fbpx
Начало » Бакалавър » Доц. д-р Мирослав Гълъбов: Нашите студенти се реализират на 90% по специалността

Доц. д-р Мирослав Гълъбов: Нашите студенти се реализират на 90% по специалността

  • netpro
  • 19 мар. 2015
  •  Коментарите са изключени за Доц. д-р Мирослав Гълъбов: Нашите студенти се реализират на 90% по специалността
technology

Доц.д-р Мирослав Гълъбов е завършил съм ВВМУ ”Никола Вапцаров” през 1989г. От 2002 г. е преподавател във ВТУ”Св.св.Кирил и Методий”, а от 2005 г, доцент в областта на Информатиката и Компютърните науки. В момента е Декан на Факултета по “Математика и информатика. От 1996 г. е собственик на фирма от ИТ сектора. Член е на Управителния съвет на неправителствена организация, работеща в сверата на обучението на възрастни.

Как започнахте да се занимавате  с информатика и какво ви привлече към компютрите?

С информатика се занимавам още от 1980 г. с постъпването си в Математическата гимназия в гр.Велико Търново. След това през годините постоянно съм се развивал в тази област. Изпитвам удоволствие от работата си и не усещам трудностите свързани с професията.

Освен като преподавател имате опит и като практик. Помага ли ви опитът от преподаването в работата?

В последните години много се говори за връзката между образованието и бизнеса. Такива преподаватели като мен, работили дълги години и в двете свери са все още рядкост и това е основен проблем на българското образование. Двете области взаимно се допълват и придават завършеност на професионалните ми знания и умения.

Има ли някакви заблуди относно специалността „Информатика“ и въобще за работата на вашите колеги?

Заблуди няма. Информатиката е наука, която има за основа математиката и това е причината да се наблюдава отлив на желаещите  да се обучават в подобни специалности. Натъкваме се на следния парадокс – има огромно търсене на пазара на труда на подобни специалисти ( само България има нужда в момента от 10 000 такива), средната заплата в сектора е 2000 лв., а няма желаещи кандидат студенти, които да се обучават.

Какви са възможностите за кариерна реализация на завършилите информатика?

Нашите студенти се реализират на 90% по специалността, като по-вечето започват работа в ИТ компании още след първи курс и продължават и след завършването си.

Тъй като сте преподавател във Велико Търново, смятате ли, че има възможност за работа по специалността дори извън столицата?

Да, възможностите са големи. Във Велико Търново има над сто ИТ компании, някои от които са лидери в България в своите сегменти, а други работят само на чуждите пазари. Радващо е, че основната част от техните служители са  възпитаници на нашия факултет.

И накрая, какво бихте казал на младите хора, които се интересуват от кандидатстване в специалност Информатика?

 

Бих препоръчал да кандидатстват в специалност Информатика или Компютърни науки, защото след завършването си лесно ще се реализират и ще получават високи доходи. А могат без проблем да работят в чужбина ( светът в момента се нуждае от 4,5 милиона ИТ специалисти).

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top