fbpx
Начало » Бакалавър » Какво е да си студент в топ колеж по хотелиeрство и туризъм в Швейцария?

Какво е да си студент в топ колеж по хотелиeрство и туризъм в Швейцария?

  • Lyubina Panayotova
  • 01 окт. 2019
  •  Коментарите са изключени за Какво е да си студент в топ колеж по хотелиeрство и туризъм в Швейцария?

От първо лице за Swiss Hotel Management School (SHMS) разказва Силвия Николова

Разкажи ни за себе си – коя програма и колеж от Swiss Education Group си завършила и кога завърши?

Моето приключение с SEG започна през 2014 в Swiss Hotel Management School, Caux. Завърших семестриално юни 2018, но официално се дипломирах януари 2019 след приключването и предаването на дипломната си работа към специалността International Hospitality and Events Managament.

Специализирах в Hospitality & Events Management, защото именно събитията са моята страст. През годините успях да натрупам опит и да бъда част от едни от водещите луксозни хотелски брандове в няколко различни държави, което беше наистина неописуемо приключение.

 

Как се насочи към Swiss Hotel Management School и конкретната специалност?

Като човек, който действа инстинктивно и импулсивно, след като присъствах на презентация на колежите от SEG бях сигурна, че SHMS е моето място. Просто го почувствах. След това се информирах по-подробно за програмитe, които различните колежи предлагат и това само затвърди първоначалното ми мнение , че SHMS е мястото, откъдето искам да започна своята кариера. Към конкретната специалност се насочих с идеята да завърша нещо възможно най-практически насочено и най-вече комплексно, за да мога да открия своето място в индустрията, изхождайки от личния си опит.

 

Какви бяха ползите от това решение?

Тази специалност се оказа много ангажираща и пълноценна. През годините успях да опитам по малко от всяка дейност в хотелиерството, било то по време на семестъра или докато съм била на стаж. Имах възможността да организирам заедно със състудентите си няколко събития за SEG като банкети, корпоративни събития и други, да работя в различни компании и държави, да пътувам и да опознавам индустрията в различна светлина. Опитът и цялостното преживяване беше страхотно, защото изградих много ценни качества, които използвам и до ден днешен. Благодарение на комплексната програма успях да открия собствените си силни и слаби страни, да си изградя визия за кариерното си развитие и да намеря мястото си в големия свят на хотелиерството.

Заедно със CEO-то на SEG разрязваме тортата по случай 25-тата годишнина на колежа SHMS по време на корпоративното събитие World of Hospitality, организирано от студентите (снимката отдолу).

Как се промени животът ти през последните няколко години? Какви са основните умения, които придоби по време на следването?

Животът ми се промени коренно в момента, в който стъпих в колежа. Това не е типичният колеж, който всеки 18-годишен първокурсник очаква, а изключително интересно и различно място, което никога не омръзва. Това, което считам за най-голямото предимство на образованието си, е възможността да живея и комуникирам с хора от целия свят и да опозная различните им култури. Това само по себе си значително подобри комуникативните ми умения, както и способността ми да се адаптирам бързо в различни среди, което е нещо изключително важно за тази индустрия. Придобих базисни знания и умения в сферата на ресторантьорството, кулинарията, хотелиерството, организация на събития, маркетинг, човешки ресурси, дори и финансов мениджмънт, които след всеки семестър успявах да затвърдя чрез стажовете си! Един от ключовите фактори за успех (нещо, което тепърва осъзнавам) е комплексното знание за това как всеки различен отдел на хотела работи – както сам по себе си, така и в колаборация с останалите.

Каква е атмосферата в колежа и как се справи с адаптацията?  Какво е съотношението между теория и практика в SHMS? Смяташ ли, че обучението те подготви добре за това, което изискват работодателите?

Атмосферата в колежа е изключително динамична. Интензивният курс на обучение не позволява да загубиш фокус дори за момент. На пръв поглед теорията изглежда нещо лесно, но всъщност предоставеното количество информация би било събирано с години практика в бранша. Освен това колежът ти дава комплексни теоретични знания за различни позиции – от най-ниска до най-висока. Оцених лекциите си най-вече при стажовете ми, където всъщност осъзнах, че мога да имплицирам знания, които никой дори не очаква да имам, практически. Дори и днес обучението ми ме кара да се чувствам много уверена и подготвена, особено в моменти, в които съм извън зоната си на комфорт, защото дори и да нямам практически опит в дадена сфера, аз имам знанията, придобити от колежа.

Би ли споделила лични впечатления от стажовете? Разкажи ни малко повече за опита, който имаш зад гърба си и къде работиш сега, след като вече завърши?

Първият ми стаж беше в Ritz-Carlton, Barcelona. Това беше първият ми контакт с истинското лице на индустрията и от тогава знам, че мястото ми е в отдел Food & Beverage. Прекарах 5 интензивни месеца в casual fine dining ресторант, създаден от известния каталунски шеф Sergi Arola. За първи път усетих тръпката от това да доставиш перфектен сървиз и да изпратиш клиентите си доволни и усмихнати, желаещи да се завърнат. Все пак това беше първият ми стаж и реших да опитам нещо различно при втория, в търсене на правилната за мен позиция. Затова заминах за Америка и работих на рецепция в независим голф курорт близо до Бостън. Работата ми се стори също много интересна, както всяко нещо което опитваш за първи път, но ми липсваше нещо, което получавах от Food & Beverage отделът. След придобития опит, реших твърдо, че ще продължа кариерата си в тази насока и така и се случи – в момента съм част от Management training програмата на Mandarin oriental за завършили образователна степен студенти и в следващата една година ще придобия знания и опит в три от най-заетите отдела в Mandarin Oriental Hyde Park London – Mandarin Bar, Breakfast и Banqueting and Events. Привилегията да съм част от тази компания и по-специално в този определен хотел, е огромна. Програмата е много интензивна, тъй като освен бързата адаптация към различните отдели и ежедневния процес на работа, от мен се изисква да работя по различни проекти заедно с мениджърите и директорите на хотела.

Заедно с екипа на Mandarin Bar, в който започнах Management training  програмата си. (снимка долу вляво)

 

Заедно с екипа на Bal Boulud и неговия създател – Daniel Boulud, който посети единствения си ресторант в Лондон по случай специалното събитие в колаборация с калифорнийската винарна Peter Michael. (снимка вдясно)

 

 

Кои са необходимите качества за успех в хотелиерския бранш?

Хотелиерството със сигурност не е за всеки, тъй като да работиш с хора и да правиш всичко възможно те да са доволни ежедневно, не е никак лесно. Често се шегуваме с колеги или състуденти, че в този бранш трябва да си много добър актьор, защото обслужването на всеки отделен клиент е като малък пърформанс, който трябва да представим перфектно. За мен лично ключът за успех в бранша е страстта и отдадеността към работата. Да владееш изкуството да създаваш бързо и сигурно междуличностни отношения е също ключово, тъй като “представянето” ти зависи винаги от това дали си създал химия между теб и клиентът и най-вече дали си му дал причина да те запомни и оцени.

 

Снимки (вляво и вдясно) от дипломирането ми Bachelor of Arts in International Hospitality and Events Management with first class honors, награда от University of Derby: Academic Excellence Award; награда от SHMS : Best BA Integrated Business Project. 

Как виждаш себе си след 10 години? Каква е твоята цел в професионален план? 

Виждам себе си след 10 години като Food & Beverage Director. Мисля, че това е реалистична и постижима цел, имайки предвид прогресивната компания, в която работя в момента. Разбира се, това ще изисква много труд и малко късмет, но цялостно целта ми е да се изкача бавно, но сигурно по професионалната стълбичка, като постоянно придобивам нови знания и умения.

Какво би посъветвала тези, които започват обучението си сега?

Винаги се радвам, когато първокурсници търсят съвет от мен! С удоволствие и усмивка им разказвам за колежа си, колко щастлива и горда съм, че избрах това място. И най-вече ако мога да се върна и да имам избор отново – ще го избера пак!

Да избереш да учиш в чужбина е голяма стъпка за всеки един от нас. Затова казвам на всички, че най-важното в началото е да се впуснеш безстрашно в неизвестното, защото именно то ще ти помогне да намериш себе си и мястото си, независимо къде или какво смяташ да учиш. Придобиването на знания и в професионален, и в личен план продължава, докато си отворен към промените и покоряването на нови хоризонти. И постигането на крайната цел зависи само от това колко силно го искаш и колко труд си готов да положиш за това!

Ако и Вие мечтаете за кариера в света на луксозното хотелиерство и туризъм, не пропускайте възможността да се информирате за предимствата на обучението в колежите от Швейцарската образователна група (SEG) по време на специализираните им информационни семинари през октомври.

Повече информация за събитието, както и възможност за безплатна регистрация ТУК.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top