fbpx
Начало » Бакалавър » Кабинетът отпусна допълнителни 8 млн. лв. на общините за транспорт на ученици

Кабинетът отпусна допълнителни 8 млн. лв. на общините за транспорт на ученици

  • bobi
  • 07 дек. 2018
  •  Коментарите са изключени за Кабинетът отпусна допълнителни 8 млн. лв. на общините за транспорт на ученици

Правителството отпусна допълнително по бюджетите на общините близо 8 млн. лв. за 2018 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет (МС).

Средствата за превоз са неотложен разход за образователната системата, за да се изпълни една от основните мерки за осигуряване на равен достъп до качествено образование на всички деца и ученици, става ясно още от информацията.

Около 7,4 млн. лв. ще бъдат осигурени от централния бюджет, а останалите – 591 315 лв. – от бюджета на Министерството на образованието и науката.

След правителствено заседание стана ясно още, че кабинетът отпуска 1,55 млн. лв. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“, одобрена през 2018 г.

С тях ще се осигури финансиране на интернет свързаност за всички училища на бюджетна издръжка. Средства ще се разходват и за техническо обезпечаване на учебния процес в 149 институции от системата чрез внедряване на модерни технологии в процеса на обучение с цел подпомагане на училищата в дейностите по обновяване на компютърна техника и/или внедряване на образователни иновации, свързани с учебния процес. Необходимите средства за изпълнение на националните програми за 2018 г. се осигуряват от бюджета на МОН, допълват от МС.

Съгласно друго правителствено постановление са одобрени 7,36 млн. лв. за осигуряване на дейности по Национална програма „Оптимизация на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование“ за 2018 година. Средствата ще се осигурят за сметка на бюджета на Министерството на образованието и науката за настоящата година. Те са предназначени за изплащане на обезщетения на персонала за месеците септември и октомври 2018 г. поради намаляване на числеността му от настъпила промяна в структурата и състава му, при прекратяване на трудови правоотношения на друго основание, или при преструктурирането на мрежата от образователни институции.

Общо 1,53 млн. лв. пък се предоставят по бюджетите на общините за реализация на Националната програма „С грижа за всеки ученик“, стана ясно още от днешното заседание. Средствата са предназначени за провеждане на допълнително обучение на учениците от основната образователна степен, които срещат трудности при овладяване на учебния материал по български език и по математика. В тях са включени и средства за администриране на дейностите, свързани с обучението им. Отпуснатата сума е предвидена по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2018 г.

Източник: www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top