fbpx
Начало » Бакалавър » Испания – бизнес специалности

Испания – бизнес специалности

 • bobi
 • 20 ное. 2020
 •  Коментарите са изключени за Испания – бизнес специалности

Не се заблуждавайте, че испанското образование е по-достъпно от това в по-популярните страни като Великобритания и Германия например. 

Основно предимство на IE Business School са връзките му с професионалния свят, както и разработените менторски програми с мениджъри от индустрията.

Испания вече отдавна се утвърди като водеща европейска дестинация за получаване на бизнес образование. За това свидетелстват всички международни класации, сред които най-престижните на Financial Times, QS World University Rankings, Eduniversal Business School Rankings. Сред най-популярните имена, заемащи лидерски позиции, са:

 • IESE Business School
 • ESADE Business School
 • IE Business School
 • EADA Business School
 • Deusto Business School
 • ICADE Business School
 • EAE Business School
 • ESIC Business School
 • Universitat Pompeu Fabra
 • Universidad Complutense

Водещите бизнес училища се намират в Мадрид и Барселона и са на едно световно ниво, за което говорят и високите такси за обучение, международната среда, филиалите в други космополитни градове, задължителните стажове, както и програмите изцяло на английски език.

Защо бизнес в Испания?

Всъщност, генерално бизнес науките са специалността, която най-много си заслужава да следвате в Испания. Това е и най-предпочитана сфера за международните студенти в южната държава. Страната изпъква и с водещите си MBA програми, които заемат челни места в световните ранглисти на най-престижните класации, според които испанските вузове изпреварват редица доскоро лидерски институции в САЩ и Европа.

Но това важи не само за MBA програмите. Испанските висши училища могат да предложат разнообразие от курсове и степени на обучение – бакалавър, магистър и доктор. Програмите изобилстват от различни специализации – независимо дали се интересувате от по-традиционни сфери като банкиране и финанси или по-нашумелите хотелски мениджмънт или събитиен мениджмънт, ще ги намерите в Испания.

Това, което прави обучението по бизнес в Испания достъпно за студенти от цял свят, са програмите на английски език, за които няма да ви се наложи да владеете и думичка на испански. Това не важи само за елитните частни институции, но и за държавните университети, предлагащи бизнес програми, които все повече увеличават възможностите за учене изцяло на английски език.

И все пак, добра идея би била да се възползвате от престоя си в Испания и да научите поне малко испански език (все пак е най-говоримият език след английския). Много от университетите предлагат курсове по испански като част от програмата по обучение.

Такси и кандидатстване

Не се заблуждавайте, че испанското образование е по-достъпно от това в по-популярните страни като Великобритания и Германия например. Таксите (особено в частните университети) са често са съизмерими с тези в островната държава, а в Испания не съществува опцията за студентски кредит. И все пак, испанските бизнес вузове печелят с това, че са в голяма степен тясно специализирани и кариерно насочени и често изместват традиционните имена от класациите. Освен всичко, да не подценяваме и живота в Испания, който е доста по-евтин и слънчев (буквално и преносно) от този в други западни страни.

Относно кандидатстването – изпитът Selectividad вече не се държи и по същество кандидатстващите от България имат същия статут и права като испанските кандидати. Необходимите документи са стандартните – диплома за средно образование или бакалавър и езиков сертификат за владеене на английски и/или испански език. Програмите по бизнес в Испания най-често са с продължителност 4 години за бакалавър и 2 години за магистър. Изключение правят някои международни институции като EU Business School, където бакалавърът е 3 години.

Водещите програми по бизнес в Испания

Представяме ви част от водещите програми по бизнес в Испания. Позоваваме се на последното издание на класацията QS University Ranking by Subject 2019, но и добавяме някои предложения от нас, тъй като в класацията често фактори като научна дейност преобладават пред тези, свързани с кариерна реализация, а ние смятаме, че за сферата бизнес второто е по-важно за студентите.

Universidad Ramon Llull

Университетът в Барселона предлага бакалавърска програма Business Administration and Management изцяло на английски език, както и такава на английски и испански. Това е и изборът на QS за първо място тази година в Испания и 25-то в света по бизнес. Студентите могат да избират от специализации по маркетинг, финанси и предприемачество. Отделно от това се предлага програма изцяло по Маркетинг, както и редица магистърски бизнес степени. 

University of Navarra

Вторият университет за бизнес програми според QS се намира в Памплона. Предлага около 10 различни бакалавърски и 3 магистърски програми в разнообразие от разновидности спрямо езика на преподаване, като част от програмите са двойни – например тази по Мениджмънт и Право. Таксите са около 12 000 евро на година, а бизнес училището към университета се нарежда в топ 3 на Европа. 

Universidad Carlos III de Madrid

Този университет в Мадрид също предлага разнообразие от бакалавърски и магистърски програми на английски и испански език в сферата на бизнес администрацията, икономиката, мениджмънта. Това е и една от най-достъпните опции за международните студенти, тъй като университетът е държавен и таксите са в порядъка на 800-1000 евро на година. 

IE Business School

Това е една от най-престижните институции за изучаване на бизнес в света. Бакалавърската програма по бизнес администрация е иновативна и интернационална, разпозната от водещи институции като AACSB, AMBA и EQUIS. Магистърските програми са интердисциплинарни и обхващат сфери като корпоративно право, корпоративни комуникации, международна бизнес администрация. Основно предимство на университета са връзките му с професионалния свят, както и разработените менторски програми с мениджъри от индустрията. Таксите за бизнес програмите са около 21 000 евро на година, като се предлагат различни видове стипендии (както и такава специално за жени).

Universidad Pompeu Fabra Barcelona

Университетът е сред най-предпочитаните от студентите, тъй като е добре разпознат в Европа и света, а същевременно е и сред по-достъпните в страната. Това е и добра опция за владеещите испански език. Бакалавърските програми по бизнес администрация, икономика, мениджмънт се преподават основно на испански език, а таксите за тях са около 1600 евро на година. Магистърските програми, от своя страна, са много и разнообразни – международен бизнес, маркетинг, финанси, мениджмънт. Те се преподават основно на английски език и таксите за тях са по-високи – около 18 000 евро на година.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top