fbpx
Начало » Бакалавър » Какво трябва да знаете, ако кандидатствате в университетите в Оксфорд и Кеймбридж

Какво трябва да знаете, ако кандидатствате в университетите в Оксфорд и Кеймбридж

  • Milena Uzunova
  • 29 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Какво трябва да знаете, ако кандидатствате в университетите в Оксфорд и Кеймбридж

Всеки, който се готви за кандидатстване, трябва да знае, че избора на учебно заведение в чужбина не е лека задача. Подготовката трябва да започне най-малко 8 месеца преди желаната дата на започване на обучението.

Оксфорд и Кеймбридж са два от най-престижните и стари университети в Обединеното кралство.

Кандидатстването за двата университета протича по малко по-различен начин в сравнение с останалите университети.

Добре е да знаете, че подаването на апликации за Оксфорд и Кеймбридж за прием 2009 започва от 1 септември 2008, като това става през централизираната система за кандидатстване, за университет във Великобритания UCAS(Universities and Colleges Admissions Services). Срокът за подаване на апликации през UCAS e 15 октомври 2008. В тази връзка, добре е да се подготвите от рано – поне 6 месеца предварително. Важно е да знаете, че и двата университета имат много колежи, като при подаване на документи, имате право да изберете колеж, към който да бъде изпратена кандидатурата Ви. В случай, че не желаете да определите приоритетен колеж, имате право да пуснете отворена апликация, т.е. компютър автоматично, на свободен принцип, Ви алокира към някои от колежите.

Освен апликиране през UCAS, двата университета имат и отделни хартиени формуляри, които също се попълват и заедно с малка апликационна такса, трябва да се изпратят в университетите до 15 октомври. Съветът ни е да бъдете внимателни при попълването на гореспоменатите формуляри, за да си спестите времето и негативните емоции, при евентуални грешки.

Имайте предвид, че за някои специалности, освен стандартните изисквания за прием, като сертификати за  владеене на английски език , университетите изискват кандидата да държи и други изпити. Такива специалности са право, политически науки и други. За архитектура и художествени специалности се изисква и портфолио.

След подаване на документите, университетът изисква през ноември месец да получи писмени тестове или есета на кандидатите, които са правени в училище.

След разглеждане на документите, университетите решават дали да поканят кандидата на интервю или не. Интервютата се провеждат в университетите и обикновено са от началото до средата на декември. Интервюто винаги има и писмена част под формата на изпит и събеседване с преподаватели от университета.

Решенията за прием излизат през януари месец.

Ако Оксфорд или Кеймбридж са сред избраните от Вас университети, Ви поздравяваме и Ви желаем успех!

За повече информация, в “Интеграл” може да се обърнете към Стефка Златева и Кристина Божилова – консултанти висше образование

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top