fbpx
Начало » Бакалавър » Добра практика: Училище поема разходите по висшето образование на своя ученичка

Добра практика: Училище поема разходите по висшето образование на своя ученичка

  • Lyubina Panayotova
  • 06 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Добра практика: Училище поема разходите по висшето образование на своя ученичка
По света отдавна има практика на талантливите ученици да се заплаща по-нататъшното обучение срещу работа обратно в училището, което са завършили. Същата добра практика приложиха и от  СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново, откъдето ще поемат всички семестриални и други такси за висшето образование на една от тазгодишните абитуриентки. 

Габриела Петрова е един от най-активните ученици във великотърновската гимназия СУ „Емилиян Станев“. Тя се е изявила в много области, като училищния парламент, и даже е била лектор на Младежкия червен кръст в града. Габриела е забележително момиче с много желание да помага, затова не е странно, че е решила да учи педагогика с химия и биология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Но нейното образование ще протече с малко по-различни изисквания. Директорката на гимназията слключва много необичаен договор в момичето. Училището ще поеме разходите за висшето й образование, а след като тя завърши, ще се завърне в родното училище, в което е била от 1. клас и ще преподава като учителка по химия и биология.

„Аз зная от много време, че Габриела иска да бъде учител, и когато разбрах, че се е насочила към началната педагогика, реших да поговоря с нея. Точно когато тя ще е завършила вече своята бакалаварска степен, ние ще имаме нужда от учители по тези предмети. Затова й предложих да помисли над идеята ние да финансираме, докато учи за бакалавър, а тя да се върне после да работи при нас“, разказа директорката Кина Котларска. Това е първата така инициатива, въпреки че г-жа Котларска е поемала разходите за по една семестриална такса на свои бъдещи учители и преди.

Габриела е знаела, че иска да е учител като майка си от дете. Като лектор към МЧК вече е придобила опит за общуването с деца и подходите, които трябва да имаш. „Първите думи, изречение, жестове са важни, защото, ако те ни грабнат, магията се получава. Ако не стане веднага, много мъчно падат бариерите след това“, Габи признава, че това е най-голямото й притеснение.

Това няма да е последният път, в който се сключва подобен договор в гимназията. „Няма да е последното дете, с което ще направим такъв договор. Аз като директор зная какви учители ще са ни нужни след години на наблюдавам други деца, които като Габи имат талант да бъдат учители“, споделя Кина Котларска.

Надяваме се и много други училища да вземат пример от тази гимназия и да помагат на учениците си. Няма нищо по-хубаво от това да се върнеш в родното школо, но да си зад бюрото, не зад чина. Това е една прекрасна инициатива, която не само може да помогне на деца в неравностойно положение да получат образованието, което искат, но и да вдъхне живот и нова перспектива в училищата в по-малки градове. Нека директорите из цялата страна се поучат от действията на г-жа Котларска и почерпят от нейната добра практика в своите училища!

Източник: www.uspelite.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top