалавър или магистър.

Какви са предимствата?

  1. По-високи шансове за прием

Завършвайки подготвителна програма, ще сте напълно квалифицирани, за да започнете бакалавърска или магистърска степен в университета, който сте избрали. Повечето студенти, които следват една година в приравнителна подготовка, след това успяват да влязат в някой от топ университетите по света.

  1. По-добра езикова грамотност

Ще усъвършенствате уменията си по английски език до степента, на която трябва да отговаряте за прием в университетите. Подготвителните академични програми за международните студенти винаги включват езикови курсове, за да ви помогнат да общувате напълно свободно по време на вашето обучение и в ежедневието ви.

  1. Директен прием в топ университети

Ще имате възможност да проучите университета, в който искате да следвате бакалавър или магистър и така ще можете да решите дали това е точното място за вас. Ще научите повече за изискванията, практиките и културата на страната, в която ще учите. Използвайте момента да разговаряте с преподавателския състав и със студентите в университета, за да добиете реална представа за евентуалното ви бъдещо развитие.

  1. Квалификация, адаптирана към бъдещето ви следване

Подготвителната програма ще ви предостави специфичния набор от умения и знания, необходими за прием в университет. Тази целенасочена подготовка ще направи следването ви безкрайно по-лесно и ще ви осигури уникално предимство пред другите чуждестранни студенти.

  1. Отстранете културния шок

След като прекарате една година в страната, в която искате да продължите образованието си, ще ви бъде много по-лесна интеграцията в чуждата държава. Това ще направи прехода в началото на следването ви много по-лек и без допълнителен стрес. Също така ще сте подготвени вече с всичката документация и административни процедури, за да се регистрирате като жител, а и в самия университет.

  1. Ще имате правилната нагласа

Може би нямате никакъв проблем с изискванията за прием за бакалавър или магистър в чужбина. Това не означава, че подготвителната програма няма да ви бъде от полза. Много международни студенти избират подготвителна година преди бакалавър или магистър щ, за да се подготвят психически за първата си година на обучение в чужбина и споделят само позитивен опит от това си решение. Много по-лесно е да отидете, ако вече знаете какво да очаквате, да знаете мястото и някои от вашите колеги.

Продължителност на програмите

В повечето университети във Великобритания и Европа се предлагат подготвителни курсове в рамките на една академична година (общо 32 седмици на обучение), като обичайно е разделена на три семестъра и всеки един от тях обхваща различни модули. Модулите включват както общи предмети, така и специфични предмети, които са насочени към бъдещата сфера на обучение на студента. Обичайно програмите започват през септември и завършват преди началото на следващата учебна година в срок, в който да можете да се запишете в степен бакалавър или магистър от следващата година.

Има и ускорени 6-месечни програми за тези, които искат по-бързо да преминат през подготвителната фаза. Те започват през януари и завършват през август същата година. Разбира се, много от международните подготвителни програми са гъвкави в отношение на датите на започване на обучението.

Изисквания за прием в програмата и такса за обучение

Изискванията за влизане в повечето програми на фондацията обикновено не са трудни за изпълнение. Обикновено ще се нуждаете от:

– Диплома за средно образование

– Основна езикова подготовка в зависимост от изискванията в страната

– Някои предмети в учебната ви програма, свързани с подготвителната програма

Таксите за обучение са по-ниски от таксите на университета за бакалавър и магистър като условно може да варира между 2 500 и 25 000 евро в зависимост от образователната институция. Има възможност и за стипендии и финансова помощ, за да финансирате обучението си през тази една година.

Повечето студенти, преминали през подобна програма споделят, че това е била успешна инвестиция в образованието им. Подготвителната програма ще ви осигури по-висок шанс за прием в университета и по-висока от средната ефективност по време на вашето следване. От друга страна, ако не сте добре подготвени и започнете директно вашето следване, това може да доведе до забавяне на завършването или прекъсване, което със сигурност ще доведе и до повече разходи за обучение.

Материал на Любина Панайотова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top