fbpx
Начало » Бакалавър » Изложение „Висше образование в Чехия“

Изложение „Висше образование в Чехия“

След по-малко от една, две или три години ви предстои да завършите средното си образование и може би вече планирате какво ще правите по-нататък. Ако намеренията ви са да продължите да учите, у нас и по света пред вас се разкриват много възможности, но ние ви предлагаме една, която определено си струва да обмислите – Чехия.

 

Ето няколко причини защо да изберете Чехия за страна на своето висше образование:

  • Разположена в сърцето на Европа, с площ от 78 866 km2 и население около 10,6 милиона души, Чехия е малка страна, която обаче според икономическите, социалните и политическите индикатори, каквито са например брутният вътрешен продукт на глава от населението, свободата на медиите и свободата на интернет от цензура, принадлежи към най-развитите в световен мащаб, а според Global Peace Index заема шесто място сред най-безопасните в света.
  • Чехия наред с това притежава богато минало и впечатляващи исторически, културни и природни забележителности, но също така е и място, където можете да получите качествено висше образование. В страната има 26 публични, 2 държавни и 36 частни висши учебни заведения, като седемнадесет от тях са намерили място в класацията QS EECA University Rankings 2019, обхващаща най-добрите 300 висши учебни заведения в Източна Европа и Централна Азия, а пет чешки университета са включени в световната класация QS World University Rankings 2019.
  • Висшите учебни заведения в Чехия предлагат обучение в бакалавърски, магистърски и докторски програми както на чешки, така и на английски език, които покриват много широк спектър от традиционни и модерни специалности. Най-предпочитани сред чужденците, следващи в публичните висши учебни заведения са медицинските, техническите и природонаучните специалности, в частните висши учебни заведения най-много чужденци изучават природни и хуманитарни науки.
  • Чуждестранните студенти в Чехия могат да се обучават в програми на английски език срещу сравнително невисоки такси, а обучението в програми на чешки език в публичните и държавните университети е безплатно.
  • Освен високото равнище на висшето образование, сигурността, приемливите такси и възможността за безплатно обучение сред причините, привличащи чуждестранните студенти в Чехия, са и сравнително ниските разходи за живот.
  • По данни на Чешкия статистически институт броят на чуждестранните студенти в страната постоянно се увеличава, като през последните години освен към университетите в столицата Прага, нараства и интересът към извънстоличните висши учебни заведения. През академичната 2017/2018 година броят на записаните в редовна, задочна и комбинирана форма на обучение чужденци е близо 44 хиляди (около 15 % от общия брой на студентите в страната).

Известни българи с чешка диплома

Миналото може би не е аргумент, когато планираме собственото си бъдеще, но пък едва ли е съвсем без значение фактът, че още от средата на 19 в. в чешки висши учебни заведения учат български студенти, много от които, завръщайки се, се нареждат сред строителите на младата българска държава. Между тях са например първият ректор на Висшето училище в София (днес СУ „Св. Климент Охридски“) акад. Александър Теодоров-Балан (неговото име носи една от сравнително новите станции на софийското метро), композиторът Добри Христов, архитектът Петко Момчилов (проектирал съвместно с арх. Йордан Миланов някои от емблематичните сгради в София, като Александровска болница, Синодалната палата, Централната минерална баня). В по-ново време сред възпитаниците на чешки висши учебни заведения са модната дизайнерка Мариела Гемишева, журналистът Петко Георгиев, актьорът, музикант и филмов режисьор Стефан Вълдобрев.

 

За възможностите и условията за обучение в чешки висши учебни заведения ще научите повече на 23.11.2019 (събота) от 11.00 до 18.00 в Чешкия център в София, който за втори път ще бъде домакин на изложението „Висше образование в Чехия.

 

В галерията на Чешкия център ще се срещнете с представители на Масариковия университет  в Бърно (Masaryk University), Чешкия технически университет в Прага (Czech Technical University in Prague) и Западночешкия университет в Пилзен (University of West Bohemia) и ще можете да получите информационни материали за Университета „Ян Евангелиста Пуркине“ в Усти над Лабем (Jan Evangelista Purkyně University), Университета „Храдец Кралове“ в едноименния град (University of Hradec Králové), Техническия университет в Либерец (Technical University of Liberec) и Арт & Дизайн Институт  (Art & Design Institut) в Прага. А в кинозалата на Чешкия център ще можете да проследите видеопрезентациите на участващите висши учебни заведения.

По време на изложението също така ще можете да научите повече за курсовете по чешки език, организирани от Чешкия център, както и за сертификационния изпит по чешки език за чужденци, който е необходимо да положите, ако желаете да се възползвате от възможността за безплатно обучение в програми на чешки език в държавните и публичните висши учебни заведения в Чехия.

 

Посещението на изложението е безплатно и без предварителна регистрация. Очакваме ви!

 

Полезна информация за възможностите за обучение в Чехия можете да намерите на интернет страницата на Чешкия център в раздел „Висше образование в ЧР“, както и в специализирания сайт Study in the Czech Republic.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top