fbpx
Начало » Бакалавър » Италия- образование в културния център на Европа

Италия- образование в културния център на Европа

  • myotova
  • 11 авг. 2022
  •  Коментарите са изключени за Италия- образование в културния център на Европа

Висшето образование в красивата Италия става все по по-популярно за българските студенти.  Страната на ботуша предлага не само разнообразие от образователни програми на английски език на допустима цена, вкусна храна, чудесна природа, но и едно незабравимо приключение на своите студенти.

Италия привлича над 32 000 международно студенти годишно, благодарение на високият академичен стандарт и качество на образованието. В държавата се предлагат различни бакалавърски и магистърски програми на английски език, а най-популярните такива включват изкуство и дизайн.

Защо да учите в Италия?

1.Достъпни такси за обучение– Италия е достъпна държава за обучение с такси до 1,000 евро годишно в държавните институции.

2.Образователни програми на английски– Дори да не са много, има специалности които се предлагат изцяло на английски.

3.Невероятно историческо наследство-Италия има неповторимо историческо наследство с над 50 обекта със статут на ЮНЕСКО, повече от всяка страна в света. Със сигурност архитектурата ще Ви впечатли, а градове като Рим, Милано и Флоренция ще останат в сърцето Ви завинаги.

4.Вкусна храна на добри цени-Италия определено е една от държавите с най-добра национална кухня. И то на добри цени!

5.Страхотен климат– Топлият климат е едно от най-големите предимства на Италия. Студеното и мрачно време са изключително редки, а синьото небе и слънцето почти всекидневни. А това със сигурност има голямо влияние върху настроението на студентите.

6.Ще научите нов език– Животът в Италия със сигурност ще Ви накара да научите италиански. Дори обучението Ви да бъде на английски, в ежедневието Ви ще се налага повече и повече да научавате италиански изрази. Това е един изключително красив език, който си заслужава да бъде научен.

Образователна система

В Италия има два основни сектора във висшето образование- университетски и неуниверситетски. В университетските влизат държавните и частните университети, а във втория сектор влизат академиите по изкуства, политехническите институти по дизайн и други университети специализирани в дадена област на обучение.

Дипломите на частните висши училища са признати със същата сила както държавните. Всички университети са автономни, което означава, че самостоятелно определят своята политика и срокове за прием и кандидатстване. Продължителността на бакалавърските програми обикновено е 3 години, а на магистърските 2.

Учебният процес се дели на триместри, като всеки от тях завършва с изпити. Изпитите са различни, могат да бъдат както писмени, така и устни. Италианските университети имат репутация на трудни за завършване, тъй като голяма част от студентите отпадат по време на обучението си, а до магистратура достигат едва 3-4 от 10 студента.

Университетите в Италия предлагат различни програми за стипендии, като те предимно се базират на академични постижения. Освен това, от значение са и финансовите възможности на семейството на студента.

Кандидатстване и прием

Като граждани на Европейския съюз, българите могат да кандидатстват свободно в италианските университети само с диплома за средно образование, удостоверение за владеене на езика на обучение или входящ тест по езика в някои институции. Ако сте завършили Италианския лицей в България сте освободени от тази процедура. Всички документи, които предавате трябва да бъдат преведени на италиански език и съответно легализирани.

От средата на април до средата на май може да кандидатстване за учебната програма, която сте избрали. Август месец ще получите известие дали сте приети и точната дата за полагане на изпит по италиански, ако има такъв. В случай, че специалността, която сте избрали е конкурсна и има ограничени места ще се наложи да направите и допълнителен изпит за прием. През септември ще положите изпитите, които трябва и ще започнете своето обучение.

Езикови изисквания

Обичайният език на преподавате в Италия е италиански, за това в повечето университети и специалности изискват познания по италиански език на ниво B2. Ако имате сертификат за владеене, който отговаря на C1 или C2, или Europass Language Passport, то ще бъдете освободени от това изискване или от теста за прием по език.

Разбира се, има и университети, които предлагат специалности преподавани на английски език. Тогава трябва да докажете нивото си на владеене на английски, което трябва да бъде поне B2. Проверете в университета, към който сте се насочили както и към специалността какви езици се изискват.

Такси и разходи за живот

В държавните висши институции таксите варират между 850 и 1000 евро на година. В частните университети е много по-скъпо. Някои от престижните училища предлагат програми стартиращи от 40 хиляди евро, а в други университети отпускат дори пълни стипендии за обучение.

Когато става въпрос за таксите, то вие сами трябва да проучите точната специалност в точния университет, тъй като те много варират. Хубаво е да се знае, че университетите се съобразяват с финансовите възможности на студентите и техния успех и стипендии са често отпускани.

Разходите за живот в Италия не са толкова високи. Обикновено в общежитие стаята излиза 200-250 евро на месец с консумативи (ток, вода, отопление). Ако решите да наемете самостоятелен апартамент в някой от големите градове, то може да се наложи да платите много повече. Единична, самостоятелна стая ще струва колкото общежитието.

Храната също не е много скъпа, но социалният живот е. Ресторантите и клубовете в Италия не са от най-евтините, така че може да се каже, че 1000 евро месечно са необходими за спокоен живот, забавление и обучение в Италия.

Настаняване

Вече Ви казахме, че наемът на стая може да бъде между 200-250 евро, а наемът на апартамент по-висок. Настаняването в Италия не е толкова трудно, както в други държави като Холандия например. Въпреки това е важно да започнете търсенето навреме, поне няколко месеца преди очакваната дата за пристигането Ви.

Не наемайте първото жилище, което виждате, тъй като е важно да намерите нещо, което ще Ви харесва и ще бъде изгодно. Важно е да прочетете добре договора преди да го подпишете, за да сте наясно какво включва сумата. Ако не включва консумативите бихме ви посъветвали да потърсите нещо друго.

Топ 5 университети в Италия

  1. Politecino di Milano

Politecino di Milano е най-големият технически университет в Италия, посветен на дизайн, архитектура и инженерство. Този университет печели много награди, както и се класира на топ места в класациите на QS World University Rankings като 7-мо място за архитектура, 6-то за изкуство и дизайн и 9-то за гражданско и структурно инженерство.

  1. Scuola Normale Superiore di Pisa

Scuola Normale Superiore е университет основан през 1810 година от Наполеон, класирал се не веднъж на първо място в няколко класации. Университетът предлага специалности по математически, естествени, политически и хуманитарни науки. Интересното за този университет е, че не се плащат никакви такси от студентите. Но, за сметка на това, приемът е изключително строг и не всеки може да бъде приет. Учебното заведение има кампуси в Пиза и Флоренция.

  1. Scuola Superiore SantAnna Pisa

Superiore Sant’Anna е един от петте италиански университети, заемащ уникална позиция в италианската система за висше образование, получил статут „Scuola Universitatie Superiori“. Той предлага различни специалности по хуманитарни науки, дизайн, инженерство. Този университет заема високи места в класациите нa QS и не само.

  1. Universita di Bologna

Университетът в Болония е основан през 1088 година, което го прави най-старият университет в света. Днес предлага 232 образователни програми, като 68 от тях се преподават на английски език, а цели 84 от тях са международни. Програмите включват икономика, математика, медицина, науки, философия и инженерство. Университетът има пет кампуса из Италия.

  1. SapinezaUniversita di Roma

Сапиенца е много популярен университет в Рим основан през 1303 г., което го прави и един от най-старите в света. Моделът на преподавате и изследване го поставят в топ университетите не само в Италия, но и в цяла Европа. Специалностите, които се предлагат са по хуманитарни, инженерни, природни, медицински науки, но най-популярните са археология и древна история.

Най-популярни специалности за изучаване в Италия

Италия е още известна като културната столица на света, родина на Леонардо да Винчи, Ботичели, Данте Алигиери и други известни творци. За това може би и е най-доброто място за овладяване на творческите професии като дизайн, архитектура, музика, творческо писане и други науки, свързани с изобразителното изкуство.

В Италия може да изучавате и моден дизайн, бранд мениджмънт, фотография и анимация, и със сигурност няма да останете разочаровани. Едни от най-добрите висши учебни заведения в областта на модата и дизайна са Domus Academy, NABA, Istituto Marangoni, и Istituto Europeo di Design.

Това не означава, че инженерните науки са за подценяване, дори напротив. Въпреки липсата на голяма база научни изследвания, инженерните и академични програми са много силни и желани от студенти от целия свят.

Ако харесвате топлия, мек климат, приятелски настроените хора и творческата атмосфера, то Италия със сигурност е място, което ще ви хареса. Допълнително към невероятното приключение, което ще изживеете, ще получите и много високо оценено по целия свят висше образование.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top