fbpx
Начало » Бакалавър » Ден на отворените врати в Американския университет в България

Ден на отворените врати в Американския университет в България

  • Lyubina Panayotova
  • 13 ное. 2019
  •  Коментарите са изключени за Ден на отворените врати в Американския университет в България

На 16 ноември бъдещите студенти могат да посетят кампуса на университета и да се запознаят с условията за кандидатстване

 

Както всяка година през ноември Американският университет в България (АУБ) отваря врати за амбициозните и любопитни гимназисти, техните родители и всички, които се интересуват от повече подробности, свързани с кандидатстването в АУБ. Ежегодното събитие Open House (Ден на отворените врати) дава възможност на широката общественост да разгледа базата на висшето училище и да се запознае от първа ръка с американската система на обучение liberal arts. Преподавателите споделят, че университетът е прекрасно място и то е такова именно заради хората, заради студентите, които дават живот и облик на кампуса. Затова денят на Open House е толкова хубава инициатива, която създава приятно оживление.

Тази година Денят на отворените врати е на 16 ноември, a посетителите ще могат да се потопят в специфичната атмосфера на АУБ и лично да почувстват пулса на живота в кампуса. Денят започва още в 9 часа сутринта в съботния ден с регистрация в Студентски център „Америка за България“. До обяд са предвидени различни срещи и разговори със студенти, възпитаници и служители, както и организиран тур на кампуса, който включва модерната театрална зала и библиотеката на университета.В следобедните часове осем преподаватели от шест държави ще представят своите дисциплини по време на лекциите в Академичен център „Балкански“. Лекциите ще се водят на английски език, който е и работният език в учебното заведение, а темите са от областите философия, психология, история, физика, бизнес, маркетинг, медии и масови комуникации. За следобеда е планирана информационната среща за родители, както и представяне на многобройните студентски клубове. Отделно всеки желаещ може да се запише за индивидуална среща с представители от отдел „Прием на студенти“ през целия ден.

Желаещите да се запознаят отблизо с Американския университет в България трябва да се регистрират онлайн: тук!

 

Историята на успеха

АУБ е основан през 1991 г. по инициатива на българското и американското правителство. За кратката си история той се утвърждава като уважавана институция не само в България, но и в цяла Европа. Обучението тук се осъществява изцяло на английски език. По традиция висшето училище заема първите места в рейтинговата система на българското Министерство на образованието: неговите възпитаници са сред най-добре реализиралите се. В допълнение, 99,8% от завършилите АУБ биват наети на работа или продължават образованието си в по-висока академична степен, сочи статистика от университета.

 

Единствен у нас, АУБ се основава изцяло на американската система на обучение liberal arts. Тя предоставя възможност на студентите да изучават две специалности едновременно (половината от тях се възползват от тази възможност) или една специалност и една подспециалност. Системата се е доказала като много успешен модел, който улеснява студентите в търсенето на най-подходящия за техните качества и цели кариерен избор. Основните специалности са „Бизнес администрация“, „Европеистика“, „Журналистика и масови комуникации“, „Икономика“, „Информационни системи“, „История и цивилизации“, „Компютърни науки“, „Литература“, „Математика“, „Политически науки и международни отношения“, „Психология“, „Физика“, като съществува и възможност и за интердисциплинарно обучение по индивидуална програма.

 

Международна диплома

Университетът е акредитиран както в България, така и в САЩ, което означава, че дипломата от АУБ е призната в цял свят. Международното признание и отличната реализация на възпитаниците правят АУБ желано място за обучение за студенти от над 40 държави. Преподаватели, завършили някои от най-престижните университети в света споделят знания и опит със студентите, които се обучават в малки класове и се радват на персонално внимание. Вдъхновяващата учебна и извънучебна среда, съжителството със студенти от 5 континента в най-модерния университетски комплекс на Балканите и възможностите за студентска мобилност в Европа и САЩ правят АУБ уникално място. Забележителна многофункционална спортна зала, театър-аудиториум, места за хранене, кафе с панорамна тераса, книжарница и офиси на студентски клубове впечатляват посетителите на студентски център „Америка за България” в Благоевград, само на 1 час път от София. Библиотеката на АУБ е най-богатата англоезична университетска библиотека на Балканите.

 

Стипендии

Благодарение на връзките с бизнеса и утвърдената политика на дарителство всяка година АУБ предоставя милиони щатски долари за стипендии и финансово подпомагане на отличилите се студенти. Голям процент от новоприетите български граждани получават стипендии за показани високи академични резултати. Много от  първокурсниците получават и финансова подкрепа от университета. АУБ разполага и с фонд за стипендии „Анна Чапрашикова”. Той подпомага възпитаници на висшето училище да продължат образованието си в магистърски или докторски програми в 20 от най-добрите  университети в САЩ, сред които Харвард, Йейл, Станфорд, Принстън и др.

 

Кариерна реализация

Възпитаниците на АУБ заемат ръководни постове в международни компании, развиват успешно частно предприемачество или продължават обучението си в престижни университети в цял свят. Сред техните работодатели, оценили високо качествата им, се открояват световни гиганти като Microsoft и CNN и престижни институции като БНБ, ООН, Световната банка и Министерския съвет на Република България.

 

Дните на отворените врати в АУБ се провеждат два пъти годишно. При последното събитие през февруари тази година университетът бе посетен от близо 200 младежи, част от които вече се обучават в университета.

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top