fbpx
Начало » Бакалавър » Д-р Венелина Гандилева, „Златен Хипократ“: „Избрах да специализирам образна диагностика в Плевен“

Д-р Венелина Гандилева, „Златен Хипократ“: „Избрах да специализирам образна диагностика в Плевен“

  • bobi
  • 10 дек. 2019
  •  Коментарите са изключени за Д-р Венелина Гандилева, „Златен Хипократ“: „Избрах да специализирам образна диагностика в Плевен“

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение 80 абсолвенти от България, Сърбия, Украйна и Македония придобиха образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар” в Медицински университет – Плевен.

Първенци на випуска, завършили с пълно отличие от курса на обучение и държавните изпити, са д-р Виктор Петров и д-р Венелина Гандилева. Те бяха наградени с позлатен плакет „ Златен Хипократ“. Отличниците на випуска бяха поздравени своите колеги и отговориха на приветствията на ректора проф. д-р Славчо Томов и на официалните гости.

Д-р Венелина Гандлиева даде специално интервю за Medical News.

Какво Ви мотивира да учите медицина?

Следването на медицина за мен беше естествено продължение заради любовта ми към биологията и хуманността, възхищението ми пред хармоничното устройство на човешкото тяло и разнообразието от възможности и професионални направления, които предлага медицината.

За мен това беше една голяма мечта, но с времето разбрах, че наистина това е моето призвание, защото се чувствам щастлива и удовлетворена – харесва ми динамиката в професията, както и чувството за удовлетвореност от добре свършената работа.

Смятате ли че нивото на медицинското образование в България е на ниво и сравнимо ли е то с това в другите държави по света?

Нямам наблюдения за медицинското образование в другите държави и дори в другите университети, но смятам, че в Медицински университет – Плевен нашите преподаватели поставиха значима основа от знания и умения, които ние да затвърдим и усъвършенстваме по време на специализацията.

Избрали ли сте си вече какво ще специализирате и къде?

Да, избрах да специализирам образна диагностика в Плевен.

Разкажете ни интересна история от следването си в МУ?

Следването ми в МУ е свързано с безброй интересни истории и приятни спомени, споделени с колегите, но може би най-вълнуващите са  тези от първите ни дни в МУ, когато все още се запознаваме един с друг и с материала.

Беше едновременно интересно и плашещо, защото се сблъсквахме с много нови неща и неминуемо човек започва да се пита „дали ще се справя, дали това наистина е за мен“, но след това свикваме с рутината на ежедневието и дори успяваме да „откраднем“ време за себе си и да се забавляваме.

Други интересни истории се случиха, когато започнахме да се срещнаме с пациентите и техните истории – някои от тях бяха затрогващи, други интересни, трети забавни и мисля, че всеки помни по някой от своите първи пациенти.

Какво бихте променили в системата на здравеопазване, ако сте здравен министър?

Улеснен достъп до качествена медицинска помощ за пациентите, защото в доста населени места в страната хората нямат достъп до модерна и добре квалифицирана медицинска помощ.

Електронното здравно досие на пациентите е инструмент, който би улеснил работата на лекарите. Освен това бих променила начина на финансиране на здравните заведения, защото в момента сме свидетели на един „пазар на здраве“, което води до ориентиране към печалбата, а не към пациента.

И не на последно място смятам, че трябва да се мисли повече за въвеждане на инструменти за оценка и контрол на качеството на оказваната медицинска помощ.

Източник: http://medicalnews.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top