fbpx
Начало » Бакалавър » Докъде стигна казусът с уволнените преподавателки от УНСС, разкрили нередности в конкурси?

Докъде стигна казусът с уволнените преподавателки от УНСС, разкрили нередности в конкурси?

  • bobi
  • 30 май 2023
  •  Коментарите са изключени за Докъде стигна казусът с уволнените преподавателки от УНСС, разкрили нередности в конкурси?

Три преподавателки – Албена Макарова, д-р Татяна Иванова и д-р Мина Хубенова, подадоха сигнал за нередности в конкурси за доценти в УНСС. Сигналът беше изпратен до Министерството на образованието през февруари 2022 г. и посочваше, че три от обявените конкурси не отговарят на закона, тъй като са в професионално направление, за което учебното заведение не е акредитирано. Министерството прие сигнала и спря конкурсите.

Въпреки това ръководството на университета уволнява трите преподавателки една по една. Преподавателките твърдят, че уволненията са свързани с техния сигнал и отхвърлят обяснението на УНСС, че няма връзка между тях. Те обясняват, че сигналите за нерегламентирани практики и незаконосъобразно обявени конкурси започват още през юни 2020 г., когато са били отправяни до ректора и Академичния съвет.

Докато университетът отрича обвиненията и твърди, че няма връзка между сигналите и уволненията, д-р Мина Хубенова, една от преподавателките, коментира в ефира на “Нашият ден“, че никоя институция не е реагирала на случая до момента.

Д-р Татяна Иванова добавя, че Агенцията за акредитацията е отхвърлила документите за акредитация на УНСС за направленията „Филология“ и „Педагогика“.

Така развитието на случая след разказите на преподавателките по БНТ и „Свободна Европа“ включва признаването от страна на Министерството на основателността на сигналите, спирането на конкурсите, последващите уволнения на преподавателките и отричането от страна на университета за връзка между сигналите и уволненията.

След разказите на преподавателките по БНТ и „Свободна Европа“, развитието на случая е предмет на коментар в ефира на „Нашият ден“. Д-р Мина Хубенова изразява своето недоволство от поведението на ректора на УНСС.

“В единствената си изява по БНТ ректорът на УНСС ни нарече с характерологични особености. Малко са хората, които открито ще застанат пред камера и ще разкажат за тези нерегламентирани практики и незаконосъобразно обявени конкурси. До този момент обаче никоя институция не е реагирала“, посочва тя.

Албена Макарова добавя, че съществуват нередности не само в професионалното направление „Филология“, но и в други катедри на университета, като са притеснени за процедурите по акредитация на нови специалности.

“Аз съм уволнена именно за това, че съм притеснявала хора в УНСС чрез имейлите си. Относно студентите се твърди, че съм ги притискала, за да свидетелстват, че съм била в часа. Уволнена съм и заради това, че съм поставяла под необосновано съмнение процедурите по акредитация на новите специалности в имейлите си. Министърът отмени длъжността на една от доцентките, за която ние сигнализирахме в срок, но тя продължава да е доцент на УНСС“, твърди Макарова в интервю за БНР.

Съдбата на уволнените преподавателки и последствията за УНСС остават отворени въпроси, които вероятно ще продължат да се развиват и получат по-нататъшно разрешение.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top