fbpx
Начало » Бакалавър » Две бизнес студентки на Fontys Venlo на стаж в холандска община

Две бизнес студентки на Fontys Venlo на стаж в холандска община

  • bobi
  • 29 мар. 2019
  •  Коментарите са изключени за Две бизнес студентки на Fontys Venlo на стаж в холандска община

Кои сме ние?

Нека да започнем чрез нашето представяне – ние сме Ирен Иванова и Златка Папазова. Родните ни места са Видин и Пазарджик и всяка от нас е на 22 години. В момент сме студенти последна година в бакалавърска програма и изучаваме специалността Международен Бизнес в един от най-големите университети по приложни науки в Холандия – Fontys University of Applied Sciences в град Венло.

Запознахме се в университета и вече 3 години освен близки приятелки, ние сме успешен тандем в обучението, работата по проекти  и стажовете. Двете сме доста различни и това винаги е било един голям плюс за нас, защото сме създали точния баланс на работа помежду ни. И двете сме креативни и мотивирани за работа.

Защо решихме да следваме в чужбина?

И при двете ни, образованието в чужбина е било цел. Причините са основно обогатяване на мирогледа ни за света, придобиване на знания и излизане от зоната ни на комфорт, което в повечето случаи открива нови хоризонти и страни на характера на един човек. Решението за точния университет, обаче,  е взето след дълго време, прекарано в проучвания за различни държави, университи и специалности. 

Защо Fontys Venlo?

Образованието в Холандия е на изключително високо ниво и е признато в целия свят.

Това беше един от основните фактори при избор на държавата. Друго, което натежа при вземане на решението беще добрата репутация и добре развитата икономика на държавата. А защо точно Fontys в град Венло? Fontys Venlo предлага високо ниво на образование и дава възможност на студентите да се фокусират върху практическа приложимост на това, което учат. Основият плюс, който ние намираме, на тази практическа насоченост е че подготвя студентите на доста ранен етап от обучението си за това, което им предстои след завършване на бакалавърската програма. Също така, Fontys Венло ни дава възможност да учим в една международна среда, тъй като в университета има студенти от над 54 националности. Повечето от преподавателите работят в сферата, в която преподават, което им дава възможност да ни дават реални примери от техния опит.

Друга причина, поради  които сме избрали Fontys Venlo е, че Венло е много близък до нашите родни градове Видин и Пазарджик. Венло е един красив, средноголям, уютен град, в който много бързо след приситигането ни, се почуствахме като у дома си. Сега, 3 години по-късно, можем наистина да наречем Венло наш дом. 

Практическото обучение във Fontys Venlo

Обучението във Fontys Венло е практически насочено. Обучението по всеки предмет се състои от лекции и часове с упражнения. По този начин имаме възможност да приложим нашите теоретични знания на практика. Това най-вече осъзнахме при започването на стажа ни, където трябваше да приложим нашите знание на практика. Също така, през годината работим по много индивидуални и групови проекти. Например, един от груповите проекти беше през втората година, когато нашата задача беше да работим заедно с холандска софтуерна компания по създаването на нов софтуер за VR очила (виртуална реалност очила). Задачата ни беше да проучим добре пазара, да решим в коя сфера да бъде този софтуер и как искаме да изглежда. Съответно за всичко това трябваше да подготвим бизнес план. 

Проекти и студентски организации

Ръка за ръка с нашето образование през тези 3 години вървят и проектите, по които работихме и все още работим. Били сме част от различни студентски организации, които изключително много обогатиха нашия опит и знания. От 2016 година, заедно с Omnia, студентската организация на Fontys International Business School, ние организираме благотворителна дейност. Една от най-отличителните е коледната продажба на шоколад, която успяхме да превърнем в традиция, и тази година за трети пореден път ще бъде организирана в нашия университет. Така успяхме да зарадваме деца, чиито родители имат различни зависимости и не могат да им дадат заслужените Коледни подаръци.

Студентски спортове Венло

В края на нашата първа година в университета, ние станахме част от административния отдел на Студентските Спортове (Student Sports Venlo), които нашият университет предлага. Това е студентска организация, подкрепена от Община Венло (Gemeente Venlo) и Fontys Venlo, която предлага безплатни спортове на студентите от университета. Цялата организация е управлявана от студенти, това включва абсолютно всички отдели като отдел реклама, отдел счетоводство и т.н. Започнахме, едната – като секретарка, а другата като координатор спортове, а след година и половина се издигнахме до управленческото ниво на организацията. Работата за Student Sports Venlo включваше много рекламни дейности, създаване на добра връзка със студентите, които участват в спортовете, добра връзка и със студентите от организацията. Участвахме в подготовката на различни спортни събития, установихме връзка и с други студентски организации. От януари 2018 вече не сме в екипа на Student Sports Venlo, тъй като решихме да се фокусираме върху друго важно нещо за нас, а именно нашият стаж.

Ставаме част от Студентски съвет в Обшина Венло

В края на учебната 2016/2017 година, бяхме поканени от Обшина Венло, тъй като сме активни студенти във Венло, за да станем част от студентския съвет на града. Той е организиран от Община Венло за дискутиране и решаване на студентски проблеми, като след това информацията се предава на самият обшински съвет на град Венло. 

Нашият стаж в Обшина Венло

Както вече споменахме, участвахме в няколко проекта, които бяха в партньорство с Обшина Венло. Тези проекти ни помогнаха да създадем връзки с представители на общината. Също така за тях това беше възможност да опознаят нашия начин на работа. В началото на нашата 3-та учебна година, Община Венло ни предложи да направим нашия първи стаж при тях. Ние, разбира се, се съгласихме и през февруари 2018 започнахме. Темите, върху които работихме, бяха свързани с живота на международните студенти в града. Всяка седмица прекарвахме 38 часа, работейки в модернизираната сграда на община Венло, построена през 2016-та година,  на принципа Cradle to Cradle (бълг. от люлка до люлка). За бизнес студенти като нас, това е доста впечатляващо. Също така, начина по който работят в обшината е много нов и интересен. Никой от служителите в сградата няма точно определено място, няма и офиси. Звучи наистина странно, но това е нов начин на работа, при който всички се чувстват равни и се създава особен комфорт при работа. На нас двете този начин на работа доста ни допадна. Стажът в Община Венло е много ценен опит за нас. Много сме щастливи от факта, че ни беше дадена тази възможност. Придобихме нови знания и създадохме чудесни спомени. 

Поглед в бъдещето

Тази учебна година е последна за нас и само след няколко месеца ще започне втория ни  стаж, върху който ще пишем дипломната си работа, като завършек на обучението в бакалаварската ни програма. Надяваме се след 10 години да имаме наш собствен бизнес, а защо не партньорство. Една от мечтите ни е да даваме възможност за развитие на бизнес студенти като нас, защото знаем колко е ценно това.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top